Data de 1 septembrie a fost declarata Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 539/9 mai 2008 emis de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Aceasta zi a fost aleasa pentru a marca data la care a intrat in vigoare Hotararea Guvernului Romaniei nr. 983 din anul 1990 prin care intreaga Delta a Dunarii si unitatile geografice vecine au fost declarate rezervatie a biosferei.
Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se sarbatoreste anul acesta odata cu de-a doua editie a Festivalului International al Barcilor cu Vasle organizat de Asociatia “Ivan Patzaichin-Mila 23”, organizat la Tulcea, ca parte a proiectului Rowmania.
Recunoscuta pe plan mondial datorita bogatiei de specii gazduite, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, este zona umeda de importanta internationala pe lista Conventiei Ramsar, patrimoniu natural de valoare universala exceptionala si rezervatie a biosferei in cadrul Programului MAB- UNESCO. Ca urmare, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, infiintata in anul 1990 ca institutie specializata sa implementeze masurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural si dezvoltarea durabila a regiunii, a participat la evenimentele internationale ale anului 2012. Printre acestea trebuie mentionate:
Cerebrarea celei de-a 40-a Aniversari a Conventiei Patrimoniului Mondial UNESCO, care a demonstrat inca o data ca “Patrimoniul Mondial este o constructie pentru pace si dezvoltare durabila. Este o sursa de identitate si demnitate pentru comunitatile locale, un izvor de cunoastere si forta ce asteapta sa fie impartasite”. In anul 1990, prin Decretul nr. 187/1990, Romania accepta Conventia privind protectia patrimoniului mondial, cultural si natural, adoptata de Conferinta generala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, la 16 noiembrie 1972, la Paris. Cea mai mare parte a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a fost inscrisa de Romania, in anul 1991, pe Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural, fiind in prezent singurul site natural inscris pe Lista, alaturi de 6 site-uri culturale.
Cel mai important eveniment al anului il reprezinta desfasurarea in Romania, la Bucuresti, in perioada 6 -13 iulie 2012, a celei de-a 11-a Conferinte a Partilor (COP11) semnatare ale Conventiei zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, cunoscuta si sub numele Conventia Ramsar. Evenimentul, apreciat ca unul dintre cele mai importante evenimente internationale ale anului, s-a desfasurat dupa Summit-ul de la Rio de Janeiro pentru Dezvoltare Durabila – „Rio+20” din 20-22 iunie 2012 si inaintea Conferintei Partilor semnatare a Conventiei Biodiversitatii (COP11 CBD) din India (8-19 octombrie 2012) si a reunit la Bucuresti peste 1300 de participanti reprezentand 130 de state din totalul de 162 de state semnatare ale Conventiei precum si multe organizatii internationale (UNESCO, CMS, WWF, IUCN, Wetlands International, BirdLife International, etc.).
Participarea la COP11 a prilejuit numeroase discutii informale cu reprezentanti din alte tari si realizarea unui schimb de experienta util. In aceasta directie, reprezentantul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, coordonator al Initiativei Conservarea Zonelor Umede Costiere ale Marii Negre – BlackSeaWet, a initiat desfasurarea unei intalniri informale cu reprezentanti ai celor 7 tari riverane Marii Negre: Bulgaria, Turcia, Georgia, Federatia Rusa, Ucraina, Republica Moldova si Romania, in care au fost discutate posibilitatile de dezvoltare a cooperarii in domeniul conservarii si gestionarii durabile a zonelor umede costiere aferente Marii Negre in cadrul Initiativei BlackSeaWet. S-a convenit, cu acest prilej, asupra oportunitatii organizarii unei intalniri a Initiativei la Istambul in cea de-a doua saptamana a lunii noiembrie 2012.
In perioada 14 – 17 iunie 2012 s-a derulat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, sub sloganul “Faceti ceva care sa dureze”, evenimentul international organizat anual de S.C. Apa Nova Bucuresti S.A./Compania Veolia Apa in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) si Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”. Anul acesta, la cea de-a IV-a editie a evenimentului organizat la Sf. Gheorghe au participat peste 200 de persoane, reprezentanti ai autoritatilor, ONG-uri, jurnalisti, angajati Veolia, ambasadori si reprezentanti ai programului UNESCO din 16 tari. Scopul organizatorilor evenimentului a fost sa se incurajeze parteneriatul si colaborarea la nivel european pentru a contribui la o dezvoltare durabila. Delegatiile au prezentat proiecte si solutii in vederea protejarii resurselor de apa si, in particular, a biodiversitatii.
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a participat la acest eveniment cu doua proiecte, a caror implementare este asigurata financiar de parteneriatul cu S.C. Apa Nova Bucuresti S.A.:
Proiectul „Sa pastram Delta Dunarii curata!” urmareste realizarea unei campanii de informare si constientizare a locuitorilor din RBDD si zonele limitrofe, si mai ales a vizitatorilor, asupra importantei unei atitudini corespunzatoare in ceea ce priveste depozitarea deseurilor menajere si impactul pe care il poate avea asupra Deltei Dunarii nerespectarea unor reguli de baza privind protectia mediului.
Campania de constientizare publica prin gesturi simple ”Vreau sa traiesc. Ajuta-ma!” este un proiect initiat de ARBDD in scopul de a trezi interesul populatiei in a se implica in problemele ce privesc mediul inconjurator si conservarea biodiversitatii. Viziunea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii despre un viitor mai bun pentru biodiversitatea specifica Rezervatiei poate fi conturata si, atat cat i se permite, prin sprijinul acordat de catre societatea civila.
Obiectivul general al acestui proiect este extinderea constientizarii publice asupra pericolelor, antropice sau naturale, la care este supusa biodiversitatea. Concret, mesajul pe care vrem sa-l transmitem prin intermediul acestui proiect este acela potrivit caruia daca ne dorim sa facem un dar, care va avea un impact pe termen lung, trebuie sa incepem prin gesturi simple, gesturi care spun ceva despre noi si prin care ii putem educa si pe altii, pentru ca dezvoltand oportunitati, dezvoltam mentalitati.
Anul 2012 a insemnat pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii atat confirmarea recunoasterii internationale cat si participarea directa la proiecte prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei 2007-2013. Urmarind realizarea obiectivelor specifice Planului de management prin atragerea de fonduri europene, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza proiecte finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a implementat, ca partener, finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud- Estul Europei 2007-2013 (SEE Programme 2007-2013), Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii. Proiectul DANUBEPARKS, a reunit 12 Arii Protejate din 8 tari dunarene intr-un efort comun de protejare si conservare a patrimoniului natural si cultural european. In cei trei ani de desfasurare (2009 – 2012), proiectul DANUBEPARKS a cuprins o serie de activitati comune grupate in 7 pachete de lucru specifice. Prin rezultatele sale, proiectul DANUBEPARKS este un exemplu de urmat datorita multiplelor beneficii aduse de cooperarea transfrontaliera in domeniul constientizarii, conservarii si protejarii patrimoniului natural si cultural dunarean.
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a implementat proiectul „Sistem Informatic Integrat – Suport pentru managementul ARBDD in vederea imbunatatirii starii de conservare a ecosistemelor” finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2011. Obiectivul general al proiectului a vizat mentinerea echilibrului ecologic al biodiversitatii si a patrimoniului natural, precum si implementarea masurilor de imbunatatire a starii de conservare a ecosistemelor din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii prin cresterea capacitatii institutionale de gestionare a retelei de arii naturale protejate, in conformitate cu Directivele Europene.
In perioada ianuarie 2011 – decembrie 2013, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, implementeaza proiectul “Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii sectorului pontic din RBDD prin constientizare, informare, vizitare”, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu. Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii sectorului pontic al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), prin crearea unor conditii optime de informare si vizitare, care sa satisfaca localnicii si vizitatorii atat din punct de vedere educativ cat si recreational si sa contribuie la minimizarea impactului negativ al acestora asupra naturii.
„Delta Dunarii – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii” este un proiect implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012. In cadrul proiectului se realizeaza material scris, fotografiat si filmat care sa prezinte Delta in toata complexitatea sa, cu scopul de a informa si de a constientiza de la locuitorul Deltei pana la publicul larg asupra bogatiei si diversitatii de specii si habitate datorita carora noi toti ne bucuram astazi de un loc minunat. O alta activitate implementata in cadrul proiectului este actualizarea si imbogatirea site-ului ARBDD (www.ddbra.ro ; www.rezervatia-deltadunarii.ro ; www.biosfera-deltadunarii.ro ; www.romania-deltadunarii.ro) astfel incat sa devina o platforma de comunicare dedicata in special celor care doresc sa se documenteze si sa aiba acces la informatii cat mai diverse legate de Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Bazandu-se pe un program realist de indeplinire a obligatiilor asumate prin statut, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii priveste cu incredere si in mod transparent relatia cu partenerii traditionali, populatia si autoritatile locale, multumindu-le tuturor pentru buna colaborare si sprijinul acordat.
Guvernator, Viorica BISCA
Comunicat de presa ARBDD 31.08.2012