miercuri, 19 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariLansare proiectului pentru asigurarea unui management conservativ eficient al sitului Natura 2000...

Lansare proiectului pentru asigurarea unui management conservativ eficient al sitului Natura 2000 Deniz Tepe

Lansarea proiectului “Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz Tepe (cod IV.70) si imbunatatirea gradului de constientizare publica privind importanta conservarii biodiversitatii”

Asociatia MaiMultVerde a demarat la 1 august 2012 proiectul “Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz Tepe (cod IV.70) si imbunatatirea gradului de constientizare publica privind importanta conservarii biodiversitatii”, SMIS-CSNR 36293. Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, Axa Prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, gestionat de Ministerul Mediului si Padurilor.

Proiectul va fi implementat in parteneriat cu Fundatia Eco-Pontica, unul dintre custozii sitului Natura 2000 Deniz Tepe. Valoarea totala a proiectului este de 1.163.444 lei, din care valoarea eligibila este de 994.475 lei. Proiectul se va incheia in 30 noiembrie 2014.

Situl Natura 2000 Deniz Tepe este o arie naturala protejata cu o suprafata de 1.900 ha situata in sudul Podisului Dobrogei, in interiorul Depresiunii Nalbant. Dealul Deniz Tepe este usor recogniscibil in peisajul dobrogean, avand forma unui elefant culcat, cu o altitudine maxima de 258 m, izolat in mijlocul unor zone joase de campie. Custozii sitului sunt Societatea Ornitologica Romana si Fundatia Eco-Pontica. Administrativ, situl se afla pe teritoriul comunelor Mihail Kogalniceanu, Mihai Bravu si Nalbant din judetul Tulcea. Situl este important pentru populatiile cuibaritoare ale unor specii caracteristice zonelor de stepa precum: pasarea ogorului (Burhinus oedicnemus), ciocarlie de stol (Calandrella brachydactyla), ciocarlie de baragan (Melanocorypha calandra), fasa de camp (Anthus campestris) si sorecar de camp (Buteo rufinus). De asemenea, este o importanta zona de hranire pentru o parte din perechile cuibaritoare de serpar (Circaetus gallicus) si acvila mica (Hieraaetus pennatus) din situl vecin Padurea Babadag. Soimul dunarean (Falco cherrug) se poate observa cu regularitate stationand sau hanindu-se in zona. Situl este important in perioada de migratie pentru speciile de rapitoare diurne si berze. Abundenta de pasari din aceasta zona face ca Deniz Tepe sa fie vizitat de multi amatori de birdwatching din Romania, dar si din strainatate. Alte specii importante care pot fi gasite in zona Deniz Tepe si listate in anexa II a Directivei Consiliului 92/43/CEE sunt: popandaul (Spermophilus citellus), balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata) si clopotelul dobrogean (Campanula romanica).

Obiectivul general al proiectului este asigurarea unui management conservativ eficient al sitului Natura 2000 Deniz Tepe in vederea mentinerii statutului favorabil de conservare a biodiversitatii prin sprijinirea implementarii retelei Natura 2000 in Romania.

Obiectivele specifice ale proiectului ”Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz Tepe (cod IV.70) si imbunatatirea gradului de constientizare publica privind importanta conservarii biodiversitatii”, sunt:

1. Eficientizarea managementului sitului Natura 2000 Deniz Tepe prin elaborarea unui Plan de Management Integrat, orientat spre protectia si mentinerea unei stari de conservare favorabila a faunei si habitatelor ariei protejate.

2. Evidentierea fizica a limitelor sitului Natura 2000 ROSPA0032 Deniz Tepe.

3. Imbunatatirea gradului de informare si constientizare a populatiei asupra beneficiilor si oportunitatilor generate din administrarea eficienta a ariei naturale protejate in vederea unei bune administrari a acesteia, precum si asupra necesitatii conservarii biodiversitatii.

4. Cresterea si intarirea capacitatii institutionale a custozilor sitului Natura 2000 Deniz Tepe.

Principalele activitati prevazute in cadrul proiectului pentru indeplinirea obiectivelor sunt: elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz Tepe, inventarierea, cartarea, evaluarea starii de conservare a speciilor de pasari, flora, mamifere, precum si a habitatelor prioritare, de interes comunitar, pentru care a fost desemnat sit Natura 2000 si elaborare studiilor, delimitarea in teren a limitelor sitului Natura 2000 ROSPA0032 Deniz Tepe, informarea si consultarea tuturor factorilor interesati in elaborarea planului de management integrat, realizarea unei campanii de constientizare privind importanta conservarii biodiversitatii in randul grupurilor tinta vizate de proiect, precum si informarea si publicitatea privind proiectul.

Proiectul ”Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz Tepe (cod IV.70) si imbunatatirea gradului de constientizare publica privind importanta conservarii biodiversitatii” a fost lansat in cadrul unei conferinte de presa organizate la Tulcea la care a participat Andreea Hoefer (Asociatia MaiMultVerde), managerul proiectului, si Florin Palade, presedintele Fundatiei Eco-Pontica. Cu aceasta ocazie a fost anuntata si conferirea titlului de

Ambasador al sitului Natura 2000 Deniz Tepe cantaretei Aylin Cadir care se va implica in  activitatile din cadrul proiectului, sustinand astfel eforturile de protejare a biodiversitatii din aceasta zona.

Urmatoarele actiuni din cadrul proiectului sunt: realizarea spaginii web a ariei protejate (www.deniztepe.ro), inventarierea, cartarea, evaluarea starii de conservare a speciilor de pasari, flora, mamifere si a habitatelor prioritare de interes comunitar precum si organizarea unei sesiuni de dezbatere publica cu reprezentantii factorilor de interes si ai comunitatii locale in procesul elaborarii planului de management integrat.

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Informatii suplimentare:

  • Andreea Hoefer – Manager proiect, e-mail: andreea[at]maimultverde.ro, tel.: 0749 882 902.
  • Andreea Popescu – Asistent comunicare, e-mail: andreea.popescu[at]maimultverde.ro, tel.: 0746 050 011.

Sursa comunicat presa 01.11.2012 – MaiMultVerde.ro

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM