duminică, 14 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariImpreuna pentru salvarea sturionilor

Impreuna pentru salvarea sturionilor

Dintre cele sase specii de sturioni care existau in trecut in Bazinul Dunarii, una este deja disparuta iar restul sunt in situatie critica, stocurile lor fiind in continua scadere. In trecut reprezentau o populatie majestuoasa a Dunarii si Marii Negre … astazi sunt umbre pe cale de disparitie. In trecut, pescarii prindeau anual sute de tone de sturioni, astazi vorbim despre salvarea ultimelor exemplare.

Sunt necesare masuri urgente pentru a preveni disparitia acestor specii emblematice si a le proteja habitatele. Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force), infiintat in ianuarie 2012 cu sprijin guvernamental si non-guvernamental, reprezinta o platforma care urmareste reunirea tuturor sinergiilor din Bazinul Dunarii in vederea promovarii cât mai active a protectiei sturionilor. Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, Aria Prioritara 6 (Biodiversitate) precum si al Comisiei Interntionale de Protectie a Fluviului Dunarea (ICPDR) sunt semnale pozitive care indica interesul crescând al clasei politice pentru acest subiect.

Planul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor, elaborat in conformitate cu Declaratia RAMSAR pentru Conservarea Globala a Sturionilor”, si adoptat in anul 2005 in cadrul Conventiei de la Berna, sta la baza programului “Sturion 2020” care urmareste restabilirea populatiilor de sturioni in Bazinul Dunarii si Marea Neagra. Strategia integrativa la nivelul bazinului, care include masuri de conservare a habitatelor/speciilor, va contribui la reducerea presiunilor existente cum ar fi supra-exploatarea, poluarea, navigatia, constructiile, indiguirile, schimbarile climatic, etc.), dar implementarea sa depinde de sprijinul existent la nivel guvernamental si local.

Ii putem ajuta sa supravietuiasca in conditiile cresterii presiunilor din partea societatii umane? Raspunsul se afla in dorinta si capacitatea noastra de a convietui alaturi de alte organisme cu care impartim aceleasi resurse, chiar daca poate nu realizam ca biodiversitatea care ne inconjoara reprezinta insasi baza existentei noastre.

Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor lanseaza pe aceasta cale un apel catre toti factorii de decizie politica precum si catre populatie sa sprijine realizarea acestui program – reusita lui depinde de noi, iar soarta acestei specii este in mainile noastre.

Contact: Dr. Cristina Sandu

Institutul de Biologie al Academiei Romane

International Association for Danube Research (IAD)

Splaiul Independentei, nr.296, sect.6, 060031, București

Tel: +4021.223.90.72, e-mail: sanducri[at]yahoo.com

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

icre de salau

Încheierea etapei de reintroducere a icrelor de șalău în Lacul Razim...

0
Pe 8 aprilie, campania anuală de repopulare a șalăului în complexul Razim-Sinoe, organizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a ajuns la final....
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0