12

In Monitorul Oficial nr 170 din data de 22.02.2018 a fost publicat ORDINUL privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018. (Ordinul nr. 8 din data de 12.01.2018 MADR si Ordinul 174 din data de 16.02.2018 Ministerul Mediului)

Ordinul privind prohibitia pescuitului (Ordinul nr.8/174/16.02.2018) instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale , pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 07 aprilie – 22 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

In propunerea de Ordin, la initiativa  ARBDD se introducea articolul „Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” pescuitul recreativ este permis numai cu eliberarea capturilor de somn, stiuca, crap, salau . Populatia locala cu domiciliul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ( detinatoare de permis de pescuit familial) face exceptie de la prevederile prezentului alineat si poate practica pescuitul recreativ in conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Iata ca in Monitorul Oficial s-a concretizat partial initiativa legislativa a ARBDD-ului ce prevedea pescuitul in sistem „prinde si elibereaza” pentru patru specii de pesti, stiuca putand fi pescuita de catre pescarii sportivi/recreativi numai cu eliberare imediata.

„Art. 7- (1) Se interzice pescuitul comercial, recreativ si familial al speciilor de pesti si al altor vietuitoare acvatice, dupa cum urmeaza:

a) stiuca, de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la 15 martie inclusiv, cu respectarea prevederilor art. 1. 

b) in mod special, pe teritoriul administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv la stiuca este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release)”

Tot ca o noutate in acest Ordin de prohibitie 2018 este interzicerea in Delta Dunarii a uneltelor cu carlige cu nada, adica a paragatelor si pripoanelor.

Vezi integral Ordinul nr. 8/174/2018 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018 

DISTRIBUIȚI
Etichete: , ,

12 COMENTARII

 1. Mersi de raspuns, insa fluviul Dunarea, granita cu Ucraina, se termina la ceatal Chilia, unde se desparte in bratul Chilia si bratul Tulcea, si tot din ordinul de prohibitie: „iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 07 aprilie – 22 mai”. Gresesc eu cu interpretarea cumva? Astept un raspuns…si de la Info-delta daca se poate… Multumesc!

  • Salut, nu este greu un raspuns. Iata un extras din Ordinul nr. 8/174/2018 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018:

   „Se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in fluviul Dunarea, in zona care constituie frontiera de stat cu Ucraina, pe o durata de 45 de zile, in perioada 22 aprilie- 5 iunie, inclusiv.”
   ….
   „Se declara zone de refacere biologica pentru resursele acvatice vii, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, urmatoarele:[…] Pe bratul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durata de 60 de zile, in perioada 15 martie – 13 mai inclusiv si pe o durata de 60 de zile in perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fara a aduce atingere perioadei de prohibitie instituite la Art. 1 alin.(1).”

 2. Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate pescui pe bratul Chilia din data de 23.05.2018 sau trebuie sa asteptam pana pe 6 iunie? Multumesc!

 3. Pai , am inteles ! Pescuitul sportiv/ recreiativ la stuca este permis , numai cu eliberarea capturilor ! Este minunat ! Da’ cu pescuitul comercial la stiuca cum ramane ? Ala este voie ! De ce aceasta discriminare ? Care o fi logica , daca este vreo logica ? Nu stim !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune