joi, 23 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariPescuitul in Delta Dunarii sau pe Dunare va fi permis cu maximum...

Pescuitul in Delta Dunarii sau pe Dunare va fi permis cu maximum trei lansete sau undite – proiect de lege

In urma cu ceva ani, cand era permis campatul in Delta Dunarii in diverse zone, am ajuns la locul nostru de pe bratul Sulina unde ne puneam corturile de ani de zile ca sa  pescuim. Fata de anii trecuti, cand eram singuri in zona, de aceasta data aveam vecini 2 „pescari”. Nimic deranjant prin prezenta lor pana cand am am observat cu stupoare ca aveau intinse peste 30 de lansete pe mal. Desi eram campati la o distanta apreciabila de cortul lor, noi nu aveam unde sa pescuim deoarece lansetele lor erau imprastiate pe o intindere foarte mare de mal. Era recordul absolut, niciodata nu mai vazusem asemenea „arsenal” desfasurat impotriva pestilor si bunului simt. Firesc, a urmat un mic schimb de replici cu domnii „pescari” ce a dus in final la strangerea unui numar din lansete (cel din fata corturilor noastre).

Din pacate acesta nu este un caz izolat, tot mai multe persoane practicand pescuitul in Delta Dunarii cu multe lansete, depasind lejer cate 5 bucati de pescar. In trecutul nu prea indepartat iata care erau conditiile de practicare a pescuitului sportiv, citate din Carnetul de membru si permis de pescuit sportiv vizat pentru Delta Dunarii in anul 1993: „Pescuitul sportiv este permis in timpul zilei, de la rasaritul si pana la apusul soarelui dupa cum urmeaza: in raurile colinare, de ses, lacurile interioare si in raurile de frontiera, pe tot cuprinsul Dunarii , inclusiv bratele sale si in bazinele amenajate, cu cel mult doua undite sau doua lansete cu cate doua carlige fiecare”.

Din 2008, odata cu OG nr.23 din 5 martie 2008 Privind pescuitul si acvacultura se specifica urmatoarele „In scopul asigurarii protectiei si conservarii resurselor acvatice vii si al evitarii conflictelor de interese dintre activitatea de pescuit comercial si cea de pescuit sportiv, se stabilesc conditiile pentru practicarea pescuitului recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale, astfel: […] b) in apele din zona colinara si de ses, pe tot cursul Dunarii si pe bratele sale, in Delta Dunarii, cu maximum 4 undite sau 4 lansete cu cate doua carlige fiecare.”

Acum, Departamentul Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului vine cu propunerea salutara ca pescuitul in Delta Dunarii sau pe cursul Dunarii sa fie permis cu maximum trei undite sau trei lansete cu cate doua carlige fiecare.

„În apele din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale, în Delta Dunării” pescuitul va fi permis „cu maximum 3 undiţe sau cu 3 lansete cu câte două cârlige fiecare”, arată proiectul de lege, elaborat în scopul asigurării protecţiei şi conservării resurselor acvatice în apele maritime şi continentale ale României.”

Pe de alta parte, proiectul de lege precizeaza ca „în apele din zona colinară şi de şes, pe Dunăre, în Delta Dunării şi în apele maritime, un pescar de agrement poate reţine din captură cota zilnică alocată în concordanţă cu cota anuală concesionată, specificate expres în tichetele teritoriale, iar în apele salmonicole de munte se pot reţine de către un pescar maximum 10 bucăţi în total din speciile de salmonide permise pescuitului. În cazul pescuitului sportiv se va proceda la eliberarea capturilor în mediul lor natural, imediat după punctare şi cântărire.”

Asteptam aprobarea si respectarea acestei legi benefice pescuitului cu adevarat sportiv si recreativ.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

muzeul ivan patzaichin mila 23

Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23, Delta Dunarii

0
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, construit pe locul casei părinților lui Ivan Patzaichin din satul Mila 23, omagiază realizările excepționale ale...

RECOMANDAM