A 20-a aniversare de la semnarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii.
In fiecare an, data de 31 octombrie marcheaza aniversarea Zilei Internationale a Marii Negre – cea mai izolata mare fata de oceanul planetar. La aceasta data, in anul 1996, ministrii mediului din cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina- au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre. Acesta contine un set cuprinzator de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezinta practic instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra impotriva poluarii. Planul a fost revizuit de catre cei sase ministri in data de 17 aprilie 2009, la Sofia, Bulgaria.
In luna aprilie 1992, reprezentantii României, Bulgariei, Georgiei, Federatiei Ruse, Turciei si Ucrainei au semnat la Bucuresti, dupa sase ani de negocieri, Conventia pentru Protectia Marii Negre impotriva Poluarii ce a fost ratificata de tara noastra prin Legea nr. 98/1992 (Conventia este cunoscuta ca si Conventia de la Bucuresti). Principalele obiective ale acestei Conventii se refera la reducerea poluarii din surse de pe uscat si de pe mare, protectia si conservarea biodiversitatii marine si a peisajului, promovarea managementului integrat al zonei costiere si cooperarea in cazul poluarilor accidentale cu impact tranfrontier.
Comisia Marii Negre este o organizatie interguvernamentala responsabila cu punerea in aplicare a Conventiei privind protectia impotriva poluarii Marii Negre, care stabileste cadrul juridic pentru cooperarea regionala si eforturile necesare pentru a reduce poluarea si a creste gradul de protectie a mediului marin. Partile la prezenta conventie, Bulgaria, Georgia, România, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina, toate sunt reprezentate in cadrul Comisiei. Secretariatul Permanent al Comisiei Marii Negre se afla in interiorul complexului Palatul Dolmabahce din Istanbul, Turcia.
In cadrul ultimei sedinte a Comisiei Marii Negre care a avut loc la Istanbul in 12-13 octombrie 2016, România a preluat de la Georgia, pentru un an (2016/2017), presedintia acestei comisii. Presedintia va fi asigurata de catre doamna Simona Olimpia Negru, Secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.
In acest an in care se aniverseaza 20 de ani de la data semnarii Planului de actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) in parteneriat cu Asociatia “EUROTULCEA” vor marca acest eveniment impreuna cu elevi si cadre didactice de la scolile si liceele din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: Sf. Gheorghe, Crisan, Sulina, Chilia Veche. Actiunile vor cuprinde prezentarea semnificatiei evenimentului de mediu si a caracteristicilor Marii Negre, prezentarea pe scurt a proiectelor ARBDD legate de Marea Neagra, atelier de lucru cu activitati interactive. Cunostintele acumulate vor fi evaluate prin chestionare, fise de recunoastere specii si fise de feed-back.
Informatii suplimentare:
In luna octombrie 1996, in cadrul Comisiei pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii, s-a convenit implementarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii. Documentul a fost conceput in spiritul Declaratiei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare si a Agendei 21.
Acesta contine un set cuprinzator de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii, si reprezinta:
- Promisiunea unui viitor mai bun pentru aproximativ 16 de milioane de oameni din cele sase tari care traiesc pe malul marii.
- Angajamentul guvernelor regionale pentru o actiune serioasa pentru a face o diferenta reala la reabilitarea si recuperarea marii.
- Un plan dedicat vietii multor oameni care isi dedica timpul si energia pentru ajuta la protejarea mediului marin.
Incepând cu anul 1996, data semnarii Planului de actiune este celebrata anual simultan in cele sase tari riverane Marii Negre si reprezinta o activitate regionala destinata sensibilizarii opiniei publice cu privire la necesitatea unei cooperari regionale pentru protectia Marii Negre si evidentierii importantei dezvoltarii economice a regiunilor sale. Milioane de oameni traiesc in apropiere de Marea Neagra si este important sa se gaseasca solutii comune, in scopul de a proteja patrimoniul lor unic.
Sursa comunicat de presa ARBDD