Generalitati: este o pasare acvatica foarte frecventa in tara noastra. Face parte din familia Podicipedidae.
Descriere: (46-51 cm, anvergura aripilor 75-90 cm) Usor de recunoscut dupa motul de pene de pe cap ce formeaza doua creste si gulerul din pene lungi ce au culoare ruginie si marginile negre. Gatul si partile laterale ale capului sunt de culoare negru-cafeniu. Masculul are un penaj foarte asemanator cu al femelei. Culoarea penelor pe piept, gat, fata si burta este alba, iar pe spate gri, neagra si maro-cafenie. Picioarele sunt negre, iar ciocul este roz, drept, in forma de pumnal.
Reproducerea: Cuiburile sunt construite pe apa, fiind plutitoare, ancorate in vegetatie. In lunile mai-iunie femela si masculul clocesc cele 3-5 oua albe dar care vor deveni foarte repede maronii patate din cauza vegetatiei din cuib, din care ies puii acoperiti cu puf gros. Acestia parasesc destul de repede cuibul. Cand sunt mici, puii sunt purtati pe spatele parintilor, ascunsi sub penele aripilor scufundandu-se impreuna cu acestia atunci cand e nevoie.
Hrana: se hraneste cu pesti, moluste, crustacee, insecte acvatice, pe care le prinde prin scufundari in apa.
Habitat: Corcodelul mare este o prezenta permanenta in Delta Dunarii. Populeaza zonele umede din Europa si Asia, fiind des intalnit pe lacurile si mlastinile din Peninsula Iberica.
Corcodel mare – Podiceps cristatus
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE
VA RECOMANDAM
Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...