sâmbătă, 18 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pestera Testoasei

Localizare si cale de acces: Aceasta pestera este mai greu de identificat din cauza vegetatiei de la intrare cat si a pozitiei intrarii, ascunse intr-o fisura. De la P. Paralela ne indreptam pe directia 174o SSE si dupa aproximativ 50m intalnim doua fisuri, una cu orientare SE-NV, iar cea de a doua E-V. In cea din urma este localizata intrarea in Pestera Testoasei. Accesul este putin ingreunat de vegetatia din jurul intrarii, formata din arbusti.
Descriere: Este pestera catalogata sub numarul de inventar sistematic 5000/4. Are o dezvoltare de 42,5m si o denivelare de -9,20m.
Accesul in galeria principala se face cu ajutorul scaritelor deoarece trebuie trecuta o saritoare de -5,3m in care tehnica ramonajului este dificil de practicat, datorita latimii mici si prezentei pe pereti a apei de condens.
Galeria continua coborarea in panta lina, in stanga se infunda iar spre dreapta sala este barata de un pilier de 2m latime. Inaltimea in sala pilierului cat si pe galeria principala din stanga variaza intre 5 si 7m. Pe peretii galeriei se observa cantitati importante de calcit dizolvat sub forma de montmilch. In partea terminala a galeriei se observa tendinte de formare a stalactitelor. A doua galerie care formeaza un unghi de 60o fata de cea principala are ca inaltime maxima 3,5m pe portiunea finala, dar dupa numai 3m tavanul se lasa brusc, inaintarea devenind inaccesibila.
Pe aceasta galerie se pot intalni carapace de broasca testoasa de uscat (Testudo Graeca Iberra) – de unde si numele pesterii, ceea ce duce la emiterea a doua ipoteze: fie pestera este un cimitir pentru Broasca Testoasa, fie este o adevarata capcana pentru micile animale care, o data cazute prin fisura de 5 m nu mai au cum sa iasa.
Acestea sunt prezente la mijlocul unei galerii orizontale, uscate si cu temperatura mai mare.
Un profil de temperatura in dreptul intrarii ne indica o pestera calda si fosila . Din acesta se poate observa ca la aceeasi distanta de intrare, dar cu -5m denivelare temperatura creste cu 6oC. Acest lucru este posibil datorita intrarii inguste, care nu permite o aerare permanenta, in vederea unui schimb termic cu exteriorul.
Daca analizam in amanunt harta pesterii observam ca dezvoltarea acesteia a avut loc pe fondul unor diaclaze (fisuri majore) ce se intersecteaza in unghi de 60o, la confluente acestora a luat nastere sala cu pilier (S), acesta ramanand ultimul martor al acestui act de creatie.
Conditii de vizitare: Datorita existentei, asa numitului punct, „la scarite”, parcurgerea cavitatii este recomandata doar persoanelor ce stapanesc tehnicile speo-alpine. Sunt necesare scarite de 6m, sisteme de iluminat si costume de protectie.

Localizare pe harta Pestera Testoasei

Galerie fotografii Pestera Testoasei

© Material si imagini realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Noua lege a pescuitului 2024

Noua Lege a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii –...

0
Noua LEGE a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii a fost adoptată de către Camera Deputaților în data de 7 mai 2024, la...

RECOMANDAM