In perioada 5-19 aprilie 2016, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a desfasurat o noua serie de actiuni de repopulare a complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate.
Este al treilea an consecutiv in care continua campania de refacere a stocurilor de salau prin tehnologia de reproducere naturala dirijata, anul acesta cu sprijinul direct al asociatiilor de pescari din zona Sarichioi, care au pus la dispozitie reproducatori incepand din luna octombrie 2015.
Prima etapa a campaniei a avut loc pe data de 5 aprilie 2016, cand au fost pregatite tarcurile iar lansarea propriu-zisa s-a desfasurat in 3 etape succesive: pe 13 aprilie (340 cuiburi), pe 15 aprilie (386 cuiburi) si pe 19 aprilie (285 cuiburi), cu un total de 1011 cuiburi de icre embrionate de salau.
Complexul lagunar Razim – Sinoie este cel mai mare rezervor natural de specii de pesti de apa dulce al tarii noastre, cu un deosebit potential de hrana naturala pentru salau – una dintre speciile cu cea mai insemnata valoare comerciala. Specie nemigratoare care traieste in apele dulci statatoare sau lin curgatoare suportand apele salmastre (pana la 13-15 % salinitate), salaul prefera apele curate, cu hrana abundenta si care prezinta zone cu nisip. Lagunele Razim si Sinoie au un deosebit potential de hrana naturala pentru salau, reprezentata de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici in numar foarte mare.
Reproducerea naturala a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal de radacini adventive de salcie, rezultatele fiind in mod decisiv influentate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc). Avand in vedere anii cu reproducere naturala redusa, procedeul de reproducere natural dirijata prin popularea cu icre embrionate de salau s-a demonstrat a fi o modalitate eficienta de sustinere a acestei specii. Statia de la Enisala are o capacitate de 2 000 cuiburi de icre embrionate, iar un cuib contine 30 000 de icre din care rezulta in anul trei de crestere un numar de 80 – 100 pesti de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc.
Procesul de reproducere natural dirijata se realizeaza in luna aprilie iar lansarea celor peste 1000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finantata de ARBDD din venituri proprii.
Pentru refacerea stocurilor unor specii de pesti ARBDD are programate, in anii 2016 si 2017, urmatoarele actiuni: Realizarea a doua statii de reproducere a pestilor in localitatile Isaccea si Crisan; Continuarea producerii si lansarii de icre embrionate in Lacul Razim (Statia Enisala); Imbunatatirea conditiilor de reproducere a salaului (amplasarea de saltele din mustati de salcie in zonele de reproducere) in Lacul Razim si Meleaua Sf.Gheorghe.
Sursa comunicat ARBDD