52

Vezi integral Ordinul nr. 8/174/2018 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018 

UPDATE 22.02.2018: A fost publicat Ordinul privind prohibitia pescuitului pe 2018

 


*nota: textul de mai jos reprezinta info aferente PROIECTULUI DE ORDIN. 

Pe site-ul ANPA a fost publicat proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor deprotectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.
Conform acestui act, perioada generala de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

 • Pe raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.
 • Pe fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv.
 • In zona Garla Turceasca – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.
 • In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.

La stiuca se modifica prohibitia fata de anul trecut, in ce-a de-a 2-a perioada de prohibitie fiind permis pescuitul la artificiale si cu eliberare. Se interzice pescuitul comercial, recreativ si familial al stiucii intre 15 februarie-15 martie inclusiv. In perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ si a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii de indata in mediul acvatic natural.

Pescuitul urmatoarelor specii este interzis tot timpul anului: pietrarul, fusarul, ghibortul de rau, cernusca, salaul vargat, aspretele pecarina , guvidul de balta, guvidul, zglavoaca rasariteana, lostrita, mihaltul, caracuda, coregonul, lipanul, pastravul de mare, sturionii.

In Marea Neagra se interzice pescuitul sturionilor tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific; pescuitul guvizilor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 1 mai – 31 mai inclusiv; pescuitul delfinilor, tot timpul anului, mentinandu-se bligativitatea raportarii capturilor accidentale de delfini inclusiv din ZEE (zona economica exclusiva); retinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toata perioada anului; pescuitul rechinului, detinerea si comercializarea acestuia, in perioada 15 martie – 15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv

Prohibitia pescuitului in scop comercial, familial si recreativ a scrumbiei de Dunare este ca de obicei stabilita pe sectoare si perioade, fiind detaliate pe larg in proiectul de ORDIN .

Asa cum scriam intr-un alt articol despre propunerea inaintata de ARBDD cu privire la retinerea unor capturi din anumie specii in Delta Dunarii, iata ca aceasta se concretizeaza in propunerea de Ordin.
Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” pescuitul recreativ este permis numai cu eliberarea capturilor de somn, stiuca, crap, salau . Populatia locala cu domiciliul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ( detinatoare de permis de pescuit familial) face exceptie de la prevederile prezentului alineat si poate practica pescuitul recreativ in conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vezi integral proiectul de ORDIN publicat pe site-ul ANPA

 

DISTRIBUIȚI

52 COMENTARII

 1. Cu cât avem reglementări mai multe si ma absurde cu atât scad si populațiile de pești.Sunt situații când un kg de peste ma costa 500 de lei.Costuri;deplasare ,cazare,hrana,barcă,scule,taxe,etc.Majoritate pescarilor sportivi respecta regulile ,dar mai ales regulile naturii si de bun simt.As dori sa putem merge la pescuit tot anul,în natural,situație care ar produce efecte benefice pentru toata lumea.Venituri pentru populația zonelor de pescuit,consumurile specifice,evitarea aglomerație,supravegherea zonelor împotriva braconajului,venituri pentru administrații.Suna puțin utopic,dar va invit sa aprofundati ideia.Pretul kg de peste pare exagerat dar nu este.Fir întins si minte limpede!

 2. Am vrut sa scriu un comentariu mai lung da’ , duce-ti-va dracu de javre !!! Cum morții matii sa dai lege prin care te compari cu Germania sau Elveția sau mai știu eu , când poliția de frontieră cara sacii de peste braconat (Lătești Borcea) ???:))))Când găsești peste sălbatic la toate magazinele pe timp de prohibiție ,când pe Dunăre sunt întinse plase monofilament pe timp de prohibiție ,(Orbu Stăncuța Brăila)când stai seara la foc și te saluta din mers băieții de la „electrica ” , (Giurgeni Vadu Oii)când pe apa mare,(debit crescut) dai drumul la apa netratata din statiile de epurare ,(Raul Buzău ,)când faci o sesizare va se aruncă gunoi cu buldozerul in apa cu poze cu filmare cu tot și te cheamă la ei sa faci reclamație scrisă..Buzau pod Mărăcineni).când suni la 112 și reclami că e unu cu o parașuta pe gârlă și are 100 de kg de scobar in prohibiție și pe voi va doare la măciucă (timp de 2 ore nu a venit nici dracu am plecat și noi și braconierul)..(Buzau Vadu pasii)când râurile și pârâurile sunt pline de țevi prin care se scurge rahat de la cei ce locuiesc pe lângă ele ,toata Romania)când încă se mai cara gunoiul „la gârlă „( Toata Romania) când etc etc (tot toată Romania. Atât timp cat se întâmplă cele enumerate mai sus, cu respect , mă cac pe legea voastră (e făcută pentru voi ce furați tara asta în consecință e a voastră).Sa auzim de bine !!! P.S. Sa știți că nu am vrut sa scriu mult !!

 3. Domnilor stiuca cea mare se afla la DD bar nu are carlig si nici fir asa ca acabelele sunt dune s-au cum se stie be ls turci sugiucul este mai dun decat acabeaua bar acolo unbe exista vointa nu exista puterinta iar baca ne uitam la DD cu strungareata lui ar putea manca ori ce peste ;nu iar romane nimican gat

 4. Ma mir ca un om ca dl Musatescu n-si da seama ca DD nu este o balt inchisa, care se poate goli de peste,de pescari sportivi. Unditatii nu pot influenta cantitatea de peste din DD chiar daca se pride si cele sub dimensiunile legale. In schimb, sub masca pescuitului permis celor care locuiesc in delta, dau friu liber la pescuitul la tot ce se misca. Daca s-ar iterzice de tot pescuitul in DD, pe o perioada determinata ar putea da rezultate. Asa, lasind localnicii sa prinda 3kg/zii , neavind nicio jena ca eventual noi pescari sportivi vedem ce fac, o sa faca prapad. Asa se intimpla si cu padurile care au fost furate, nu de sateni cu caruta, ci de cei cu bani si relatii.

 5. sint un cetatean pensionar si atita lucru ne mai ramasese sa ne inecam amarul o data de doua ori pe an le pescuit, dar acesti domni de la PSD care din 1990 incoace au vindut fabricile si uzinele la fier vechi fara sa creeze ninic in loc impreuna cu toti care sau perindat pe le guvernare,au vindut pamintul romanesc la strini impreuna cu toate resursele ,au vindut fabrica de diamante padurile lui Soros si adeptilor lor si multe altele care nu ar avea loc sa le scriu aici,sau gindit ei sa ne interzica sa nu prindem anumite specii de pesti ca si cum am saraci fauna dunarii in timp ce ei impreuna cu dragnea a pus stapinire pe bratul dunarii veche din mahmudia interzicind pescuitul in acea zona si in altele,in timp ce ei prin diferite afaceri si legaturi pescuiesc industrial zilnic saracind fauna dunarii ,acesti domni care au creat aceasta ordonanta de interzicere de a pescui crap stuca si alte specii ca si cum noi pescarii amatori saracim dunarea si afluentii ,toti sint o rusine a Romaniei nu se mai satura nu mai au ce fura acum au inceput sa se certe intre ei pe ciolan vor vedea dumnealor la alegeri cite voturi vor mai avea si daca vor mai fi vreodata la guvernare si priviti si la marea lor sedinta si alegeri care a avut loc o mare mascarada politica sau facut de ris nu numai in tara ci si in strainatate oamenii care iau slujit pina acum leau dat cu piciorul si la alegerile de apel facute dinainte sau ales intre ei mintindui pe cei care ar fi vrut sa candideze intrun mod obraznic sfidator mare rusine domnule dragnea iti va veni si tie rindul cit de curind cu ce tea derranjat pescarii amatori sa le pui interdictie la pescuit anumitor specii de ce nu ai scris in ordonanta sa nu avem voie sa pescuim decit fite pe girla rusinos din partea voastra PSDule

 6. Cea ce se antampla acum ne arata ce fel be gospobari suntem si calicia unora care nu le pasa ca cei care traiesc in belta antro dunazi vor fi propriile victime vor ramane cu stuful si cu tintarii eu unul merg an belta be 50 ani o bata pe luna inbiferent be anotimp pentru ca acolo trecerea timpului e altfel si ma ducur be orice clipa be liniste bar vreau sa fac si un dors be peste si o saramura va rugam bomnilor cei care reprezentati cu atata manbrie rdbb nu ne luati si aceasta placere be a sta an sanul naturii si be a privi ziua acele pasati ale beltei iar noaptetea acele constelatii minunate care ne fac sa visam la marea captura fiinbca asa suntem noi nu ca voi

 7. Am citit cu atentie toate comentariile voastre. Din pacate pentru noi, pescarii de rand, daca vrem sau nu, proiectul de lege se va transforma in lege in cateva zile. De ce? Pentru ca asa vor EI. Pentru ca EI pot… asa cum a declarat un reprezentant „de seama” al guvernului nostru ROMANESC. Si daca priviti media romaneasca o sa va dati seama ca hotia din tara asta e pe cale sa fie legiferata incet-incet si majoritatea vom privi cum minoritatea ne va lua si painea de pe masa la un moment dat. Nu vedeti ca totul este pe fata?
  In tarile mai la vest de noi exista organe de control care-si iau in serios menirea si nu sunt la mana nimanui, nu platesc spaga si sunt nemilosi cu cei care incalca legile pescuitului. La noi daca te-a prins, dai un telefon si vine cineva sa garanteze pentru tine ca nu se va mai intampla si ai scapat. Numai un prost ajunge sa plateasca amenda sau mai rau, sa se trezeasca cu vreun proces penal. De obicei acei prosti sunt pescarii din tarisoara asta care viseaza un an intreg la acele 5-7 zile in Delta, unde poate se vor intalni cu captura vietii lor. Asta pentru ca pana nu vor mai trece cel putin 10 generatii (Brucan era poet) lucrurile vor ramane la fel in tara asta.

 8. Mai oameni buni……voi va vedeti ceea ce scrieti si discutati ????? Ia feceti voi o socoteala simpla = doua luni prohibitie+restul lunilor de iarna = bvvvvvvvvvvv au iesit cateva in care putem sa dam si noi cu batul in balta in cazul in care mai avem ce prinde. Si acum urmeaza surprizaaaaa ….. eu sunt din Jud. Olt si vreau sa va spun ca in perioada prohibitiei gasesti ditamai crapul sau carasul , ori cum am fost la rapitor ( namila de stiuca si salau) ….. si atunci ?????? Ceea ce va povestesc se vede ZILNIC pe podul de peste Olt unde trec si politisti si judecatori si altii inclusiv acei zisi jandarmi care ne controleaza pe balta fara drept. De cand au ei dreptul sa controleze fara un angajat de la filiala ????????????????

 9. Domne’numai vorbe,da lăsați oameni sa prindă pește,sa-l mănânce, ca si asa nimeni nu-l crește sau populează,daca nici peștele lăsat de Dumnezeu nu mai avem voie atunci ce?voi ăștia cu Vrajeala voastră ca eu îi dau drumu,ca ala il ia prea mic,ca alea alea…vorba domnului de mai sus:pai ia luativa si de cormorani si de ăștia „in scop științific”. Ba nene sunt alte necazuri in Ro.nu pescuitu ca si asa nimeni nu o sa tina cont,oricum daca vreti să faceți ceva pt.pescuitul din ro.blocați plasele baaa nene nu unditari.

 10. Nu doresc sa intru in polemici ci doar să-mi spun părerea după 35 de ani de Deltă.
  În ultimii 15 ani nu mai pescuiesc decît în Deltă de 2-3 ori pe an (4-5 zile/campanie).
  Sunt pescar de știucă dar 1-2 zile mai dau și la crap sau somn – depinde de sezon.
  Cei care consideră că sistemul C&R poate duce la creșterea populării cu pește în Deltă, ori sunt pescari de baltă C&R, ori nu a fost niciodată în Deltă. În Deltă niciodată nu te duci ca la ”pomul lădat”. În fiecare an am cîte o campanie cu rezultat zero, peștele fiind foarte sensibil la schimbări de nivel apă, curenți, vreme, direcție vînt, ai sanse să nu prinzi nimic.
  În ultimii 10 ani merg la Sulina pentru că sunt ”știucar” și am întâlnit un om EXTRAORDINAR care mă duce la ștică dar, efectiv îmi impune reguli legate de cantintate și dimensiuni (nu dau nume). Este adevărat am întâlnit și ”pescari” care opreau chiar și ”stilouri” nu numai ”mîrlițe”. Eu am semne de măsură pe copastie și știucă sub 42-44cm eliberez.
  De la un an la altul ”boala” se agravează – pe perioada de vară nu se mai găsește pește nici la cherhana (sunt situații cînd pensiunea unde stau în Sulina ajunge să cumpere crap de Dunare de la Metro ….)
  Marius, care mii de pescar cu mii de lansete ??? Cei care au ”zeci de lansete” (de fapt ilegal !!!) dau la trofee, folosesc multe lanste să crească șansa de reușită și nu sunt interesați de ”mărunțiș” – sunt zile cînd nu văd o trăsătură la ”zecile de lansete”. Pe de altă parte, cei care ”rad tot” nu dau cu multe lanste pentru că dacă dai la ”mărunțiș” și ”razi tot” nu poți da cu mai mult de 2 lansete. Cînd am dorit să-i inoculez microbul fiului meu cel mic (acum 15 ani), prima zi am dat cu 1 lansetă la crap și 2 la ”albitură” cu rîme, viermuș, etc – nu ne descurcam nici cu 2 lansete. Ziua următoare am mers la știucă și norocul începătorului a avut o captură de 4.5 Kg.
  Dacă mergem pe aberația C&R că datorită ”cîrligarilor – așa ne numesc localnicii” nu mai există pește ce facem cu miile de pelicanii și zecile de mii de cormoranii. Le punem botniță ??? Pentru cine nu știe pelicanii, mai numeroși decât pescarii sportivi consumă zilnic cîteva kg de pește dar cormoranul, mult mai numeros consumă mult mai mult (pe cap de vită furajată) – umple gușa, după 2 ore vomită și mănâncă iar…
  DE CE MAI ESTE PEȘTE ÎN DD ???
  1. Colmatarea tuturor canalelor și ghiolurilor – nu mai asigură circulația și respectiv oxigenarea apei
  2. Braconaj
  3. Poluare
  4. Lipsa de informare (vina ARBBD) și aplicarea legii existente
  Să le luăm la rînd:
  1. Colmatarea tuturor canalelor – nu mai asigură circulația și respectiv oxigenarea apei
  – Cei care mergeți în Delta Dunării ați văzut vreo dragă în ultimii 27 de ani ??? Eu nu
  – Canalele săpate de Ceaușescu își arată ”colții”. Cînd un volum de apă îl împarți pe mai multe canale, viteza scade și depunerea aluviunilor este evidentă.
  – Alte țări riverane Dunării draghează chiar Dunărea
  – Peștele este foarte afectat de lipsa de circulație a apei (oxigenare), în special puietul
  – Datorită colmatării, în ultimii ani, datorită ”încălzirii globale”, pe perioada de vară apele devin neoxigenate, piuetul moare, peștele mai mare migrează în Dunăre, dar Surpise: ”sărătura” din Mare intră în Dunăre.
  – În ultimii 27 ani am văzut o singură lucrare care a durat mulți ani și este un dezastru (Deversorul de pe Canalul de Centură Sulina). S-a închis un canal exitent către Mare și s-a făcut o trecere pe sub digul Sulina-Sf.Ghe prin tuburi de ciment subdimensionate și plasate incorect. Rezultaul ??? Canalul nu mai asigură circulția (oxigenarea), iar după ce se depun icrele primăvara la partea ridicată a apei (mai cald), dacă apa scade, icrele rămân ”pe mal”. În partea inferioră apa devine ”stătută” și peștele fie moare, fie migrează

  2. Braconjul
  – Așa cum a semnalat deja Gaby, pe Lacul Roșu și Roșuleț sunt km de setci
  – Vara trecută, mergînd cu prietenul care mă duce la știucă pe Dunarea Veche către Letea la părinții lui, am văzut setci puse transversal pe întreaga lățime a brațului la fiecare 2-300 m, pescuitul fiind interzis acolo iar setca cu atît mai mult
  – Cei autorizați folosesc mai multe scule decît au dreptul
  – Alții, care nu sunt autorizați, copiază seriile de pe placuțele sculelor autorizate iar cînd la controale, inspectorii verifică seria, scula apare autorizată dar de fapt este o ”clonă”
  – Acum 2 ani pe drumul de intoarcere din Lumina către Sulina, 2 bărci cu setci ieșeau din Litvin (rezervație) iar prietenul care mă duce în baltă, m-a rugat să nu zic nimic că nu îi cunoaște (deci nu erau Sulinari, probabil din Caraorman) și pot fi agresivi
  3. Se utilizează curent electric la greu (ăsta chiar rade tot)

  4. Poluarea – deja prezentată de Dorin

  5. Lipsa de informare (aici Marius prezentat parțial situația)
  – Am întâlnit mulți tineri pescari care habar nu aveau că există limite minime ale dimensiunilor peștilor ce se pot reține, motiv pentru care opreau și ”mîrlițe” sau ”moace”(caras, roșioară, platică nu sunt importante). Se mai întâmplă să prinzi o ”mîrliță” care a înghiți năluca și greu să o salvezi (mai des se întâmplă la ”moacă”) dar eu eliberez chiar dacă sunt convins că nu vor trăi (cel puțin devine hrană pentru alți răpitori sau păsări).
  – Vara trecută (vezi mai sus drumul pe Dunărea Veche către Letea ), după ce am observat numărul mare de setci, am văzut un grup care pescuia de pe mal (la Stoiancă pentru cine zona). Am rugat prietenul să tragă la mal să văd dacă au prins ceva și să înțeleg dacă ”sărătura” din mare a ajuns și pe Dunărea Veche. Erau 3 băeți și 3 fete veniți la distracție și fără pretenții de mari pescari. Le-am spus că nici nu o să prindă ceva important pentru că dau exact între 2 setci. I-am întrebat dacă nu le este frică să dea acolo și mi-au răspuns mîndrii că au permise … Le-am spus ca nu suntem de la Biosferă dar cînd le-am explicat că pescuitul pe Dunărea Veche este interzis, și le-am arătat pe site (aveam semnal GSM) au zis că i-a trimis un localnic din Crișan dar s-au speriat (mai ales fetele) și au strîns cele 2 lansete și undița.
  Deci ar trebui reintrodusă o taxă pentru permis, iar din acețti bani, ARBBD-ul, la emiterea permisului să furnizeze și lista zonelor unde se poate pescui.
  Din acești bani ar putea să monteze indicatoare de avertizare, să crească numărul personalului, etc.
  Nu știu cîți plătesc acea taxă de ședere în Deltă, cîți știu că trebuie plătită ți ce se face cu banii.
  Nu suntem în stare să accesăm fonduri UE pentru alte obiective dar pentru dragarea și curățire Deltei.

 11. Un pescar „de băț” prinde maxim 25kg de peste pe an(merg odata pe an in delta)….cel cu plase,varsii,setci,etc prinde 5000 kg pe an,iar braconierii…”FARA NUMAR”…
  Ultimele doua categorii,dau si spagile de rigoare celor din zona de control si administratie…
  Fir intins!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…