Insula Ceaplace de pe lacul Sinoe, a devenit o zona strict protejata din perimetrul RBDD tocmai datorita faptului ca an de an, aici gasesc loc prielnic de cuibarit si crestere a puilor un numar semnificativ de perechi de pelican cret. Insa tot an de an, pentru a contracara efectul valurilor si al fluctuatiilor nivelului apei, este necesara consolidarea suprafetei insulei.
Pelicanul cret (Pelecanus crispus), este una dintre cele mai mari si mai frumoase pasari din Romania. Considerata periclitata la nivel mondial, Delta Dunarii este unul din mereu mai putinele locuri din lume in care aceasta specie a gasit locuri favorabile de cuibarit si reproducere. In perioada 2005-2009, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana si Royal Society for the Protection of Birds, a desfasurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului cret din Delta Dunarii”, avand ca obiective protejarea populatiei existente si imbunatatirea conditiilor de cuibarire, avand ca rezultanta sporirea sanselor de supravietuire si dezvoltare a noilor generatii.
In toamna anului 2018, personalul ARBDD a cosit o banda de protectie impotriva incendiilor in jurul cabanei Cocoru iar stuful rezultat in urma acestei actiuni (cca. 800 de maldari) a fost depozitat in timpul iernii in conditii de siguranta. In perioada 30–31.01.2019, inspectorii si agentii ecologi care administreaza si monitorizeaza zona, impreuna cu trei voluntari, au transportat stuful pe malul Canalului 5 si apoi pe apa, pana la colonia de pelican cret de pe Insula Ceaplace, pentru re-consolidarea spatiilor de depunere a pontei si clocit.
Pelicanul cret revine an de an, la inceputul lunii februarie, la vechile locuri de cuibarit, iar anul acesta, pe insula erau deja aproximativ 60 de exemplare de pelican cret.
Sursa informare de presa ARBDD