UPDATE 22.02.2018: A fost publicat Ordinul privind prohibitia pescuitului pe 2018
Incepand cu data de 1 noiembrie, ARBDD anunta inceperea consultarilor cu privire la stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018 pentru Delta Dunarii. Discutiile purtate cu factorii interesati si reprezentativi ai pescarilor comerciali dar si cu institutele de cercetare vor sta la baza intocmirii referatului Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Mentionam ca elaborarea Ordinul privind prohibitia pescuitului in 2018 are la baza referatul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si referatului Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) este institutie publica, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Ca informare, proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii pentru 2017 a fost publicat pe siteul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) in noiembrie 2016.
Trebuie sa recunoastem faptul ca, politicul iar o da in bara, numind in functie de mare raspundere, ca cea de guvernator, un om lipsit de viziune pentru dezvoltarea zonei turistice Delta Dunarii. Spun acest lucru pentru ca, si un copil stie ca turistul merge in Delta sa pescuiasca si sa manance peste autohton prins de el. Daca tot platesti taxe peste taxe in momentul in care ai pasit in Biosfera, atunci ar trebui sa ti se permita ca norma maxima de peste retinut sa nu depaseasca 5 kg pentru fiecare pescar, asa cum a mai fost. Presupunand ca sunt pe zi 500 de pescari sportivi aflati la pescuit, si ei prind cate 5 kg de peste fiecare, ar fi o cantitate de 2.500 kg de peste scos din apa. Aceasta cantitate reprezinta greutatea pe care o pescuieste un pescar la plasa intr-o zi, iar la cati pescari sunt, calculati si dvs. Problema nu este la pescarul sportiv ci, tot cum se stie, la pescuitul industrial si la braconajul acceptat de autoritati. Apoi, pentru a se inmulti, pestii au nevoie de habitat si atunci, dati drumul la inundarea zonelor desecate pentru agricultura si mai opriti-i pe braconierii cu curent electric. Imi amintesc de o Directiva a UE privind interzicerea pescuitului industrial pe apele interioare, inclusiv Dunarea si toata Delta Dunarii, care au ridicat si concesiunile pe luciul de apa in aceaste zone. De ce nu se respecta aceasta directiva si de ce din toamna lui 2017 s-au reintrodus aceste concesiuni de catre SRL-uri, asociatii si diferite persoane fizice in vederea exploatarii lor ? Locuitorii din Delta au fost ajutati in aceasta perioada prin conversie profesionala, de la statutul de pescar, la cel de administrator de pensiune. Cred ca este foarte rentabil pentru localnici, ca sa inchirieze turistilor o camera, doua, sa le pregateasca mancare, sa-i plimbe contra-cost prin Delta. Daca turistul nu este lasat sa prinda peste, sa si retina o parte din el, atunci, adio turism in Delta. Eu zic sa mai meditati si sa luati decizia corecta.
Prevad ca vor fi controale la pescariisportivi,in schimb se braconeaza la greu,in noiembrie am facut o excursie in delta pe canalul Sireasa,daca in alti ani era caras la greu acum nici macar nu am vazut o coada,iar acum doi ani nu se putea intra . Oare cei de la Agrodelta care au pus stapinire pe dig au scos pestele din balta cu undita?
Iata ce scrie pe facebook un prieten de-al lui Malin Musatescu:
„BREAKING NEWS: Stiuca se poate prinde in Delta numai daca se elibereaza! Astazi, propunerea ARBDD, sustinuta de Ministerului Mediului a fost insusita de ANPA si Ministerului Agriculturii si s-a decis ca in 2018 stiuca se va elibera imediat dupa ce a fost prinsa. In plus setcile vor fi interzise pana in septembrie, iar pripoanele pentru totdeauna”
Hai ca se poate!!
…ar trebuii ca in functia de Guvernator al Deltei sa fie numita o persoana din zona…care cunoaste realitatatea din Delta…si nu din emisiunile de televiziune pe domeniu…dar s-ar parea ca „PUTEREA” trebuie sa se achite de ”obligatii” fara sa tina seama de impactul asupra economiei din zona….daca Ordinul de prohibitie va apare in varianta aberanta propusa de guvernatorul de tv….pun pariu ca vom asista la prabusirea turismului in Delta …
Ca de obicei sunt „pedepsiti” cei care pescuiesc legal, iar ceilalti sunt incurajati prin pasivitatea, ca sa nu spun complicitatea autoritatilor. Ar trebui sa inaspreasca legea pentru capturi peste cantitate si marime, sa nu mai fie contraventie ci infractiune, dar daca nu are cine aplica legea tot degeaba…
Tara frumoasa, pacat ca e locuita…
Am citit in ziarul Obiectiv (Tulcea) din data de 08.11.2017 despre un amendament la ordinul de prohibitie 2018 propus de guvernatorul ARBDD prin care solicita ca pescuitul sportiv in Delta Dunarii sa se faca in regim „catch an release” la speciile de somn, crap salau si stiuca, pentru a preveni situatiile in care unii pescari prin sute de kg de peste la o partida de pescuit. Eu nu sut de acord cu aceasta propunere. Eu cand merg la pescuit prind foarte rar pesti mari si nu aduc acara decat atat cat mananc eu cu familia si numai daca sunt peste limitele legale. Pe ceilalti ii eliberez. Va rog sa-mi lasati bucuria de a manca un peste sanatos, crescut natural si prins de mine. ARBDD poate face controale pentru a preveni situatiile in care unii pescari sportivi prin sute de kilograme de peste. D-nul Malin Musatescu are dreptate trebuie prevenite aceste situatii dar dansul gandeste la alt nivel. De exemplu, dumnealui este invitat sa pescuiasca in balti cu stiuci de un metru, eu trebuie sa platesc in unele locuri peste 1000 de lei ca sa fac acelasi lucru si nu imi pot permite. Si ar mai fi o problema, nu pescuitul sportiv este cauza pentru care pestele nu se inmulteste in ritmul in care ne-am dori, ar trebui facute sudii privind capacitatea de regenerare a pestelui din delta in comparatie cele cateva tone care se pescuiesc industrial, zilnic. Va doresc o zi buna.