Sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara (fostul sediu al Bancii Nationale a Romaniei – Agentia Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, impreuna cu alte constructii, exemple valoroase ale arhitecturii de forme nationale.
Constructia are la baza un proiect elaborat in 1924 si a fost ridicata in perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura Romaniei.

Imobilul are o compozitie echilibrata generata si de pozitionarea intr-o intersectie, dar si de functionalitatea initiala.
Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reusit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei traditionale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.
Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat, in Dobrogea, de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii (aromani, bulgari, turci, tatari, rusi-lipoveni, ucraineni, greci etc).
Acest patrimoniu este valorificat in expozitia Multiculturalitate dobrogeana care ofera publicului vizitator imaginea identitatii culturale a unora din populatiile care au convietuit cu romanii cat si fenomenul locuirii interetnice. In salile expozitiei sunt prezentate aspecte ale locuintei traditionale romanesti (patul, lada de zestre, lavita, razboiul de tesut, stergare, laicere, scoarte s.a.), aromanesti (locuinta – cort cu tesaturile decorative specifice), slava (lijanca, iconostasul, samovarul, dulapul de haine), port popular romanesc, aromanesc, turcesc si tatarasc, bulgaresc, grecesc, lipovenesc. In ultimele doua sali sunt prezentate elemente ale interiorului orasenesc tulcean de la inceputul secolului al XX-lea.
Curtea muzeului constituie spatiul expozitional in care sunt prezentate aspecte ale practicarii diferitelor ocupatii si mestesuguri traditionale: agricultura, viticultura, pescuitul, apicultura, olarit, atelierul fierarului, atelierul mesterului tamplar.
Ca expozitie permanenta: Ocupatii si mestesuguri nord-dobrogene – ofera posibilitatea vizitatorilor de a cunoaste o parte din instrumentarul utilizat in practicarea ocupatiilor (agricultura, oierit, viticultura, albinarit) si mestesugurilor (prelucrarea firului, lemnului, lutului) traditionale nord-dobrogene.
In cursul anului muzeul organizeaza expozitii temporare legate de sarbatorile fiecarui anotimp: Traditii de primavara, Pastele in credintele romanilor, Rodul pamantului, Bogatiile toamnei, Obiceiuri de iarna etc.
Program de vizitare: mai-octombrie 10-18; noiembrie – aprilie 8-16
Taxe pentru anul 2010: 2 lei – copil; 4 lei – adult; Optional: 10 lei – fotografierea; 30 lei – filmarea.
Prietenii Muzeului de Etnografie
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea desfasoara in timpul anului scolar diferite activitati educationale in parteneriat cu institute de invatamant.
Dintre acestea amintim:
Ateliere pedagogice – in cadrul carora elevii isi manifesta creativitatea realizând lucrari inspirate din patrimoniul etnografic (oua incondeiate, icoane, jucarii, tesaturi, accesorii vestimentare, impletituri papura, prelucrare lemn s.a)
Lectii tematice – pe problematici de etnografie si folclor – Costumul popular insemn al identitatii culturale; Uratul si colindatul la români. Identitate culturala in contextul globalizarii; Martie – martisor!.Reinvierea naturii; Obiceiuri de peste an din perspectiva multietnica; Din creatia populara a etniilor din Dobrogea, Sarbatorile de Pasti. Simbol si semnificatie, s.a.
Minispectacole – sustinute de elevi dar si de institutii profesioniste – parteneri ai muzeului cum ar fi:
  • Din lumea basmelor – partener Teatrul Gulliver Galati
  • Creanga si personajele lui – partener creatorul de masti populare Paul Buta, Galati
  • Din lumea personajelor lui Caragiale au prezentat elevi de la Colegiul Dobrogean Spiru C. Haret, profesor coordonator Mihaela Vicol
  • Dragobete – Cap de Primavara sustinut de Ansamblul Folcloric “Baladele Deltei” Tulcea, coordonat de Stefan Coman
Expozitii pedagogice – in care elevii parteneri expun lucrari realizate in cadrul atelierelor pedagogice
Premiile Micul Etnograf . La incheierea fiecarui an scolar Muzeul de Etnografie si Arta Populara acorda trofee, diplome, premii colectivelor de elevi ce s-au evidentiat prin participarile si activitatile inscrise in cadrul parteneriatelor educationale. Este un eveniment sarbatoresc la care participa elevii, parintii, profesorii, colaboratorii muzeului.
Manifestarea cuprinde:
  • Organizarea unei expozitii cu tematica din lumea copiilor
  • Minispectacol oferit de elevi
  • Minispectacol oferit de Ansamblul folcloric de copii „Doruletul” Tulcea
  • Festivitatea de premiere
  • Se desfasoara in parteneriat cu Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”.
Localizare: Strada 9 Mai, Nr. 2, orasul Tulcea, judetul Tulcea –  Tel. 0240-51.62.04
Fotografii expozitie:
Interior romanesc inc.sec. XX Interior romanesc inc.sec. XX Interior aromanesc sf.sec. XIX
Multumiri ICEM Tulcea ©  Imagini ICEM Tulcea | Romeo Huidu
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

Ultima Frontiera, regal la stiuca

Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…