Am văzut o postare cu un filmuleț cu un mesaj foarte bun pentru pescari, pe tema aromelor de cârlig, și anume că rolul aromei este să prindă pescari nu pești, asta ar fi traducerea mea și o expresie pe care o folosim de foarte mulți ani.
Cuprins:
De mai mult de 8 ani de zile am ales să pescuim cu momeli pentru cârlig fără arome, mă refer mai ales la pop-up și wafters, dar și la boilies. Am observat în timp în numeroase partide că aveam trăsături bune la o culoare și o aromă, de exemplu portocaliu cu aromă de „mentă”, dar pe același wafters perfect identic ca și mărime, culoare și flotabilitate dar cu aroma de „căpșuni”, nicio trăsătură și nu am putut decât să ajung la concluzia că treaba cu aroma ține de fapt de cum acceptă și dacă acceptă, peștele și este de fapt cu două tăișuri folosirea aromelor.
Când ne poate ajuta și când ne poate încurca în pescuitul la crap aroma la o momeală de cârlig?
Personal, la începutul partidelor de pescuit țin cont de direcția și intensitatea vântului, limpezimea apei, și natura substratului pe locația unde am ales să pescuiesc.
Întotdeauna încep la cârlig cu momeli flotante: wafters la crap, pop-up la ten, dar cel mai important, momeli FĂRĂ AROME, pentru că mizez pe poziționarea monturii, calitatea nadei prin conținutul de ingrediente de atracție, dar cel mai mult și mai important pe propria inspirație, acestea din urmă fiind mult mai de efect. Experimentând pescuitul la Crap-Clasic am avut de foarte multe ori ocazia să înțeleg din partidele când peștii nu erau interesați de nadă, și trăsăturile veneau la monturi cu plumbul gol și rigul cu momeala de cârlig, sau maxim un săculeț solubil foarte mic atașat, de mărimea unei corcodușe, că aroma potrivită la momeala de cârlig poate ajuta.
De asemenea, în bălțile cu substrat mâlos, momelile de cârlig cu aromă pot fi de efect.
În momentele când apa este foarte tulbure din cauza activității mai intense a peștilor sau din cauza vântului mai puternic fără oprire pe durata a mai multor zile, din nou aroma la momeala de cârlig a fost de ajutor, peștilor fiindu-le mai ușor să găsească cârligul, vizibilitatea fiind foarte redusă aproape de „0”.
În schimb, în foarte multe partide, mult mai multe, peștii erau reticenți la aromă, se vedea clar cum mănâncă de pe method fără să absoarbă cârligul, când îi aduceam la mal erau înțepați superficial, sau pe afara gurii, pești scăpați, iar după ce am schimbat cu o momeală fără aromă problema dispărea. Aceeași problemă poate apărea și atunci când sunt reticenți la culoare sau flotabilitate, în momente în care sunt deranjați de orice este vizibil la montură în afară de nadă, iar în aceste situații cel mai de efect a fost boiliesul de fund.
Peștii nu au miros, dar percep aroma prin pH-ul apei modificat, iar rolul aromei este să stimuleze curiozitatea crapilor.
Mai departe dacă este de efect sau nu trebuie încercat și văzut pe moment, dar se pot trage multe concluzii care vor ajuta și vor aduce un mare „plus” partidelor următoare.
Vreau să punctez că percepția aromei în apă este complet diferită față de cea a omului, asta pentru că se fac comparații interesante de genul acesta. Percepția peștilor o văd mai mult ca pe o „analiză” a apei, și clar au o percepție dezvoltată în ce privește aromele pentru că atâta timp cât este interesat sau reticent la unele arome asta se demonstrează. Eu aleg „fără aromă” ca să elimin riscurile reticenței. Sunt foarte mulți factori care determină rezultatele partidelor dar trebuie discutat treptat, pe rând și cu atenție despre fiecare în ideea că poate transmitem ceva mai departe!
Cei care m-au văzut pot confirma că nu am niciodată pe masă mai mult de 4-6 cutii cu momeli de cârlig în timpul unei partide: două cu boilies, două wafters cu aromă 6mm și 8mm, două wafters fără aromă 6mm și 8mm, iar preferatele mele sunt boiliesul și waftersul fără aromă, acestea fiind și cele mai productive de-a lungul anilor.
Pentru mine personal, nada este și va fi întotdeauna cea mai importantă, pentru că la fel ca la o macara aceasta este „motorul” monturii!
Ca și la momelile de cârlig, la gama de nade am ales să producem „fără arome și coloranți” și să dăm „putere” nadelor strict din ingredientele de calitate superioară care au rol de atracție, dar și de menținere a peștelui prin ingrediente care sunt foarte ușor de asimilat, durata partidelor fiind una foarte scurtă. Dar despre nade și cum percep peștii conținutul, ce trebuie să ofere o nadă de calitate peștilor ca să te poată ajuta să faci diferența, și cum putem să facem această diferență voi reveni în alte postări!
Există multe discuții și părerile sunt „împărțite” pe această temă. Menționez că ceea ce am scris reprezintă o observație personală, bazată pe experiența mea de-a lungul timpului și pe documentarea făcută.
Vă mulțumesc pentru interes pentru că asta mă motivează întotdeauna, vă doresc sănătate și fire încinse!!!!
Mihai Alexandru
Mihai Alexandru este un pescar de crap pasionat și dedicat, recunoscut în lumea pescuitului sportiv pentru abordarea sa meticuloasă și bine documentată. Cu o experiență vastă în pescuitul la crap, Mihai in calitate de producător al nadelor și momelilor marca Firebaits, își împărtășește generos cunoștințele și experiențele prin postări detaliate și materiale informative. Acestea ajută pescarii de toate nivelurile să-și îmbunătățească tehnicile și să înțeleagă mai bine complexitatea acestui sport.