1

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a devenit oficial membru in Reteaua destinatiilor europene de excelenta in cadrul Conferintei anuale EDEN (European Destinations of Excellence) care a avut loc pe 23 octombrie  la Bruxelles.

Acronimul EDEN („European Destinations of Excellence”) a fost ales pentru a desemna destinatiile europene de excelenta. Acest proiect promoveaza modele de dezvoltare a turismului durabil in Uniunea Europeana. Proiectul se bazeaza pe concursuri nationale care au loc in fiecare an si in cadrul carora este selectata cate o „destinatie turistica de excelenta” din fiecare tara participanta. Prin selectarea destinatiilor, EDEN pune accentul pe valorile, diversitatea si trasaturile comune ale destinatiilor turistice europene. Acest proiect sporeste vizibilitatea destinatiilor europene emergente, creeaza o platforma pentru schimbul bunelor practici in Europa si promoveaza construirea unei retele intre destinatiile premiate.

Acest concurs european de excelentă in turism este elaborat pe baza unei teme anuale ce este aleasă de Comisia Europeană in colaborare cu organizatiile nationale din turism.

La intalnirea de anul acesta de la Bruxelles, intitulată: “Stronger together – Expanding the European Destinations of Excellence Network” au fost invitate să participe, pentru prima dată, si destinatiile runners-up (care au ocupat locul 2-4 in cadrul concursurilor nationale) alături de destinatiile castigătoare la cele cinci editii anterioare. Acestea au aderat la Reteaua EDEN prin semnarea Declaratiei de la Bruxelles. Din Romania au semnat această declaratie, reprezentantii următoarelor destinatii: Rezervatia Biosferei Delta Dunării, Parcul National Buila-Vanturarita, Parcul Natural Lunca Muresului, Parcul Natural Vanători Neamt, Mărginimea Sibiului, Techirghiol, Drăgus, Carlibaba, Tara Făgărasului, Perisani si Polovragi.

Destinatia – Rezervatia Biosferei Delta Dunării – reprezentată de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunării, a fost invitată la conferintă ca urmare a participării la cea de-a doua ediție a proiectului “Destinatii Europene de Excelentă” in Romania, derulată in perioada 2008-2009, sub tema: “Turismul si ariile protejate”, la care a obtinut premiul al doilea, după Parcul Natural Apuseni.

In cadrul intalnirii a fost subliniată importanta colaborării destinatiilor si Asociatiei EDEN cu Organizatiile/ Administratiile Nationale de Turism, dar si cu organizatii internationale precum Comisia Europeană de Turism, Uniunea Europeană a Ofiterilor de Turism, Grupul de Actiune European pentru Turism si Călătorii, universităti, retele europene precum Destinet – portal pentru turism durabil si responsabil, agentii de turism specializate pe vacante responsabile precum www.responsibletravel.com.

De asemenea a avut loc si prima Adunare Generală a Asociatiei Retelei EDEN, in cadrul căreia a fost votat Comitetul de Conducere, Planul Strategic, regulamentul intern, bugetul pe termen mediu.

Prin semnarea Declaratiei de la Bruxelles, membrii retelei s-au angajat in mod oficial să colaboreze si să garanteze un schimb constant de informatii si de cunostinte legate de dezvoltarea turismului durabil in toate destinatiile EDEN.

Sursa comunicat de presa ARBDD 6.11.2012

DISTRIBUIȚI
Etichete: ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here