In perioada 6 – 19 aprilie 2019, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a desfasurat o serie de activitati menite sa refaca stocurile de salau (Sander lucioperca) din Complexul natural Razim – Sinoie, actiune ce respecta prevederile Planului de Management si Regulamentului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in privinta stoparii declinului diversitatii biologice si conservarea patrimoniului natural.
In acest scop bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) au fost populate cu un numar de 55 reproducatori selectionati, cu o varsta minima de 3 ani si o greutate de peste 2 kg, din specia Sander lucioperca obtinuti din bazinele naturale, in principal din lacurile Complexului Lagunar Razim – Sinoie. Concomitent au fost amplasate saltele confectionate din nuiele flexibile din rachita, pentru depunerea icrelor.
ARBDD a incheiat cu INCDDD un contract pentru producerea a 1.000 cuiburi embrionate din specia salau, ce au fost lansate in spatii special amenajate din Lacul Razim. In cadrul tehnologiei folosite de INCDDD, fiecare cuib contine un numar de circa 30.000 icre din care vor rezulta un numar de 80-100 exemplare ce vor atinge maturitatea. Actiunea de lansare este anuala si face parte din politica ARBDD de refacere a stocurilor acestei specii de peste suprapescuite, in special din Complexul Razim-Sinoie. De mentionat este faptul ca, pana la maturitate si reproducere, exemplarele au nevoie de circa 3 ani si vor reprezenta un aport important al capturilor de salau din anii respectivi.
Informatii suplimentare
La inceputul secolului trecut, prin conectarea complexului acvatic natural Razim – Sinoie cu Dunarea prin canalele Dunavat si Dranov, acest complex de lagune a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de pesti de apa dulce al tarii noastre. Intre acestea, specia salau are cea mai insemnata valoare comerciala. Specie nemigratoare care traieste in apele dulci statatoare sau lin curgatoare suportand apele salmastre (pana la 13-15 % salinitate), salaul prefera apele curate, cu hrana abundenta si care prezinta zone cu nisip. Lagunele Razim si Sinoie au un deosebit potential de hrana naturala pentru salau, reprezentata de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici in numar foarte mare.
Reproducerea naturala a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe radacinile adventive de salcie (“mustatile”) sau pe alt substrat vegetal, rezultatele fiind in mod decisiv influentate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc).
Inca din anul 1939, fosta Statiune Hidrobiologica PARID a Deltei Dunarii din Tulcea a infiintat la Enisala, pe canalul care leaga lacul Babadag de lacul Razim, o Statie de reproducere natural dirijata a salaului, cu scopul de a asigura popularea de sustinere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrana existente chiar si in anii cu reproducere naturala slaba. Statia de reproducere a fost preluata si dezvoltata dupa anul 1970 de INCDDD, cheltuielile de productie in perioada 1970-1990 fiind suportate de intreprinderile de stat cu activitate de pescuit in zona Razim-Sinoie.
Dupa 1990, popularea cu icre embrionate de salau produse in statia Enisala s-a efectuat anual in cantitati variabile (1.000-2.000 cuiburi de icre embrionate), in scopul mentinerii tendintei de redresare a populatiei de salau din complexul lagunar Razim-Sinoie, cu exceptia perioadei 1999-2001, cand activitatea statiei a fost oprita din motive financiare.
Popularea cu icre embrionate de salau a fost finantata in general de catre ARBDD Tulcea in calitate de administrator al resursei piscicole.
Avand in vedere anii cu reproducere naturala redusa, procedeul de reproducere natural dirijata prin popularea cu icre embrionate de salau s-a demonstrat a fi o modalitate eficienta de sustinere a acestei specii. Procesul de reproducere natural dirijata se realizeaza in luna aprilie iar popularea cu icre embrionate se efectueaza esalonat.
Sursa comunicat presa ARBDD
Frumos și tehnic prezentat
Asa trebuie făcut poate se lipește ceva de mintea unora care răspund!