Lacul Babadag face parte din Complexul lagunar Razim – Sinoe, inclus în aria de protejare a Zonelor Umede conform Convenției de la Ramsar, iar alături de Delta Dunării face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării din cadrul UNESCO.
Lacul se află la nordul localității cu același nume și la vest de lacul Razim. Se întinde pe o distanță de aproape 9 km, având o lățime maximă de aproximativ 3,5 km și adâncimi ce ajung până la 3 m. Suprafața totală a lacului, incluzând și limanele Sărătura și Cotului, este de 2370 ha, din care 2080 ha sunt dedicate activităților piscicole. Orientat de la nord-vest la sud-est, lacul prezintă maluri cu înălțimi variabile, cu versanți ce ating înălțimi de până la 8-10 m în partea sud-vestică și de 2-3 m în partea nord-estică.
Lacul Babadag este clasificat ca un liman fluvio-lacustru și susține mai multe limane secundare, printre care Sărătura, Cotului Zebil, Tăuc și Topraichioi, ultimele două fiind transformate în iazuri piscicole. Aprovizionarea lacului vine dinspre nord-vest, prin intermediul a două râuri semnificative pentru regiunea Dobrogei Centrale: Taița, care se varsă în iazul Topraichioi, și Telița, care, prin intermediul unui canal artificial, se varsă direct în Lacul Babadag după ce ocolește iazul Tăuc.
Pe direcția sud-est, Lacul Babadag este conectat cu Lacul Razelm printr-un canal artificial numit Enisala, cu o lungime de 4,5 km, blocat de un stăvilar care trece peste DJ 222.
În lac, fauna piscicolă este reprezentată de specii de apă dulce, cum ar fi platica, carasul și fitofagele sud-est asiatice, care au apărut în cantități destul de mari, iar în cantități mai mici se întâlnesc crapul, salaul și anghila.
Galerie fotografii lacul Babadag:
Localizare pe harta lacul Babadag
Fotografii Daniela Ungureanu
Articolul Lacul Babadag a fost actualizat in martie 2024
Se poate pescui? Și în ce condiții dacă aveți idei!