0
Oras situat in SE Podisului Babadag, la 30-70 m. altitudine, in apropierea Lacului Babadag, la o departare de 38 km de resedinta judetului, orasul Tulcea.
Este una din localitatile judetului Tulcea prin care trec marile drumuri de legatura cu principalele centre ale provinciei si unde converg toate caile rutiere ce unesc asezarile de pe vaile raurilor Slava, Taita si Telita, ca si cele situate pe malurile intregului complex lagunar Razim.
Despre orasul medieval Babadag, o legenda atribuie intemeierea lui de catre conducatorul unui grup de turci seldgiucizi, Baba-Saltik-Dede, care a cerut imparatului bizantin Mihail al VIII-lea Paleologul ,dreptul de a se aseza in imperiu.
Prima mentiune a orasului Babadag dateaza din 1330-1331 de la calatorul arab Ibn Battuta, care il consemneaza ca ultima localitate stapanita de tatari, fapt consemnat si de descoperirea pe dealul Uzumbair (15 km Nord de Babadag) a unuia din cele mai mari tezaure tataro-bizantine.
 In perioada celei de a doua jumatati a sec. XIV si pana catre sfarsitul sec. XV, informatiile despre Babadag sunt sarace datorita vremurilor tulbure provocate de numeroasele razboaie.
Dupa 1484, cand Dobrogea este integrata in economia unificata a Imperiului otoman prin edictul promulgat de Baiazid al II-lea, Babadagul va ajunge un centru militar, mestesugaresc si comercial.
La 1677 resedinta pasei de la Silistra se muta la Babadag si odata cu aceasta si cartierul general al armatei turcesti din aceasta provincie. Ca resedinta a sarasciehrului se dezvolta tot ceea ce se leaga de rolul politic, diplomatic si militar pe care il detine Babadagul in aceasta perioada, dar marea distrugere suferita in timpul razboiului ruso-turc din 1771 constituie inceputul declinului acestui oras. Pentru o perioada, orasul a fost centru administrativ al Dobrogei, fiind cel mai dezvoltat oras dobrogean.
Acces in localitate:
Acces rutier, drumul DN22A ;  acces feroviar.
Puncte de interes turistic:
  • Geamia turceasca si Mormantul lui Ali Gaza-Pasa – Monument istoric si de arhitectura religioasa situat in centrul orasului, datand din epoca medievala. Constructia finalizata la sfarsitul secolului al XVII-lea atinge o inaltime de 23 m (minaretul), cel mai vechi monument de arhitectura musulmana din Romana.
  • Casa Panaghia – se afla in imediata apropiere a Geamiei Ali-Gazi-Pasa, posibil mai veche decit geamia, a fost initial casa de rugaciuni, apoi sediu al seminarului musulman.
  • Cismeaua Kalaigi – Monument istoric – Din epoca medievala. Cismea situata in centrul orasului, sapata de catre pelerinii musulmani la sfarsitul sec. XVII
  • Casa Panaghia, construita la inceputul sec. al XIX-lea . Expune lucrari de arta decorativa, arta orientala, piese vestimentare, obiecte de arama, obiecte de podoaba.
  • Mausoleul lui Sari Saltuk Dede – Monument comemorativ – epoca medievala. Edificiu situat pe strada Macin, datand din sec. XV.
  • Cetatea  Enisala (Yeni-Sale) – situata la aproximativ 7 km spre Enisala, construita probabil intre secolele XIII si XIV
  • Fortificatia Romana de la Babadag – Tapraichioi – Cinci km nord de Babadag unde soseaua traverseaza lacul cu acelasi nume ca al orasului, in punctul numit ” Topraichioi „ sapaturile arheologice efectuate intre anii 1978 -1983 au dat la iveala o mica fortificatie romana. Cele 2.000 de monede precum si ceramica descoperita aici dateaza vestigiile intre anii 370-450 e.n. Fortificatia a fost ridicata probabil de imparatul Valens in scopul protejarii podului de trecere si-a intersectiei rutiere din acest loc, unde raul Taita se varsa in lacul Babadag
  • Lacul Babadag – face parte din Complexul lagunar Razim – Sinoe, inclus in aria de protejare a Zonelor Umede
  

 

 

Galerie foto orasul Babadag:

  
     
  
    © imagini info-delta.ro

 


.

.

.

.

.

.

.

Fotografii de
© Aurel Stanica
DISTRIBUIȚI


Articole din sectiune