joi, 16 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăLegislatie pescuitOrdinul de prohibitie 2024 - propuneri ARBDD - proiect Ordin

Ordinul de prohibitie 2024 – propuneri ARBDD – proiect Ordin

Propunerile ARBDD cu privire la proiectul Ordinului de prohibiție pescuit pe anul 2024 prezentate MMAP și MADR

După discuțiile de pe 30 octombrie 2023 desfășurate la sediul ARBDD, au fost avansate mai multe sugestii de revizuire a proiectului de Ordin referitor la perioadele și zonele de interzicere a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii pentru anul 2024. Aceste propuneri au fost formulate de către reprezentanții Asociațiilor și Federațiilor de Pescari, institutelor de cercetare din Tulcea și Galați, și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Aceste propuneri au fost transmise către cele două ministere responsabile de emiterea Ordinului de prohibiție, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Dintre acestea menționăm:

Art. 1. – (1) Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile (65 zile), în perioada 9 aprilie-12 iunie inclusiv pe teritoriul RBDD (FOPDD nu este de acord cu propunerea de 65 zile, ARBDD propune ca perioada să rămână cea consacrată.), iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.(Complex Razim Sinoe de la 90 – la 60 zile, ICDEAPA propune ca perioada de prohibiție sa fie de 90 zile 1.04 – 30.06.2024). (….)

(3) Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile (65 zile), în perioada 9 aprilie-12 iunie inclusiv pe teritoriul RBDD (FOPPDD nu este de acord cu propunerea de 65 zile, ARBDD propune ca perioada sa rămână cea consacrată). (….)

(6) Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale, pe o durată de 60 zile în perioada 07 aprilie – 24 iunie inclusiv (90 de zile în perioada 1 aprilie-01 iulie inclusiv.(propunere ICDEAPA) propunerea Asociației Farul Vechi este de 65 zile).

Art. 4. – Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii următoarele:

^ f) Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, în perioada 7 iunie-1 noiembrie, pentru pescuitul recreativ/sportiv;.   (….)

  1. pp) fluviul Dunărea, zonele Mm 53-54 (Isaccea), Mm 64,5-65,5, Mm 67-68,5 (Groapa Catargului și Pluton), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 29 aprilie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie-29 noiembrie inclusiv, excepție pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin; (Europesca, ICDEAPA si FOPPDD solicita scoaterea zonei 53-54). (….)
  2. rr) zonele strict protejate din perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, inclusiv zonele renaturate Zaghen și Carasuhat, tot timpul anului (ARBDD propune introducerea Canalului centura Fortuna 2, Canalele circulare Dranov I si Dranov II); (….)

Art. 6. – (1) Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, după cum urmează:

  1. a) știuca, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 20 martie, fără a aduce atingere prevederilor art. 1; (propunere 01.02– 15.03) …..
  2. j) racul (Astacus leptodactylus), pentru femele, în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie, inclusiv și 1-30 septembrie și 1 noiembrie – 10 decembrie inclusiv, iar pentru masculi, în perioada 1- 30 septembrie și 1 noiembrie – 10 decembrie inclusiv, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”; (propunerea octombrie-decembrie deschis).(…)

Pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch &   release), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar/zi dintr-o singură specie.(propunere a asociațiilor- când cota Dunării este sub 50 cm se interzice pe teritoriul RBDD la pescuitul recreativ/sportiv reținerea capturilor (se va pescui catch & release) cu excepția Dunării și brațelor sale). (….)

Art. 7. – Prohibiția pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al speciilor rizeafcă și scrumbie de Dunăre se stabilește pe sectoare astfel:

  1. a) pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 20 martie – 29 martie 2024 inclusiv (propunerea asociațiilor 31 martie – 9 aprilie 2024);
  2. b) pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 24 martie – 7 aprilie 2023 inclusiv; (propunere 5 aprilie – 20 aprilie 2024 inclusiv, asociația de pescari din Somova propune perioada 09 – 24 aprilie 2024) …

Art. 8. – Prin excepție de la prevederile art. 7, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei, folosind maximum 2 setci, în perioada 5 aprilie – 14 aprilie 2023 inclusiv (propunere 24 aprilie – 03 mai 2024 inclusiv, propunere Asociația Farul Vechi, zona de pescuit la scrumbie pt. pescarii familiali – Km 9-11), în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management și a Regulamentului Rezervației Biosferei „Delta Dunării”. ( …)

Art. 9. – (1) Perioada de prohibiție a pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al scrumbiei de Dunăre se poate modifica, pentru condiții hidrologice nefavorabile, la propunerea președintelui Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură sau la propunerea guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, după caz, prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului, apelor și pădurilor. (propunere – prin decizia guvernatorului ARBDD și/sau a președintelui ANPA).

(2) Pentru golful Musura, perioada de prohibiție se poate prelungi, pentru condiții hidrologice nefavorabile, la propunerea guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, prin ordin comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. (propunere – la propunerea Consiliului Științific și prin decizia guvernatorului ARBDD).

Art. 10. ^ (4) Se interzice folosirea năvoadelor pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, complexul Razim-Sinoe și în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie-30 septembrie inclusiv și când cota Dunării la Tulcea este sub 100 cm. (propunere sub 50 cm, cu exceptia Complexului Razim- Sinoe).

4.1 Se interzice folosirea setcilor pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” când cota fluviului Dunărea, în dreptul localității Tulcea, este sub 50 cm, cu exceptia fluviului Dunărea si a bratelor sale, Dunarea Veche, golful Musura și meleaua Sfântu Gheorghe. (…)

(6) Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Somova – Parcheș, Razim-Sinoe și în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului. (propunere – scoaterea Complexului Somova – Parches de la interdictii, insa dimensiunea ochiului plasei ar trebui sa fie de minim 70 mm). ….

Art. 12. – (1) Prevederile prezentului ordin nu se aplică unităților de acvacultură.

(2) Activitatea de pescuit în amenajările piscicole din perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” se face prin notificarea prealabilă cu 48 de ore înainte și în prezența reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” sau ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

Propunerile din cadrul consultării vor fi analizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar varianta finală a proiectului Ordinului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024 va fi postată spre consultare publică pe site-ul celor două ministere la domeniul transparență decizională.

Sursa comunicat ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Noua lege a pescuitului 2024

Noua Lege a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii –...

0
Noua LEGE a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii a fost adoptată de către Camera Deputaților în data de 7 mai 2024, la...

RECOMANDAM