0
Pentru inceput cateva generalitati despre lanseta. Poate fi alcatuita dintr-o bucata sau din mai multe elemente, detasabile sau intermontabile(telescopice).Are forma conica, fiind mai groasa catre maner si mai subtire catre varf. Ca parti componente: manerul , portmulineta, inelele si bine’nteles elementele vergii (tronsoane). Ca materiale de constructie a blank-ului propriuzis, luate in ordine invers cronologica avem: compozitul de carbon (grafitul), fibra de sticla si materialele naturale (bambus, lemn).
Vorbind un pic despre caracteristicile unei lansete, aceasta trebuie sa indeplineasca in principal urmatoarele conditii: rigiditate, rezistenta sporita si greutate redusa. O catalogare a lansetelor se poate face dupa: actiune, putere, lungime, rigiditate. Cam atat cu descrierea in linii mari a lansetei.
Acum sa trecem la scopul propriu-zis al acestui articol: lanseta pentru pescuitul pe Dunare la crap si somn.
Daca te duci la pescuit in Delta sau pe Dunare, multa persoane o sa-ti recomande lansete cu “actiune mare”. Ei, aici sa nu se faca confuzie intre actiune si putere. Actiunea unei lansete se poate explica asa ape intelesul tuturor ca fiind legata intr-un fel de elasticitatea ei, de felul cum actioneaza la intepatura (rapida, lenta). Puterea unei lansete consta in rezistenta ce o suporta lanseta la testul de curbare. Si de aici incepe o alta clasificare a lansetelor: ultra-usoare, usoare, medii .. etc. Deci recomandarea este ca pentru Dunare sa se foloseasca lansete cu actiune grea, ultra-grea, cu o legatura directa cu rezistenta firului folosit pe mulineta (rezistenta mai mare de 7kg). De ce acest lucru? Pai sa nu uitam ca pescuim intr-o apa curgatoare, cu un debit mare si pentru acest lucru utilizam un plumb cu o greutate de minim 80 g. Folosirea unei lansete cu putere de la medie in jos, cu un plumb de asemenea calibru pe langa faptul ca ar fi total anevoioasa lansarea ducand la un lanseu imprecis si o distanta mica, ar trebui sa ne gandim si la momentul recuperarii, la fel de anevoios si dificil. Sa nu mai punem in calcul o agatatura sau un peste capturat.
Comportamentul unei vergi de actiune medie in jos pe Dunare va fi astfel: un lanseu cu o curbura accentuata a varfului posibil a intregii lansete ceea ce duce la devierea de la directia propusa de lansare, o recuperare lenta si anevoioasa, un drill (daca este cazul) practic imposibil cu ratari frecvente, deci cu o rata a succesului mica si de ce sa nu spunem si de posibilitatea ridicata de a deteriora atat lanseta cat si a mulinetei datorita fortarii acestora. Sa nu uitam ca lanseta trebuie sa aiba si o actiune rapida (incorect spus actiune mare) adica o rigiditate ridicata, la care se indoaie numai elementul de varf, asigurand forta necesara unui drill rapid la un peste de mari dimensiuni si puternic, evitand structurile prezente la tot pasul in Dunare.
Inca un lucru ce este important la o lanseta folosita in acest mediu de pescuit il reprezinta si numarul de tronsoane folosite in constructie. Recomandat este folosirea unei lansete dintr-o bucata (dezavantaj la transport) sau din 2-3 tronsoane mufabile. O lanseta din mai multe tronsoane, aici vorbim de cele telescopice, in afara de avantajul transportului lejer, pentru mine nu are niciun avantaj datorita punctelor multiple de rupere, avand experiente de acest gen.
Inelele lansetei, un lucru ce nu trebuie neglijat in alegerea acesteia. Materialul indicat este ceramica, astfel se va dispersa mai bine caldura rezultata in urma frecarii cu firul, dar si rezistenta sporita in contactul cu un fir textil precum si eliminarea fenomenului de “scamosare” a firului. Numarul de inele si amplasarea acestora pe blank, alti factori importanti asupra dispersarii uniforme a fortei exercitate pe lanseta la momentul drill-ului sau al lanseului.
Deci ca o concluzie, o lanseta de Dunare pentru pescuitul de crap sau somn, trebuie sa aiba in primul rand o actiune rapida si o putere mare. Legat de lungimea lansetei, aceasta se poate incadra la o medie la 2.40m, dar aici fiecare stie mai bine ce-i trebuie.
Acuma sa facem cateva referiri la lanseta folosita pentru rapitor, atunci cand pescuim pe Dunare la naluci artificiale. Aici vorbim de lansetele special concepute pentru pescuitul de rapitor, nu de cele telescopice (desi si acestea au evoluat si unele modele sunt pretabile). Personal, recomand betele cu actiune rapida, cu plaje de puteri 10 – 40g, lungimi 2.10 – 2.70m functie de cum pescuiti, de pe mal sau din barca, sau de cum va vine voua mai bine.
Astfel echipati nu mai ramane decat sa alegem mulineta corespunzatoare, firul, acele si plumbul necesare unei capturi remarcabile pe Dunare.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…