marți, 21 martie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDobrogea de NordOrasul TulceaMuzeul de Etnografie si Arta Populara

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara (fostul sediu al Bancii Nationale a Romaniei – Agentia Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, impreuna cu alte constructii, exemple valoroase ale arhitecturii de forme nationale.
Constructia are la baza un proiect elaborat in 1924 si a fost ridicata in perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura Romaniei.

Imobilul are o compozitie echilibrata generata si de pozitionarea intr-o intersectie, dar si de functionalitatea initiala.
Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reusit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei traditionale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.
Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat, in Dobrogea, de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii (aromani, bulgari, turci, tatari, rusi-lipoveni, ucraineni, greci etc).
Acest patrimoniu este valorificat in expozitia Multiculturalitate dobrogeana care ofera publicului vizitator imaginea identitatii culturale a unora din populatiile care au convietuit cu romanii cat si fenomenul locuirii interetnice. In salile expozitiei sunt prezentate aspecte ale locuintei traditionale romanesti (patul, lada de zestre, lavita, razboiul de tesut, stergare, laicere, scoarte s.a.), aromanesti (locuinta – cort cu tesaturile decorative specifice), slava (lijanca, iconostasul, samovarul, dulapul de haine), port popular romanesc, aromanesc, turcesc si tatarasc, bulgaresc, grecesc, lipovenesc. In ultimele doua sali sunt prezentate elemente ale interiorului orasenesc tulcean de la inceputul secolului al XX-lea.
Curtea muzeului constituie spatiul expozitional in care sunt prezentate aspecte ale practicarii diferitelor ocupatii si mestesuguri traditionale: agricultura, viticultura, pescuitul, apicultura, olarit, atelierul fierarului, atelierul mesterului tamplar.
Ca expozitie permanenta: Ocupatii si mestesuguri nord-dobrogene – ofera posibilitatea vizitatorilor de a cunoaste o parte din instrumentarul utilizat in practicarea ocupatiilor (agricultura, oierit, viticultura, albinarit) si mestesugurilor (prelucrarea firului, lemnului, lutului) traditionale nord-dobrogene.
In cursul anului muzeul organizeaza expozitii temporare legate de sarbatorile fiecarui anotimp: Traditii de primavara, Pastele in credintele romanilor, Rodul pamantului, Bogatiile toamnei, Obiceiuri de iarna etc.
Program de vizitare: mai-octombrie 10-18; noiembrie – aprilie 8-16
Taxe pentru anul 2010: 2 lei – copil; 4 lei – adult; Optional: 10 lei – fotografierea; 30 lei – filmarea.
Prietenii Muzeului de Etnografie
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea desfasoara in timpul anului scolar diferite activitati educationale in parteneriat cu institute de invatamant.
Dintre acestea amintim:
Ateliere pedagogice – in cadrul carora elevii isi manifesta creativitatea realizând lucrari inspirate din patrimoniul etnografic (oua incondeiate, icoane, jucarii, tesaturi, accesorii vestimentare, impletituri papura, prelucrare lemn s.a)
Lectii tematice – pe problematici de etnografie si folclor – Costumul popular insemn al identitatii culturale; Uratul si colindatul la români. Identitate culturala in contextul globalizarii; Martie – martisor!.Reinvierea naturii; Obiceiuri de peste an din perspectiva multietnica; Din creatia populara a etniilor din Dobrogea, Sarbatorile de Pasti. Simbol si semnificatie, s.a.
Minispectacole – sustinute de elevi dar si de institutii profesioniste – parteneri ai muzeului cum ar fi:
  • Din lumea basmelor – partener Teatrul Gulliver Galati
  • Creanga si personajele lui – partener creatorul de masti populare Paul Buta, Galati
  • Din lumea personajelor lui Caragiale au prezentat elevi de la Colegiul Dobrogean Spiru C. Haret, profesor coordonator Mihaela Vicol
  • Dragobete – Cap de Primavara sustinut de Ansamblul Folcloric “Baladele Deltei” Tulcea, coordonat de Stefan Coman
Expozitii pedagogice – in care elevii parteneri expun lucrari realizate in cadrul atelierelor pedagogice
Premiile Micul Etnograf . La incheierea fiecarui an scolar Muzeul de Etnografie si Arta Populara acorda trofee, diplome, premii colectivelor de elevi ce s-au evidentiat prin participarile si activitatile inscrise in cadrul parteneriatelor educationale. Este un eveniment sarbatoresc la care participa elevii, parintii, profesorii, colaboratorii muzeului.
Manifestarea cuprinde:
  • Organizarea unei expozitii cu tematica din lumea copiilor
  • Minispectacol oferit de elevi
  • Minispectacol oferit de Ansamblul folcloric de copii „Doruletul” Tulcea
  • Festivitatea de premiere
  • Se desfasoara in parteneriat cu Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”.

Program de vizitare: Muzeu inchis.

Începând cu data de 1 martie 2019 Muzeul de Etnografie și Artă Populară își închide spațiile expoziționale din motive obiective impuse de derularea proiectului “Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 din alocarea financiară ITI.
[harta]

Galerie fotografii Muzeul de Etnografie si Arta Populara:

Fotografii Info-delta.ro

Fotografii de ICEM Tulcea | Romeo Huidu

Localizare pe harta a Muzeului de Etnografie si Arta Populara:

Strada 9 Mai, Nr. 2, orasul Tulcea, judetul Tulcea –  Tel. 0240-51.62.04
ARTICOLE DIN SECTIUNE

Casa Avramide

Orasul Tulcea

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

excursie cu barca in delta dunarii

Cu Barca in Delta Dunarii- Video

0
Nu poti spune ca ai fost in Delta Dunarii daca nu te-ai urcat intr-o barca si nu ai explorat o particica din peisajele spectaculoase...