In 1985, la recomandarea Comisiei pentru Asezari Umane, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a desemnat prima zi de luni din luna octombrie, a fiecarui an, ca Ziua Mondiala a Habitatului (rezolutia 40/202A), pentru a reflecta asupra situatiei asezarilor omenesti, in special asupra conditiilor de viata ale populatiei urbane nevoiase si dreptul lor fundamental la un adapost. Aceasta Zi s-a sarbatorit pentru prima data in 1986, pentru a marca a zecea aniversare a primei Conferinte Internationale „Habitat”, Conferinta Natiunilor Unite pentru asezari umane de la Vancouver, Canada, 1976.
In anul 2012, Ziua Mondiala a Habitatului este celebrata pe data de 1 octombrie având ca tema: “Schimbând orasele, construind oportunitati”. In prezent, orasul este vazut drept locul in care visele devin realitate. Chiar daca visele nu sunt intotdeauna indeplinite, tot mai multi tineri invadeaza orasele sperând la o viata mai buna.
Natiunile Unite au ales aceasta tema pentru a ne atrage atentia asupra urbanizarii rapide la care suntem martori, lumea asistând la cea mai rapida crestere a populatiei care migreaza catre orase. In 1950, o treime din populatia lumii traia deja in orase. Cu doar 50 de ani mai târziu, numarul acestora s-a ridicat la jumatate si va continua sa creasca la doua treimi, respectiv 6 miliarde de oameni, pâna in 2050.
Niciodata pâna acum, lumea nu s-a confruntat cu o astfel de proliferare a suburbiilor. Astazi, un miliard de oameni, sau unul din trei locuitori traiesc in suburbii. Daca municipalitatile si guvernele nu vor reusi sa gestioneze cresterea urbanizarii si migratia intr-un mod durabil, acest numar se asteapta sa se dubleze in urmatorii 30 de ani.
Printre principalele provocari, la care trebuie sa faca fata orasele din ziua de astazi, putem enumera: lipsa locurilor de munca in special in rândurile tinerilor, inechitatile sociale si economice, obiceiuri nesustenabile de utilizare a energiei, exodul rural, procentajul ridicat de “traitori” in conditii insalubre, vulnerabilitatea crescuta privind dezastrele naturale, insuficienta mijloacelor de transport in comun precum si nivelul crescut al emisiilor de gaze.
Orasele reprezinta casa a peste jumatate din omenire si de aceea trebuie sa asigure conditii decente de viata pentru toti locuitorii sai (apa potabila, salubritate, transport, electricitate, alte facilitati si servicii), intelegându-se in acelasi timp ca, imbunatatirea calitatii mediului este o conditie a sanatatii si calitatii vietii.
Din mesajul Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite reiese faptul ca Ziua Mondiala a Habitatului prin tema ‘Schimbând orasele, construind oportunitati”, incearca sa sublinieze necesitatea ca toate orasele lumii si comunitatea internationala sa-si uneasca eforturile mai mult ca niciodata pentru a gestiona principala provocare a umanitatii, in scopul unei urbanizari durabile.
Prin urmare cu totii trebuie sa devenim creatori ai orasului de mâine, pentru ca avem atât abilitatile cât si cunostintele necesare de a crea o lume mai buna, un mediu mai curat, benefic atât pentru noi cât si pentru intreaga planeta. GUVERNATOR, Edward BRATFANOF
Comunicat presa – Material informariv ARBDD – 01.10.2012