Geamia Ali Gazi Pașa, situată în inima orașului Babadag, reprezintă un important monument istoric și de arhitectură religioasă, datând din perioada medievală. Construită între anii 1609 și 1610, această geamie turcească este un exemplu remarcabil de artă musulmană. Deși există mici variații în sursele istorice cu privire la anul exact al construcției, diferența este nesemnificativă, fiind de doar un an.
CUPRINS:
Geamia se distinge prin arhitectura sa unică, fiind construită din piatră cioplită, pe un plan dreptunghiular. Un element deosebit al construcției este pridvorul monumental, susținut de arcade, și impunătorul minaret de 21 de metri înălțime, care domină peisajul orașului. Acest edificiu este recunoscut ca fiind cel mai vechi monument de arhitectură musulmană din România.
În urma săpăturilor arheologice realizate în perimetrul curții geamiei, a fost descoperit un edificiu monumental de tip caravenserai (han), care a funcționat între secolele XVII și XIX, adăugând o valoare istorică suplimentară zonei.
Geamia Ali Gazi Pașa face parte dintr-un ansamblu istoric medieval mai larg, care găzduiește colecții de artă decorativă orientală, atrăgând astfel iubitorii de istorie și cultură.
Galerie Foto – Geamia Turcească din Babadag
Galerie fotografii mormantul lui Ali Gazi Pașa din Babadag
Completare text noviodunum.ro imagini info-delta.ro | Romeo Huidu
Localizare pe harta Geamia turceasca din Babadag
Articolul Geamia turceasca Ali Gazi Pașa a fost actualizat in octombrie 2024
Splendid!! L-am văzut de câte ori am fost la Cetatea Enisala cu elevii……