marți, 15 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pescuitul la avat cu streamere

Avatul, unul din cei mai raspanditi pesti rapitori din apele curgatoare ale tarii noastre este un peste care se hraneste indeosebi cu pesti de talie mica, preferand obletii. Traieste in ape curgatoare, cu anafoare puternice. De obicei sta la panda in curent, la limita dintre curent si apa linistita si cu atacuri furtunoase loveste in bancurile de pestisori ce trec prin zona. In multe cazuri ataca in viteza dinspre apa adanca catre mal, unde loveste in bancurile de pestisori adunati la apa mica. Nu de putine ori pescuind pe Dunare am avut impresia ca era cat pe ce sa sara pe mal.
Avatul poate fi lesne pacalit folosind voblere de suprafata, in sezonul cald cand sta intre ape hranindu-se catre suprafata apei. Lingurile rotative sau oscilante la randul lor il pacalesc foarte usor. In sezonul rece, cand pestele marunt se retrage de la mal, il pescuim catre fundul apelor folosind voblere de adancime, linguri mai grele sau deja consacratele pilkere in culori cat mai luciose sau pur si simplu de culoarea plumbului.
Dar pentru a avea eficienta si mai mare, am imprumutat din pescuitul avatului la stilul fly fishing, nalucile care de asemenea il atrag foarte bine si anume streamerele. Legate pe carlige de diferite dimensiuni, in functie de marimea avatului vizat, streamerele sunt realizate din diferite tipuri de materiale cum ar fi fasiile de blana de iepure (zonker) sau din pene de marabou, pene care au o actiune pulsatorie deosebita si nu raman lipite sub apa, carora li se atasaza diferite fire lucioase de diferite culori, asa numitele fire crystal flash.
La constructia streamerelor mai pot fi folosite cu succes si alte materiale rezultand streamere mult mai sofisticate cum ar fi angel hair sau streamer hair, fibre artificiale create special pentru legarea acestor tipuri de naluci.
Streamerele se leaga pe carlige speciale, prevazute cu ochet. Atunci cand pescuim la avat, pentru o eficienta maxima, vom lega cate 2-3 streamere, pe linia principala, deasupra nalucii conventionale ( oscilanta , rotativa, vobler ).
Recomandat ar fi ca streamerele sa se lege separat, pe o linie monofilament cu diametrul peste 0,30 mm , chiar 0,35 mm intrucat putem avea surpriza sa prindem si doi avati odata iar daca sunt de talie mare iar un fir subire va ceda cu siguranta de la nod. Astfel, luam o bucata de fir monofilament de 0,35 mm, rezistent la abraziune si nod, de preferinta fluorocarbon, ii facem o bucla de 2 cm la capatul superior, bucla in care va veni legata linia principala (de preferinta tot un mono de calitate intrucat este cunoscut faptul ca firul textil este detectat de avati care urmaresc nalucile insa nu le ataca). Lungimea liniei pe care legam streamerele nu trebuie sa fie mai mare de 1,7 m asa incat distantele dintre streamere, sau intre ultimul streamer de jos si naluca sa fie de maxim 50 cm .
Pe linie se vor face trei noduri de tip Dropper la 50 cm intre ele rezultand 3 bucle.
Cand realizam nodul, la strangerea lui trebuie sa avem in vedere faptul ca lungimea buclei trebuie sa fie de 7-8 cm .
La capatul de jos al liniei vom lega un vartej cu agrafa , agrafa in care vom pune naluca cu care vom pescui. Streamerele vor fi atasate in aceste bucle (se introduce capatul buclei prin ochetul carligului streamerului, se da peste streamer apoi se trage inapoi) linia fiind gata pentru a o atasa liniei principale si a incepe pescuitul.
Stilul de pescuit este acelasi ca si cand am pescui doar cu naluca de la capatul de jos de tot. Trei streamere legate astfel creaza imaginea unui banc de pestisori care sunt urmariti din spate de un alt peste ( lingura sau voblerul ) stimuland astfel atacul avatului catre una din aceste naluci .
 
Un articol pentru info-delta.ro semnat de catre Marius
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

aurora boreală vizibilă din Delta Dunării

Aurora boreală în Delta Dunării

0
Marian Alexandru a surprins recent un fenomen rar în România: aurora boreală, vizibilă din Delta Dunării. Deși acest fenomen spectaculos este asociat mai ales...

RECOMANDAM