Generalitati: pasare rapitoare care vanează in special serpi si alte reptile. Poate fi intalnit sub denumirile: Serparul, Vulturul serpar, Soparlar, Brehanaca sau Serparul european.
Descriere: (62 – 67 cm). Anvergura aripilor variaza intre 1,6 – 1,8m iar greutatea poate ajunge pana la 2,5 kg. Penajul pe partea dorsala este gri-bruna, albicios pe partea ventrala albicioasa, maroniu pe gat, gusa si pe partea inferioara a aripilor. Coada ingusta, lunga si terminata in unghi drept cu 3-4 dungi intunecate. Cap mare, ochii galbeni.
Reproducerea: formeaza perechi pe viata. Ambii parteneri construiesc primavara in acelasi loc cuibul in copaci inalti. Femela depune un singur ou din care iese puiul dupa o incubatie de 45 – 47 zile. La 10 saptamani de viata puii sunt apti de zbor.
Hrana: serpi, soparle, mamifere mici si pasarele. Este capabil sa atace si sa care serpi de pana la 1m lungime. Prefera serpii neveninosi doarece nu este imun la veninul serpilor.
Habitat: foarte raspandit in Europa, petrece iarna in Africa subsahariana. Sosesc in Romania in martie-aprilie iar in octombrie-noiembrie pleaca spre Africa Centrala.
Fotografii de © Iliuta Goean