0

Reteta de mamaliga folosita la pescuitul crapului pe Dunare si in Delta Dunarii.

La un litru de apa se folosesc 400g. malai, 150g. faina alba de grau, 2-3 felii de paine uscata, un praf de sare, 2 linguri miere si o lingura de colorant alimentar galben (sau sofran).
Se pune apa la fiert impreuna cu sarea, colorantul si mierea. Cand apa incepe sa fiarba, se adauga painea faramitata, se amesteca din cand in cand. Se lasa la fiert 5 minute. Malaiul si faina se amesteca pana se omogenizeaza si se toarna putin cate putin aproximativ 2/3 din cantitate in ceaun. Se lasa la fiert cam 13 – 15 minute, dupa care se amesteca cu un facalet. Se adauga si restul de amestec de malai cu faina, putin cate putin, amestecand.
Cand mamaliga se dezlipeste de ceaun se rastoarna pe un prosop umed si se lasa la racit. La final, cand aproape s-a racit se unge cu putin ulei.

10 sfaturi cum sa faci o mamaliga care sa stea bine pe ac (cocolos):

Prima conditie pentru a realiza o mamaliga buna care sa stea pe ac (cocolos), este ca malaiul folosit sa fie foarte fin. De aceea, iti trebuie o masina electrica de macinat cafea prin care vei trece tot malaiul, sau o sita foarte fina ca sa cerni malaiul.

Iata cateva sfaturi ca sa-ti iasa o mamaliga buna de ac:

  1. Mai fierbe mamaliga inca odata;
  2. In apa pentru mamaliga topeste foi de gelatina sau intaritor pentru incleiat mamaliga (se gaseste de cumparat in magazinele cu produse de pescuit);
  3. Amesteca cu mici smocuri de vata medicinala rasfirata. Nu va cadea din carlig;
  4. Amesteca bine cu 1-2 linguri de gris si pesmet dupa ce ai stins focul;
  5. Amesteca mamaliga normala cu miez de paine;
  6. Pune zahar (1-2 linguri) in apa la fiert inainte de a pune malaiul;
  7. Adauga galbenus de ou crud in mamaliga. O leaga foarte bine, iese ca plastelina;
  8. Adauga un ou crud si amesteca treptat cu faina de grau pana nu se mai lipeste de maini. O faci bile sau patratele, dupa care le pui din nou la fiert. Sunt gata cand se ridica la suprafata apei.
  9. Adauga un plic de budinca de vanilie in mamaliga cand aproape este gata fiarta. Un plic / jumatate kg mamaliga.
  10. Pui mai mult malai (preferabil de tara, nu grisat) ca sa fie mai tare si dupa ce scoti mamaliga din vas o pui intre doua tocatoare cu greutate peste si o lasi pana a doua zi.

Atentie! Mamaliga se infasoara intr-o bucata de panza care este putin umezita si asa se pastreaza pina a doua zi. Nu o pastrati in punga de plastic pentru ca se inmoaie

Daca ti-au placut sfaturile noastre si ai alte idei sau retete de mamaliga pentru pescuitul la Dunare, te rugam sa le scrii intr-un comentariu.

DISTRIBUIȚI


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune