duminică, 21 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariCompetitia gastronomica Peste ca la Mila 23

Competitia gastronomica Peste ca la Mila 23

Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” a organizat, în satul Mila 23 (Delta Dunării), prima ediție a competiției gastronomice “Pește ca la Mila 23″, realizată în cadrul  proiectului “Crișan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor”.

Cele 5 familii participante au fost selectate în urma numeroaselor premiilor obținute la  festivalurile culinare organizate în Delta Dunării, dar și la nivel național, care promovează  gastronomia tradițională pescărească. Prin organizarea acestei competiții, Asociația “Ivan  Patzaichin – Mila 23” și-a propus ca fiecare familie să se specializeze în câteva produse  reprezentative, astfel încât traseul culinar sa aibă atât diversitate, cât și o amprentă personală.  Astfel, cele 5 gospodării pescărești vor fi integrate în traseul culinar “Pește ca la Mila 23”, parte  a primului pachet integrat de ecoturism din Delta Dunării, ce va fi disponibil din primăvară în  triunghiul Crișan-Caraorman-Mila 23.

Selecția culinară a cuprins numai preparate pe bază de pește și deserturi tradiționale, precum  ardei umpluți cu pește, crap la proțap, crap pe varză, plachie de știucă, măruntaie de știucă la  ceaun, varenchi, babka, scrumbie marinată pescărească, saramură de somn, cârnați din pește,  știucă umplută și casha.

«Amintirile mele din copilărie sunt încă foarte vii. La noi în sat, peștele era mâncarea de zi cu zi,  și doar duminica sau în zilele de sărbătoare mâncam carne de găină, porc sau vânat. Și atunci ca  și acum, fiecare gospodină se mândrește cu propriile delicatese, bazate pe rețete moștenite din  generație în generație. Atât timp cât tradiția se continuă, suntem bucuroși să facem pentru  turiști dintr-o masă tradițională de pește o adevarată sărbătoare» a declarat Ivan Patzaichin.

Juriul a fost format din Ivan Patzaichin, prof. Vintilă Mihăilescu, antropolog, și Teodor Frolu,  vicepreședintele Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23” și promotor al mișcării Slow Food în  România.

În urmă cu 2 ani, Vintilă Mihăilescu a condus echipa care a documentat cunoașterea  gastronomică tradițională specifică Deltei Dunării, în trei localități (Mila 23, Chilia Veche, Sfântu  Gheorghe) pe baza unei cercetări de specialitate. Studiul s-a concretizat într-un ghid de  cercetare, publicația “La masă cu oamenii Deltei: gastronomia tradițională din Delta Dunării”,  printr-un proiect al Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”.

«Gospodinele din Delta sînt bucătărese extraordinare şi, ca orice gospodină, fiecare are  „secretul” ei, care face ca acelaşi storceac sau aceeaşi ştiucă umplută să nu fie aceleaşi  pretutindeni. De aceea, competiţia nu a fost pentru „cea mai bună gospodină” (ar fi fost greu de  ales…), ci pentru preparatul care i-a ieşit cel mai bine şi o poate reprezenta pe viitor în faţa  turiştilor. Problema pare să fie că turistul, devenit „clientul nostru”, a introdus şi o serie de  „adaptări” ale bucătăriei lipoveneşti şi „inovaţii” , de la chifteluţele făcute ca la recepţii la pizza de peşte. Vechile reţete s-au păstrat însă şi, cu puţină persuasiune, sînt aduse înapoi pe masa  musafirilor. Va fi unul dintre rolurile proiectului» a copletat Vintilă Mihăilescu.

În ultimii ani, gastronomia locală deltaică a fost din plin influențată de turismul de masă, fiind  tot mai des întâlnite interpretările “moderne” ale preparatelor tradiționale. De aceea, ne  propunem ca acest circuit gastronomic să recupereze o tradiție și să ofere turiștilor o  experiență culinară autentică, prin care este încurajată revenirea la practicile culinare  tradiționale.

Proiectul Crișan + Caraorman + Mila 23: Ecoturism pentru viitor este finanțat cu suma de  142.909,02 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și deși  este localizat în principal în triunghiul Crișan – Caraorman – Mila 23, activitățile pe care le  propune pot reprezenta soluții de dezvoltare durabilă pentru întreaga Deltă.  Proiectul este realizat de Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Societatea  Ornitologică Română (SOR), și se bucură de sprijinul unor parteneri strategici relevanți:  Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Primăria Crișan, Asociația de Ecoturism din  România.

Contact: Cristian Mosoia, office@rowmania.ro, 0756.024.155 www.ecoturism.ecodeltadunarii.ro; www.facebook.com/ecodeltadunarii Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Resort hotel cormoran uzlina delta dunarii

Resort Cormoran

0