Descriere: Animale solitare, agresive, acvatice care sunt active noaptea. Sunt Decapode, adica au zece picioare, cu prima pereche transformata in clesti puternici. Corpul racului are culoare bruna-albastrie si este format din cefalotorace si din abdomen alcatuit din 7 segmente. Cefalotoracele prezinta doi ochi compusi situati in varful unor prelungiri ce permite miscarea acestora in toate directiile, doua perechi de antene ce au rolul de pipait si mirosit, gura prevazuta cu falci puternice. Pe partea dorsala a cefalotoracelui prezinta cinci perechi de picioare articulate. Respira prin branhii, situate la baza picioarelor si au forma de pana. Corpul este aprat de o carapace. Pe masura ce cresc, racii naparlesc de mai multe ori, fiind vulnerabili in aceasta perioada.
Reproducerea: Femela depune toamna sute de oua, lipicioase, care stau prinse de abdomen, sub picioruse, pana primavara urmatoare. In luna mai, din oua ies puii, care mai raman agatati de abdomenul femelei, inca 15 zile.
Hrana: Consuma orice ce este materie organica: plante acvatice, viermi, moluste, broaste, melci si pesti bolnavi sau morti.
Habitat: Rauri, lacuri, balti curgatoare, Delta Dunarii. Este o specie in continua scadere numerica, datorita sensibilitatii la calitatea apei.
Multumesc pentru informatii ! 🙂 🙂