31

In Monitorul Oficial 179 din 4 martie 2020 a fost publicat ORDINUL nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2020.

In baza acestui act emis, se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, in perioada 19 aprilie – 02 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

Prohibitie 2020. Cateva aspecte de interes pentru pescarii recreativi, extrase din Ordinul privind prohibitia pe 2020 publicat in Monitorul Oficial:

 • Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv.
 • Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice vii apele care constituie frontiera de strat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 19 aprilie- 2 iunie, inclusiv.
 • Se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, pe o durata de 60 de zile, in perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv.
 • Se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria, pe o durata de 45 de zile, in perioada 19 aprilie – 2 iunie inclusiv.
 • Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv.

Zonele de protectie pentru resursele acvatice vii sunt detaliate in Ordinul publicat. Zonele de refacere biologica pentru resursele acvatice vii, din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, sunt detaliate in Ordinul publicat.

Referitor la specii si perioade de prohibitie, Ordinul de prohibitie pe 2020 prevede printre altele:

 • Pescuitul la stiuca este interzis, de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la 15 martie 2020 inclusiv, fara a aduce atingere prevederilor art.1. Pescuitul la stiuca este interzis si in perioada 1 februarie 2021 – 15 martie 2021.
 • Pescuitul la salau si biban este interzis, in perioada 23 martie – 2 iunie inclusiv.
 • Este interzis pescuitul urmatoarelor specii de pesti conform OUG nr. 57/2007:  pietrarul (Zingel zingel), fusarul(Zingel strebel), ghibortul de rau (Gymnocephalus baloni), cernusca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), salaul vargat (Sander volgense), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul (Neogobius syrman), zglavoaca rasariteana (Cottus poecilopus), lostrita (Hucho hucho), mihaltul (Lota lota) si caracuda (Carassius carassius).
 • Conform Ordinului de prohibitie 2020 este interzis tot anul pescuitul la coregon, lipan, pastrav de mare, sturionii. La pastravul indigen, pastravul curcubeu si pastravul fantanel, pescuitul este interzis incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data de 31 martie inclusiv si din 01 octombrie 2020 pana pe 31 martie 2021.
 • Prohibitia pescuitului in scop comercial, recreativ/sportiv si familial a scrumbiei de Dunare se stabileste, pe sectoare, acestea fiind detaliate in Ordinul de prohibitie pe 2020 publicat in Monitorul Oficial. Ca o noutate, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci in perioada 9 aprilie – 18 aprilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.

Noutati in prezentul Ordin de prohibitie pe 2020:

 • Se introduce o perioada specifica de prohibitie pentru salau si biban de pe data de 23 martie, pana pe 2 iunie 2020, inclusiv.
 • Se permite pescuitul la setca compusa in sezonul turistic in Delta Dunarii in perioada 1 iunie – 30 septembrie 2020. Setcile compuse avand latura ochiului plasei de a= 70/100 mm, 2a=140/200 mm.
 • Se elimina restrictiile specificate in Ordinul de prohibitie din 2019 ce priveau retinerea speciilor crap si stiuca de catre pescarii recreativi in Delta Dunarii.
 • perioada de prohibitie la scrumbie se poate modifica (conditii meteo nefavorabile).
 • Guvernatorului ARBDD, prin exceptie, nu mai poate prelungi perioada de interzicere a folosirii navoadelor in baltile, lacurile, garlele şi canalele de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii“, in conditii hidrologice nefavorabile. In schimb, noul ordin prevede interzicerea folosirii navoadelor in perimetrul Deltei Dunarii, cu exceptia complexului lagunar Razim-Sinoe, cand nivelul/cota Dunarii la Tulcea este sub 100 cm.

Vezi integral prevederile Ordinului nr. 43/310 februarie 2020 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019

Nu uitati ca legal se poate retine din captura maximum 5 kg de peste/zi sau numai un singur peste, daca greutatea lui depaseste 5 kg si este peste dimensiunea minima prevazuta de lege.

DISTRIBUIȚI
Etichete: , , ,

31 COMENTARII

 1. Daca se doresc pescari industriali de ce nu duc pestele la cerhana ci vand pestele de acasa. Aproape la fiecare casa gasesti
  afise de toate formele cu”vand peste proaspat”. Cum platesc impozitul pe venit sau profitul din pestele din Dunare nu trebuie impozitat

 2. Inteleg ca iarasi este voie sa pescuiesti la pripon . Prezentul Ordin nu spune cate pripoane ai voie sa folosesti si cate carlige se pot pune la un pripon ! In Dunare , stim cu totii , sunt pripoane cu zecile , cu sute de carlige , intinse din mal in mal . Daca asta nu este jaf , atunci ce este ? Si culmea, in pripoane se pun ca momeli ,de f. multe ori , moluste, cum ar fi scoica de rau. Mergand pe malul Dunarii ades gasim mormane de cochilii de scoici ! In final sa radem putin : nu uitati ca pescarul sportiv/amator , cel care sta cu un bat pe malul apei , este nemernicul criminal , care distruge pestele din apa , nu cei cu zeci de setci , vintire , pripoane , etc. Hi,hi,hi !

 3. Referitor „la trebuie să traiasca”din pescuit comercial pe Dunăre și pentru mineri au fost închise o grămadă de exploatări si oameni au găsit altceva de facut nu sau plâns că mor de foame deci?

 4. Sa va fie rusine ne luati o gramada de bani si nu faceti nimic ca sa protejati apele romane santeti mana in mana cu branconierii inca nu am vazut nici unul inchis

 5. O lege îmbârligată făcută să ne scoată de pe baltă. Plătitorul de taxe trebuie sa stea în matrice acasă cu un furtun înfipt în fund și să execute comenzile date de marii gânditori, politicienii lu’ pește prăjit.
  Eu sper reușim să ne trezim odată din prosteala asta generalizată. Dați odată pedepse foarte mari pentru braconaj la curent electric, plase monofilament, setci băgate de pescari neautorizați. Nu vă bateți joc de pescarii ăia din Delta care pescuiesc tradițional și ajutații că Delta este moștenirea lor și nu a voastră. Redați exploatările piscicole celor din Delta și scoateți umflații ăia de au furat tot. Mâncarea lor trebuie sa vina din exploatarea piscicolă. Acolo trebuie făcut pește industrial. Pe natural este butaforie versus amenajare piscicolă. Așa cum și pescuitul la undiță/lansetă este o glumă versus plase. Fir întins.

 6. Pescarii sportivi nu mai au unde sa arunce undita de plase si snururi.
  Snururi intinse de-a lungul Dunarii pe distante de sute de metrii cu mii de ace .
  Ce faceti fartilor?
  Ce autorizati defapt.
  Cat elibereaza pescarii ? Ca tot ce intra in palse se vinde sau se da la porci. Caci ce da Dunarea este tot al meu.
  Nu se mai poate .Mergem o saptamana pe an si nu mai stim ce inseamna carasul si platica .
  Daca indraznesti sa spui ceva te ameninta si iti fura betele sau iti intinde plasa in fata ta si te-a terminat .
  Verificati tot ,verificati pescarii cum isi tin curatenia la locul de pescuit , cate bete au pe Dunare unii vin si ocupa 100 m cu 30 de bete . Mizerie cat cuprinde pleaca si lasa totul in paragina .
  Vreau sa pot sa ma bucur de concediu in liniste si protejat ,vreau sa prind peste cum se prindea in anii 98-2000. Crapul a disparut totul s-a redus din cauza branconajului .
  S-a dus dracu vremurile in care te bucurai de liniste .Acum esti sau nu cu ei bine nu iara bine .

  • si pe MURES E ACEEASI POVESTE IAR BFILIALE ASTEA DE PESCUIT , MAI ALES VECHILE ajvps0URI FAC LEGEA …IN FAVOAREA BRACONIERILOR !
   AR TREBUI DESFIINTATE SI SAPLATIM TAXA LA ampa SI SA PUTEM PESCUI oriunde in romania unitara LA COLINAR !!!

   • Nu, pentru că zecile de kg nu exista. Acelea rămân în plasele pescarilor comerciali care de anul trecut le întind la 20 de m paralel cu malul Dunării pe sute de m fiecare. Toți pe toată Dunarea. In tandem cu Poliția de Frontieră.

 7. Cum acum cîțiva ani în urmă la știu că era o singură perioadă de prohibitie și de ceva timp are 2 perioade.A apărut alta specie de stiu ca sau nu gîndiți specialiștii ăștia de călcat care gîndiți cum nu e normal ??

 8. alo neati tăiat și pescuitula la pastrav sa văd anul ăsta pe cineva ca pescuiește la gura apei în retezat sa vezi ce videouri faine am sa fac cu mai mari județului ca de obicei ei vin cu bărcile ca au putere

 9. Am citit tot ce trebuie să știu despre pescuit, perioada de prohibiție în anul acesta 2020 și a zonelor de prohibiție.Fir întins din data de 03 iunie 2020.Numai bine!

 10. Lege de tot 💩 legea ar trebui data în funcție de clima pentru că pești nu depun doar la o anumită temperatură a apei nu când vreti voi care dați legile astea .

 11. Cine cantareste cantitatea prinsa de cei cu plasele din baraje racaciuni sascut ciuslea daca ei scot noaptea plasele si stai ascunsi prin boscheti?

 12. Regului de rahat…necorelate… in tarile vecine cu Dunarea sunt alte perioade si alte reguli…

  ..se retine…. nu se retine… cu setca… sportiv… recreativ…..Suntem o tara cu oameni ce vad numai interese si avantaje personale se pare ca vor numai raul ,fara sa se gandeasca la viitoarele generatii de pescari ce lasam sau nu lasam in urma noastra. INCREDIBIL DE URAT.

 13. După specialiștii lui peste Taparina se poate folosii doar în Marea Neagra, în Dunăre ar dauna grav pescuitului cu setca

 14. În toate tarile civilizate șalăul vargat(șalăul de Volga) este interzis să-l eliberezi. La noi este specie protejata, după cercetările pe care le fac,, specialistii”in peste sau lui peste.

 15. Bine că nu se modifica legea din 2010 cu privire la pescuitul în aval de hidrocentrale sau baraje, în 2008 era voie, motivul pentru care nu avem voie și în prezent este acela că nu trebuie să vedem, noi pescarii sportivi sau de agrement, cum se pescuiește cu plasa și setca în aceste zone sub directa asistență și pază a politiei de frontiera și jandarmeriei din zona Țigănasi Porțile de fier 2.

 16. Iarăși o să fim în situația în care băieții cu setca în derivă o să ia toate firele pescarilor aflați pe mal, sub pretextul că ăștia din urmă pescuiesc de plăcere, în vreme ce băieții cu setca pescuiesc „ca să trăiască”.

  • Cei cu plasa platesc taxe considerabile catre stat fata de uni sportivi care pesucuie cu 20 de lansete si prind sute de kg.Cu plasa se poate pescui doar an anumite locuri asa caci cu 2 lansete poti da linistit langa un pom

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune