0
Sa incepem articolul nostru cu o mica descriere a mulinetei. Mulinetele pot fi clasificate dupa mobilitatea tamburului, fixa sau rotativa, precum si dupa tipul de lagare utilizate, cu bucse, rulmenti sau mixte. Ca elemente constructive, mulinetele sunt in principal alcatuite din: tambur, pickup, carcasa, manivela, corpul mulinetei si frana.
Pentru pescuitul la crap si somn pe Dunare, eu recomand mulinetele cu tambur fix, metalic, cu capacitate si diametru mare. Cele recomandate sunt mulinetele de crap, fiind pretabile si la pescuitul altor specii gen somn, platica. O mulineta pentru pescuitul in acest mediu trebuie sa aiba o capacitate mare a tamburului datorita diametrului mare al firului utilizat cat si a necesitatii unei lungimi mari a acestuia. Sa nu neglijam faptul ca desi uneori lanseul nu trebuie sa fie lung, mai intervine si necesitatea de “a da fir” destul in cazul unui drill cu un peste puternic cum este crapul de Dunare sau somnul. Mai intervin si pierderile de fir repetate in cazul agataturilor, ceea ce uneori poate subtia rezerva de fir de pe tambur. De ce diametrul mare al tamburului? Este important pentru lanseurile la distante mari, frecarea firului fiind in acest caz mai mica la desfasurarea de pe tambur. Recuperarea rapida, uneori necesara este si ea influentata de diametrul tamburului.
Un alt aspect important pe langa tambur, la o mulineta il reprezinta dupa parerea mea frana. O functionare corecta a acesteia va mari sansele de reusita la un drill cu o captura mare. Despre numarul de rulmenti la o mulineta nu are rost sa vorbim datorita fapului ca pretul unei mulinete creste odata cu crestrea numarului de rulmenti ce intra in componenta. Dar, eu consider ca se poate permite un buget pentru o mulineta cu 4 rulmenti.
La un pescuit pe Dunare sau in Delta Dunarii, intretinerea mulinetei este esentiala, incercandu-se evitarea contactului cu nisipul si apa, recomandandu-se o revizie a mulinetei dupa utilizarea la pescuitul in aceste conditii.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII