2.9 C
Tulcea
19 ianuarie, 2020

Orasul Tulcea

Orasul Tulcea se afla situat in judetul Tulcea, fiind resedinta de judet a acestui judet, devenind la data de 14 noiembrie 1878, capitala judetului cu acelasi nume, fiind cel mai important oras al Dobrogei.

Orasul are o suprafata de 14 km patrati, o populatie de aproape 100.000 de mii de locuitori. Numele de Tulcea al orasului este este consemnat in documente destul de tarziu fiind mentionat pentru prima data in documente de Diodor din Sicilia in secolul 3 i.H. sub numele de Aegyssus.
Prima atestare documentara ce mentioneaza numele “Tulcea”, o reprezinta jurnalul de calatorie din 1506 al consului Andrei Taranowski.

Incepand cu anul 1595, orasul va fi cunoscut sub numele de Tulcea, fiind regasit pe o harta intocmita de genovezul Paolo Giorgici.

In perioada dintre anii ‘ 70 si prezent, orasul Tulcea a cunoscut o dezvoltare economico-sociala continua, fiind al doilea oras ca importanta din Dobrogea.

Tulcea se invecineaza pe de o parte cu cel mai tanar pamant al Europei ( aluviunile Deltei Dunarii) pe de alta parte cu unii dintre cei mai vechi munti ai Planetei (Macin, masivul hercinic cu varsta de aproximativ 400 milioane de ani).
Privit de pe colina vechii Aegyssus, unde astazi se afla Monumentul Independentei, largul cot al Dunarii, pe malul caruia e cladit orasul, pare o dubla poarta; portul fiind cel care asigura intrarea pe de o parte in minunatele cai acvatice ale Deltei, tot el fiind cel care ofera prima treapta de pamant ferm celor care coboara de pe nave. Multe specii vegetale sau animale au constituit , totodata si importante resurse naturale, exploatabile economic care au atras oamenii pe aceste locuri din cele mai vechi timpuri.

Versantii celor sapte coline pe care s-a ridicat orasull Tulcea au configuratia unui amfiteatru natural cu deschidere spre Dunare.
Fluviul Dunarea inscrie aici o mare bucla, cu un debit ce variaza intre 2.000 si 18.000 mc/s si o adancime maxima de 34 de metri in dreptul hotelelui “Delta”.

Puncte de interes turistic:

Acces in localitate:

Accesul in localitate se face terestru pe DN22/E87 cale ferata si fluvial.

Informatii utile despre cazare:

Descopera posibilitatile de cazare in orasul Tulcea.

Localizare pe harta a obiectivelor de interes turistic din orasul TulceaGalerie foto a orasului Tulcea:

Faleza Tulcea Sediul Administratiei Portului Faleza Tulcea
Autogara calatori  Trenul din Gara feroviara Tulcea Parcarea Casa da Cultura
Piata Veche Tulcea Vedere de ansamblu Tulcea Sediul ARBDD
>>> vezi mai multe imagini in galeria foto © imagini  Romeo Huidu | info-delta.ro

 

Ultimele articole

Lacul Ciuperca

Lacul Ciuperca este situat in vecinatatea Garii CFR a orasului Tulcea. Lacul si parcul perimetral au fost reabilitate in perioada 12 decembrie 2007 – 24 iulie 2010 in cadrul unui proiect derulat de catre Consiliul Local al Municipiului Tulcea. Devenita o adevarata atractie turistica, zona lacului cuprinde plaja, loc de promenada, mai multe terenuri de…

Piata Civica

Lucrarile de reconstructie a Pietei Civice din Tulcea au inceput in anul 2007 si au fost finalizate in iulie 2009. Elementul central al pietei il reprezinta fantana arteziana. Galerie foto Piata Civica, Tulcea  imagini Daniela Ungureanu

Cai de comunicatii in orasul Tulcea

Judetul Tulcea este singurul judet din Romania in care se regasesc toate mijloacele de transport, si anume: rutier, feroviar, aerian, fluvial si maritime. Feroviar, Tulcea are o gara de calatori si o gara de marfuri. Orasul beneficiaza de o legatura directa prin reteaua feroviara cu capitala tarii. O investitie importanta in transportul feroviar este trenul…

Istoricul orasului Tulcea

Orasul este mentionat pentru prima data in documente de Diodor din Sicilia in secolul III i.H, sub numele de Aegyssus. Ovidiu mentioneaza intre cele 2 episoade din “Ex Ponto”, precizand ca cetatea antica, poarta numele intemeietorului sau, getul Carpyus Aegyssus. Cetatea Aegyssus mai este amintita si in Notitia Episcopatum, in geografia politica “Thematibus. La Muzeul…

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII