0

Generalitati: Pasare rapitoare de zi, declarata monument al naturii.

Descriere: (65-74 cm) Adultul are o lungime de 65 de cm si o anvergura a aripilor de peste 1 m. Aripile sunt arcuite tipic in jos cand aluneca prin aer. Penele capului si aripilor sunt de un maro foarte inchis si contrasteaza cu penajul in general maro. Juvenilii au coloritul patat pe un fond brun inchis iar acoperirile aripilor si remijele secundare sunt terminate cu o pata alba, mai mare sau mai mica ce formeaza pe aripi doua bande deschise, vizibile de la distanta.

Reproducerea: Femela depune 1-3 oua intr-un cuib construit in copaci in apropierea unei ape. Cuibareste in estul Europei si in Asia, pina la Marea Japoniei. Puii au pete albe pe aripi.

Hrana: este formata din mamifere mici, pasari mici si medii, reptile si amfibieni.

Habitat: zone impadurite din nordul Europei pana in Asia si iarna in sud-estul Europei, Estul Mijlociu si sudul Asiei. La noi in tara se intalneste toamna, fiind o specie de pasaj migrator.

Fotografii de © Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…