Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) anunta ca, in conformitate cu prevederile Ordinului privind prohibitia pescuitului emis in comun de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (40/27 februarie 2012) si Ministerul Mediului si Padurilor (1016/14 martie 2010), publicat in Monitorul Oficial al României nr. 188/22.03.2011, perioada de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, s-a incheiat la 13 iunie inclusiv.
In Complexul Razim-Sinoe si in lacurile litorale raman inca in vigoare masurile de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 90 de zile, in perioada 1 aprilie – 29 iunie inclusiv.
Tinand seama de prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 449/2008 privind caracteristicile tehnice, conditiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial si metodele de pescuit comercial in apele maritime si continentale, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul privind prohibitia pescuitului in anul 2012 interzice:
– folosirea navoadelor in delta, in lunca inundabila a Dunarii si in complexul Razim – Sinoe, pe o durata de 183 de zile, in perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv;
– folosirea uneltelor de pescuit de tip setca in baltile, lacurile, gârlele si canalele de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in perioada 15 aprilie – 30 septembrie inclusiv;
– folosirea uneltelor de pescuit de tip setca in complexul Razim – Sinoe tot timpul anului.
Ordinul privind prohibitia pescuitului prevede ca dimensiunile minime ale pestilor si ale altor vietuitoare acvatice vii care pot fi pescuite sa fie conforme cu cele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.
Informatii privind situatia autorizatiilor pentru capturarea pestilor din fauna salbatica de catre persoane fizice, in scopul comercializarii pe piata interna eliberate respectand prevederile Procedurii de autorizare a activitatilor de recoltare, capturare si/sau achizitie si/sau comercializare, pe teritoriul national sau la export, a florilor de mina, a fosilelor de plante si fosilelor de animale vertebrate si nevertebrate, precum si a plantelor si animalelor din flora si, respectiv, fauna salbatice si a importului acestora, aprobata prin Ordinul nr. 410 din 11 aprilie 2008, vor fi disponibile pe website-ul ARBDD.
Sursa: comunicat presa ARBDD 13.06.2012