Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si Muzeul National de Geologie al Institutului Geologic din Romania au placerea de a va anunta deschiderea expozitiei „Dobrogea. Intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului. ”
Aceasta expozitie, implicand numeroase institutii si centre de cercetare romane si franceze, va prezenta bogatul patrimoniu al Dobrogei, prin rezultatele cooperarii stiintifice franco-romane in domeniile arheologiei, geologiei si al protejarii biodiversitatii. Acest eveniment este inedit atat prin continutul sau, anumite piese de colectie fiind prezentate pentru prima data marelui public, cat si prin structura sa, deoarece expozitia va avea loc simultan in trei muzee: Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si Muzeul National de Geologie al Institutului Geologic din Romania.
Publicul va putea descoperi aceasta expozitie de exceptie cu ocazia Noptii Europene a Muzeelor, pe 19 mai.
La Muzeul National al Taranului Roman, expozitia deschisa la Sala Foaier, se articuleaza in jurul omului, a prezentei sale pe teritoriul Dobrogei, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Arheologi si etnologi vor recompune un spatiu in care isi vor povesti aventurile, intre bucuria descoperirii si constrangerile stiintifice. Din expozitie nu vor lipsi lucruri frumoase specifice acestei zone precum tesaturi, obiecte din lemn, ceramica, icoane, podoabe, mobilier, dar si muzici dobrogene.
La Muzeul National de Geologie, expozitia va prezenta publicului fosile din Jurasic, Cretacic si Neogen descoperite de paleontologii romani si francezi pe teritoriul Dobrogei: oase de pinipede (foci fosile) si de pasari fosile, lemne pietrificate, roci din Paleozoic precum ?i diverse moluste fosile.
Iar Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, celebru pentru cercetarile sale stiintifice privind biodiversitatea – o tema cu un important impact social, va arata publicului vizitator bogatia rezervatiei biosferei Delta Dunarii, pestera Movile – o viata bizara intr-un mediu ostil, dar si filme ale descoperirilor stiintifice ale expeditiilor oceanografice.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 15 iulie 2012.
Comisarul expozitiei: Dr. Prof. Jean-Paul Saint Martin, Muzeul National de Istorie Naturala din Paris
Sursa comunicatului: Muzeul Taranului Roman