36

A fost publicat in Monitorul Oficial ORDINUL nr 54/76 din ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019. (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85/04.02.2019)

In baza acestui act emis se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 9 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, in perioada 26 aprilie – 9 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in ordin.

Cateva aspecte din ordinul privind prohibitia pe 2019 publicat in Monitorul Oficial:

Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv si familial in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), al urmatoarelor speciilor de pesti: 

 • Stiuca, de la data intrarii in vigoare a prezentului Ordin (4 februarie) pana la data de 15 martie inclusiv, dar si cu respectarea prevederilor art. (1), a respectivelor perioade de prohibitie.
  In mod special, pe teritoriul RBDD, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ-sportiv la stiuca este permis numai cu retinerea a maximum doua exemplare pe zi, care sa insumeze nu mai mult de 5 kg, sau un singur exemplar daca greutatea lui depaseste 5 kg.
 • In mod special, pe teritoriul RBDD, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ sportiv la crap este permis numai cu retinerea unui singur exemplar pe zi, care sa nu depaseasca 5 kg.

Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 9 iunie inclusiv. 

Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice vii apele care constituie frontiera de strat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 26 aprilie- 9 iunie, inclusiv.

Pentru Golful Musura perioada de prohibitie se poate prelungi, pentru conditii hidrologice nefavorabile, la propunerea guvernatorului Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), prin ordin comun al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al ministrului Mediului.

Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice vii in Complexul Razim-Sinoe si in lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 9 iunie inclusiv. 

Se declara zone de refacere biologica pentru resursele acvatice vii, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, urmatoarele:
– Pe Dunarea Veche, sectorul cuprins intre confluenta cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 si pana la confluenta cu Canalul Raducu, tot timpul anului;
– Lacul Gasca din Complexul Somova – Parches, tot timpul anului;
– Lacurile Erenciuc si Zmeica, tot timpul anului;
– Cursul vechi al Bratului Sf. Gheorghe, in zonele cuprinse intre km 29-44, 49-58, 64-84, tot timpul anului, cu exceptia pescuitului recreativ/sportiv, permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release) si a pescuitului comercial, permis numai in perioada 1 decembrie – 31 martie, iar in perioada 31 martie – 15 iunie inclusiv, se admite doar pescuitul scrumbiei intre km 57 – 58, fara a aduce atingere perioadelor de prohibitie prevazute in prezentul ordin.
– Bratul Sf. Gheorghe de la Km 22 – 24, pe o durata de 30 de zile in perioada 15 octombrie – 15 noiembrie.
– Pe bratul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durata de 60 de zile, in perioada 15 martie – 13 mai inclusiv si pe o durata de 60 de zile in perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, exceptie pescuitul comercial al scrumbiei, fara a aduce atingere perioadelor de prohibitie prevazute in prezentul ordin.
– Fluviul Dunarea, zonele Mm 53 – 54 (Isaccea), Mm 64,5 – 65.5, Mm 67 – 68,5 (Groapa Catargului si Pluton), pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 martie – 29 aprilie inclusiv, si pe o durata de 60 de zile in perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, exceptie pescuitul comercial al scrumbiei, fara a aduce atingere perioadelor de prohibitie prevazute in prezentul ordin.
– Zonele cu regim de protectie intergrala din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), inclusiv zona de renaturare Zagan, tot timpul anului.

Din prevederile Ordinului privind prohibitia pescuitului in scop comercial, familial si recreativ al scrumbiei de Dunare, aceasta se stabileste pe sectoare, astfel (Art. 7): 
a) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durata de 10 zile, in perioada 26 martie – 4 aprilie inclusiv; 
b) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238, pe o durata de 15 de zile, in perioada 1 aprilie – 15 aprilie inclusiv;
e) pescuitul scrumbiei este interzis in tot cursul anului in fata gurilor de varsare a Dunarii in mare, pe o adancime de 5 km in largul marii si pe un coridor lat de 2 km socotit cate un kilometru de o parte si de alta a axului bratelor Sf. Gheorghe si Sulina. In fata bratului Chilia, latimea coridorului interzis este de un kilometru spre sud de axul bratului, iar spre nord pana la limita apelor teritoriale romane.
f) in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci in perioada 18 aprilie – 27 aprilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii,,

Vezi integral prevederile Ordinului nr 54/76 din ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019

 

DISTRIBUIȚI

36 COMENTARII

 1. Si pe Dunăre este jale cu curentul electric, acum îl practică și bulgarii la noi în zonă insulei de la Islaz, și cică autoritățile nu prea pot face față.Un sfat ar fi sa lase permanent patrulă acolo.

 2. Am fost zilele astea sa vad malurile si baltile pe la vechile mele locuri de pescuit , unde as vrea sa merg cu cortu dupa 10.06. E incredibil cata nepasare din partea autoritatilor exista in delta dunarii. In zona balteni a crescut apa , formand acum o balta comuna dunare -lac balteni , in care zilnic sunt minim 15 oameni la furca , in vazul lumii. Setci monofilament puse pe toata lungimea acestei balti. Nici un peste nu poate intra din dunare in balta , fara sa treaca prin setcile lor. Intre murighiol si dunavat la fel. Somova -parches iar dezmat. Ce naiba paziti mai politia deltei, arbdd si alti frecangii ? O sa ajung sa-mi hranesc musafirii cu peste din bulgaria , umilitor pentru un tulcean , indragostit de pescuit , care respecta an de an perioadele de prohibitie in care altii fac prapad iar ceilalti se fac ca nu vad…

  • Din păcate așa este!Între Bălteni și Nufăru au închis accesul pe malul brațului cu bariere încuiate cu lacăt, dar în pădure e o mizerie de nedescris(deșeuri și gunoaie aruncate)!Am impresia că de fapt se vrea ascunderea activităților ilegale de tăieri pe care le fac pădurarii din zonă, în special cel de la intrarea pe Canalul Litcov, pe nume Dan!Batjocură totală!

 3. in zona brailei se poate pescui pe dunare in perioda de prohibitie la o anumita specie de peste? mai exact zona stancuta tufesti daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns. multumesc!

 4. Buna ziua daca sa deschis sezonul de pescuit la scrumbie la cei cu plase eu că pescar la lanseta as dori sa știu dacă am voie sa pescuiesc pe Dunăre la momeala artificiala (țaparina ) . Mulțumesc anticipat

 5. Buna ziua, Calarasi este localitate de frontiera, avem voie sa pescuim in lacurile de aici sau baltile de langa Dunare pana pe 26 Aprilie

  • Buna ziua, Calarasi este localitate de frontiera, avem voie sa pescuim in lacurile de aici sau baltile de langa Dunare pana pe 26 Aprilie ?

 6. Sa vezi si sa nu crezi
  Am fost la pescuit pe raul Prut in zona Serpenita / satul Iorga.Apare o dubita cu doi tineri politisti de frontiera.Ma legitimez si ii intreb politicos daca observa pe apa,chiar in fata doi draconieri / intr.o barca care verificau plase intinse pe cca 100 metri in fata noastra.Raspund ca aceia au autorizatie pentru pescuit comercial si ca ochiurile plasei sunt legale. FALS.
  Dar ca au depasit linia de frontiera si aproape ating malul moldovenesc nu Vad??? Nu au mai raspuns ???
  Sunt oare educati de tineri sa ii protejeze pe braconieri ? CINE POATE RASPUNDE??

  • Cunoasteti pe cei politisti domnule Lupascu…..Ati facut sesizare la STPF Iasi care raspund de toate pichetele teritoriale de-a lungul Prutului?Va rog sa ma contactati in privat.Multumesc

  • Buna intrebare!
   As fi si eu interesat pentru canalul de irigatii-magistral de la Stancuta-Cuza-Voda-Insuratei si cel de desecare de la Traian-Sat-Comaneasca,ambele pe teritoriul jud.Braila.
   Eu sunt din Buzau.
   Va multumesc!

  • Pe apele care constituie frontieră de stat prohibitia incepe cu data de 26 aprilie pana pe 9 iunie inclusiv. Pe Dunăre, ca exceptie segmentul ce constituie frontieră de stat cu Bulgaria, prohibiția incepe cu data de 15 aprilie pana pe 30 mai inclusiv.

   • Va rog sa informati corect.Raul Prut are frontiera de stat si prohibitia incepe la 11 aprilie si se termina la 9 iunie.conform ordinului 54/76/2019 Art.1 pct 2). Se interzice pescuitul în scop comercial și recreativ/sportiv al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în râul Prut și în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum și în lacul de acumulare Stânca-Costești, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv.

  • extras din Ordinul de prohibitie „Se declara zone de refacere biologica pentru resursele acvatice vii, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, urmatoarele: […] Pe bratul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durata de 60 de zile, in perioada 15 martie – 13 mai inclusiv si pe o durata de 60 de zile in perioada 1 octombrie – 29 noiembrie „

 7. in bacau e un haos total in ceea ce priveste pescuitul De cind a venit domnul Vega inspector ANPA s-a creat un adevarat jaf piscicol dumnealui da autorizatii de pescuit industrial fara a popula cu nici un peste lacurile din zona Bacaului vine cu jandarmii si se iau de pescarii platitori un loc sa caute si sa prinda adevaratii braconieri jandarmii ar trebuii sa urmareasca si sa prinda pe adevaratii vinovati de haosul creat in piscicultura bacauana noi pescarii sportivi platim permise la asociatile abilitate nu la jandarmerie

 8. toate apele sunt braconate…”organele” cunosc situatia…aceeasi nepasare generalizata…Cei platiti sa intervina contra braconajului-intervin…in favoarea acestuia!!! daca anunti,sesizezi o neregula te trezesti cu braconierii la usa…Asta e Romanica-tara nelegiuitilor „persecutati” saracutii de catre noi ceilalti care in prostia noastra mai credem in dreptate-lege-justitie.
  ce facem???ne plangem pe la colturi…cu capul plecat-caciula in maini-pozitia „ghiocei”-de veacuri…
  in rest peste tot aceeasi „barosani” fac legea junglei. DE 30 DE ANI E VREMEA GUNOAIELOR!!! MAI RABDAM???SAU…noi suntem ..MANI…

 9. Suntem mulți pescari dar foarte dezbinati…Cred ca solidari am putea face ceva. A ajuns internetul cam pe la toate casele, fie pe telefoane, fie pe laptopuri sau calculatoare. Nu are nimeni inspirația să facă ceva să ne strângă, să avem și noi glas nu doar așa, stingheri la lună. Avem exemplul Ungariei unde totul este pus la punct până la cel mai mic detaliu. La fel și în celălalte țări din vest. Noi suntem singurii unde Asociația la nivel național este și de pescuit si de vânătoare. Iar grosul banilor se direcționeaza spre alte „activități sau buzunare”. Până nu o sa strângem rândurile va fi in continuare un haos!

 10. Deci să înțeleg că de anul asta se poate pescui pe buclă la Mahmudia dar sa fie doar C&R? Știu ca de 2 ani a fost interzis pescuitul sportiv în aceasta zona.

 11. Din pacate nu stim sa ne aparam mostenirea primita in dar de la copii nostri. Delta este perceputa ca un business de toti „politicienii”. Nu a contat culoarea politica-a contat doar dorinta de inavutire a acestor infractori.
  Cred ca ar trebui sa acceptam ca trebuiesc luate masuri dure, draconice pentru a reface potentialul piscicol al Deltei. Sunt lacuri aproape colmatate, cu emanatii de sulf -sunt necesare decolmatari, lucrari complexe hidrotehnice, masuri de repopulare-masuri stricte de protejare a ecosistemelor.
  Locuitorii Deltei ar trebui sa primeasca renta de la stat pentru a nu mai trai din pescuit. Trebuie sa admitem ca altfel vom lasa o Delta in care copii nostri vor mai prinde doar biban, rosioara, platica si carasel.

 12. La fel e fratilor si in Bihor
  .Se grebleaza in nestire. Controale ioc. Populari ioc. Salarii si alte privilegii. Ba mai mult. Ordinul54/76 reglementeaxa clar perioda de prohibitie dar AGVSP BIHOR isi permite de la ei putere sa interzoca pescuitul on anumite zone de pe Crisuri pyr.ca vezi doamne acum in luna februarie scobarii ar da semne ca se pregatesc de depus icre adica au basicuye.bubureze pe cap.Sa nu mai vorbim ca de peste un an au interzis pescuitul in Oradea pe CRepde. Cine le da dreptul? Sumt stat in stat. Au calitatea de administratori
  AMPA si Spele Romane pot legifera nu ei
  Sunt niste paraziti. Traiesc din nanii nostri. Nu se sesizeaza nimeni?

 13. Au reusit sa stapaneasca si delta. . Nu spun nimic de inasprirea pedepselor pentru braconaj.. Intentia lor, a celor care gandesc astfel de legi si regulamente este de a scade numarul pescarilor sportivi care au traditie din a merge in concediu la delta. Delta trebuie sa fie depopulata de pescarii campangii si smecherii sa traiasca in tihna pe mosia mostenita de la ….

  • Domnii mei sunt ,,PESCARI,,ce vin din tara cu bidoane de 60 l,pescuiesc zile intregi ,pun la sare,sajocuri de cate 4 -6m. lungime,stau cate o saptamana si fac prapad,gunoie,pest stricat ,captura mai mare o inlocuieste pe cea mica.Asta este turismul si pescuitul sportiv practicat de cei mei multi din tara.Crediti-ma sunt multi!Colind delta in apropiere de TULCEA si daca reusesc sa ies cu barcuta de 5 ori pe an ma multumesc cu 3-5 kg de caras la o iesire.Satur socrul,mama,fiica si famila. De pofta cai vreau sa avem si la anul!FIR INTINS!

  • Perfect de acord. Delta a fost „secata” de peste. Cumatrul meu a venit cu o slaba captura de pozesi filmulete cu pesti de-i puneai sub lupa.

 14. Foarte frumos știți scrie de reguli care se adresează pescarilor plătitori de taxe de pescuit însă uitați un singur lucru că și voi care faceci reguli și taxe pe ceva ce nu vă aparține că doar nu a zis bunul DUMNEZEU luațile sânt ale statului(apele curgătoare și lacurile)așa,și voi care încasați ilegal acedte taxe trebuie să populați în fiecare județ toate locurile care le administrați”.De exemplu in județul SĂLAJ se populează in fiecare an doar barajul Vârșolț.Și eu plătesc 175 ron permis si am pretenția să fie populat și batajul SĂLĂȚIG și râul ȘOMEȘ pe tot cuprinsul județului SĂLAJ,nu doar la JIBOU unde este MAFIA AJVPS SĂLAJ.

 15. Pe MURES in jud.HUNEDOARA pescuitul la grebla a ajuns sport national pe tot parcursul.Se iau cotizatiile de AJVPS DEVA si atit in rest in acest judet nu se face nimic pentru piscicultura si pentru cei ce pescuiesc legal.Oare ce se face cu toti banii din cotizatii (macar doua exemple veridice) in afara de salarii si facilitati?Se pot da doua trei exemple de masuri luate impotriva braconierilor in afara de 2 sau 3 amariti prinsi la Apa Calda la MINTIA? Se pot lua exemple din jud.BIHOR sau SIBIU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII