2
Inceputul constiutirii colectiilor de arta se suprapune cu intemeierea Muzeului Tulcean in mai 1950, intr-o expozitie eterogena, in fosta cladire a Muzeului de Stiinte ale Naturii ”Delta Dunarii”.
Gazduit intr-o frumoasa cladire (incepand din 23 august 1982), monument de patrimoniu arhitectural construit in stil neoclasic pe malul fluviului Dunarea, Muzeul de Arta din Tulcea se mandreste de ocrotirea a 7 colectii, si anume o colectie de pictura cu 932 lucrari, o colectie de sculptura cu 420 lucrari, o colectie de icoane de 797 lucrari, o colectie de grafica cu 4016 de lucrari, o colectie de placi de gravura cu 400 piese, o colectie de arta decorativa cu 139 piese si nu in ultimul rand o colectie de arta decorativa orientata cu 311 piese, totalizand 7015 de lucrari.

Bijuteria de referinta care situeaza Muzeul Tucean de Arta printe cele mai prestigioase muzee din tara, ramane colectia sa de pictura care este alcatuita cu unele dintre cele mai valoroase opere de arta romaneasca.
Structurata pe scheletul “Dobrogea oglindita in Arta Plastica Romaneasca”, muzeul prezinta pe simezele sale din expozitia de baza, opere de mare valoare care pot naste invidia marilor muzee din tara. Ele sunt creatiile dintre cele mai alese zamislite de artisti ca: Gheorghe Petrascu, Nicole Tonitza, Theodor Pallady, Stefan Popescu, Petre Iorguleanu, Jean Al. Steriadi, Francisc Sirato, Nicolae Darascu, Ion Theodoreanu Sion, Vasile Popescu, Samuel Mutzner, Marius Bunescu, Cecilia Cutescu Storck, Gheorghe Sarbu, Stavru Tarasov, Leon Biju, Ion Tuculescu, Iosif Iser, Lucia Dem. Balacescu, Dimitrie Ghiata, Michaela Eleutheriade.
Aceasta scoala a Marii Negre, a Dunarii si a solaritatii dobrogene desi preponderenta, este inscrisa in evolutia fireasca a artei romanesti fiind precedata cronologic de opere ale marilor maestrii ai sfarsitului veacului a XIX-lea: Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu.

Localizare: Strada Grigore Antipa, Nr. 2, orasul Tulcea, judetul Tulcea – Tel. 0240-51.32.49

Galerie fotografii Muzeul de Arta Tulcea

 

Fotografii ICEM Tulcea

 

DISTRIBUIȚI
Etichete:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune