Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea (ICEM) in parteneriat cu Asociatia Romana de Arheologie Bucuresti deruleaza in perioada august-noiembrie 2011, proiectul „ARheoDataBase – sistem informatic de inventariere,conservare si digitazare a datelor privind patrimoniul arheologic al judeţului Tulcea” . Proiectul este finanţat cu suma de 38.590 lei de Administratia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Scopul proiectului este de a crea un sistem informatic de inventariere,conservare şi digitizare a datelor privind patrimoniul arheologic al judeţului Tulcea şi transpunerea bazei de date geospaţiale într-o aplicatie open source în vederea utilizării ei ca ATLAS în format digital.
Constituirea unei baze de date informaţionale (geospaţiale) poate reprezenta un instrument necesar pentru organizarea/arhivarea pe termen lung a datelor şi informaţiilor din arhiva ICEM Tulcea. Bazele de date,prin performanţele şi avantajele pe care le oferă, reprezintă modalitatea principală de structurare şi organizare a informaţiilor. Realizarea unei baze de date, poate aduce beneficii semnificative în realizarea unor proiecte de cercetare în viitor,dar în același timp poate reprezenta un depozit centralizat,care poate fi integrat cu alte baze de date, ce pot permite o mai mare vizibilitate şi posibilitate de utilizare.
Numărul mare de date și informaţii ce fac referire la siturile arheologice din judeţul Tulcea,impun digitizarea,conservarea digitală a tuturor informaţiilor și datelor privind patrimoniul imobil (monumente istorice,situri arheologice). Datele sunt destinate cu precădere administraţiei culturale şi specialiştilor,dar și marelui public,deoarece într-o societate bazată pe cunoaștere este nevoie ca cetățeanul să cunoască și aceste aspecte legate de patrimoniul digital.
Existența unei baze de date şi corelarea acesteia cu conceptele de conservare integrată şi dezvoltare durabilă,pentru care este nevoie în politica investițională şi de amenajare a teritoriului,precum şi cea referitoare la patrimoniul natural și protecția mediului,să integreze,să conserve patrimoniul cultural,pentru a corespunde în acelaşi timp necesităţilor culturale,sociale şi economice ale comunităţilor locale.
Echipa de proiect, formată din specialişti arheologi de la Muzeul de Istorie şi Arheologie şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, este coordonată de dr. Aurel Daniel Stănică,manager de proiect.
Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa Compartimentului Relaţii Publice din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale/ 0340 105 653 / relatiipublice @icemtl.ro