Pana nu demult mergeam la pescuit fara ochelari cu lentila polaroid. Fara sa-mi dau seama, dupa o partida de o zi, se acumula o oboseala pronuntata, durere de cap.
La sfatul unor prieteni am achizitionat o pereche de ochelari cu lentila antireflexie si abia atunci mi-am dat seama de diferenta. Totul era cauzat de ochi, care vatamati de lumina puternica ce se reflecta la suprafata apei imi cauzau durerile de cap si starea de oboseala. Nu mai spun de chinul prin care treceam atunci cand plecam de pe balta si eram la volan.
Pot spune ca am avut o surpriza fantastica cand am ajuns pe balta, mi-am pus ochelarii polaroizi si am privit luciul apei. Abia atunci am descoperit “micile secrete” ale baltii respective, plantele acvatice se distingeau mult mai bine, la fel si structurile acvatice, zonele limpezi sau tulburi ale apei, ba chiar si pestii aflati aproape de suprafata apei.
Cel mai interesant lucru a fost in cadrul unui pescuit la stiuca pe un canal din Delta Dunarii, intr-o zi insorita, unde datorita faptului ca apa era limpede, prin ochelari se vedeau perfect toate formatiunile vegetale acvatice, evolutia nalucii si … cel mai frumos, vedeam atacul stiucilor.
Rezultatul acelei partide de pescuit s-a datorat in mare parte ochelarilor polaroizi, eliminand timpii pierduti cauzati de agataturile nalucii in bradis, asta comparativ cu partenerii de pescuit (fara ochelari polaroizi) ce au avut ceva probleme cu lanseurile.
Cateva caracteristici ale acestor ochelari cu lentila polaroid.
Lentila polaroid, inventata in 1947 de fizicianul Edwin Land, blocheaza lumina polarizata orizontal si reduce luminozitatea luminii solare ce nu se mai reflecta pe suprafete orizontale. Lumina emisa de soare este dezordonata, iar atunci cand intalneste o suprafata orizontala (ex. apa, drum etc .), mare parte din aceasta lumina este reflectata intr-un plan orizontal. Acest fenomen este perceput de ochiul uman ca o stralucire alba, obturand perceptia luminii verticale folositoare ochilor.
In mod normal, lentila polarizata are o structura formata din 7 straturi protectoare, primul strat reprezinta filtrul polarizant, straturile 2 si 5, reprezinta protectia impotriva razelor ultraviolete, straturile 3 si 6 sunt cele de stabilitate si siguranta, iar straturile 4 si 7 reprezinta placajele rezistente la zgarieturi. Paleta de culori ale lentilelor este variata.
In mod normal, lentila polarizata are o structura formata din 7 straturi protectoare, primul strat reprezinta filtrul polarizant, straturile 2 si 5, reprezinta protectia impotriva razelor ultraviolete, straturile 3 si 6 sunt cele de stabilitate si siguranta, iar straturile 4 si 7 reprezinta placajele rezistente la zgarieturi. Paleta de culori ale lentilelor este variata.
Avantajele ochelarilor cu lentila polaroid.
Elimina stralucirea si reflexia luminii soarelui de pe suprafata lucioasa a apei in zilele insorite, dar si in cele innourate. Blocheaza reflexiile daunatoare ale luminii soarelui, reducand riscul de arsuri ale ochilor si dureri de ochi ,prin protejarea ochilor de suprasolicitare. Pot fi folositi nu numai la pescuit ci si la condus masina, cand mergeti cu bicicleta, la plaja sau oriunde pe parcursul zilei. La testarea ecranelor de tip LCD (telefoane mobile, monitoare de calculator, televizoare), cu acest tip de lentila vizualizand usor defectele ce nu sunt vizibile cu ochiul liber ( “pixeli morti”, lovituri etc).
Cum se verifica autenticitatea ochelarilor polarizati.
Acest lucru este la indemana tuturor, la momentul testarii unei perechi de ochelari cu lentila polaroid trebuie sa avem un telefon mobil. Display-ul telefonului mobile este un ecran LCD ce functioneaza pe baza lumini polarizate, deci emite lumina polarizata pe o anumita axa. Uitandu-va la ecranul LCD si rotind ochelarii, luminozitatea ecranului va varia de la luminozitate maxima cand cele doua axe sunt paralele si va scadea pana la aproape zero cand cele doua axe sunt perpendiculare.
In finalul acestui articol, nu pot decat sa va recomand cu caldura sa achizitionati o pereche de ochelari cu lentila de tip polaroid, in functie de bugetul si preferintele estetice ale dumneavoastra, indiferent de modul ales de pescuit, fie el stationar, spinning etc si veti “vedea” cu siguranta o alta “față” a pescuitului.