UPDATE 15.02.2016: Vezi comunicatul de presa ARBDD: A fost publicat Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului in anul 2016.
Conform proiectului de Ordin publicat pe site-ul ANPA, se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 10 aprilie – 08 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 10 aprilie – 24 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.
In Delta Dunarii, in afara de prevederile ce tin de prohibitia generala, pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice va fi interzis sau restrictionat functie de perioada, specii si zone astfel:
- Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in fata gurii Dunarii – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 10 aprilie – 08 iunie inclusiv.
- In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 69 de zile, in perioada 1 aprilie – 08 iunie inclusiv.
- Pe Dunarea Veche sectorul cuprins intre confluenta cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 si pana la confluenta cu canalul Raducu, interzis tot timpul anului.
- Lacul Gasca din Complexul Somova-Parches, interzis tot timpul anului.
- Lacurile Erenciuc si Zmeica, interzis tot timpul anului.
- Cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe in zona rectificata (Uzlina) cuprinsa intre km 84 si km 65, interzis tot timpul anului, cu exceptia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie prevazute la art. 1 alin. (1), cu eliberarea in mediul acvatic a pestelui si a altor vietuitoare acvatice capturate.
- Pe bratul Chilia, zona km 72-77 Pardina, pe o durata de 60 zile, in perioada 15 martie – 13 mai inclusiv si pe o durata de 60 de zile in perioada 01 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fara a aduce atingere perioadei de prohibitie instituite la art. 1 alin. (1).
- In zonele cu regim de protectie integrala din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, pescuitul este interzis tot timpul anului.
- In zonele de refacere biologica/zonele de protectie pescuitul este interzis tot timpul anului.
- Stiuca, are perioada de prohibitie de 35 zile, intre 10 februarie – 15 martie inclusiv, cu respectarea prevederilor art. (1)
- Sturionii, tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific si a pescuitului reproducatorilor de sturioni in stare vie pentru programele de populare a Dunarii si dezvoltare a acvaculturii de sturioni.
- In perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci in perioada 18 mai – 28 mai inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
- Se interzice folosirea navoadelor in delta si in lunca inundabila a Dunarii si in complexul Razim-Sinoe si in celelalte lacuri litorale, in perioada 01 aprilie – 30 septembrie inclusiv.
- Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setca in baltile, lacurile, garlele si canalele de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, in perioada 1 iulie – 31 august inclusiv.
- Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setca in complexul Razim-Sinoe si in celelalte lacuri litorale, tot timpul anului.
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este permis pescuitul cu carlige cu nada (paragate si pripoane), cu interzicerea folosirii ca momeala a speciilor de pesti protejate.
Prevederile prezentului ordin nu se aplica unitatilor de acvacultura, inclusiv celor situate in ariile naturale protejate, cu exceptia celor din teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.In amenajarile piscicole situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” activitatea de pescuit este permisa, in perioada de prohibitie, numai daca administratorii amenajarilor piscicole detin licenta de acvacultura eliberata de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si avizul Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, eliberat in baza urmatoarelor documente:
a) facturi fiscale in ultimii 3 ani, pe specii, de achizitie a materialului piscicol de la societatile de profil autorizate in producerea de material piscicol si dovada popularii;
b) bilantul financiar-contabil anterior anului pentru care se solicita avizul;
c) facturi privind consumul energiei electrice utilizate pentru vidarea helesteielor;
d) licenta de acvacultura eliberata de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.
Activitatea de pescuit in amenajarile piscicole se face prin notificarea prealabila cu 48 de ore inainte si in prezenta reprezentantilor Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
Pentru mai multe detalii puteti citi integral documentul in sectiunea Legislatie
Adica „tinandu-se cont” si de prevederile art. 1 alin. (1)
Buna ziua
Cum adica „fara a aduce atingere „?
Pe bratul Chilia, zona km 72-77 Pardina, pe o durata de 60 zile, in perioada 15 martie – 13 mai inclusiv si pe o durata de 60 de zile in perioada 01 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fara a aduce atingere perioadei de prohibitie instituite la art. 1 alin. (1).