Generalitati: Vanturelul de seara este singura specie de pasare rapitoare de la noi din tara care cuibareste in colonii. Este o pasare migratoare care soseste la noi in tara in luna aprilie si pleca in a doua jumatate a lunii septembrie. Alte denumiri: Soimulet de seara, Vinderele de seara, Vinderel cu picioarele rosii, Herete de seara, Herete, Vindereu, Vanturel.
Descriere: Diferente majore intre penajul prezent la femela si cel de la mascul. Masculul prezinta o culoare dominant albastru-cenusiu cu pene subcodale brun-roscate iar femela ruginiu deschis pe burta, partea superioara a capului si cerbicea fiind ruginiu inchis. Femela se aseamana cu femela de vanturel rosu. Penajul complet se atinge la varsta de 3 ani pana atunci juvenilii avand un penaj deschis la culoare. Vanturelul de seara prezinta un cioc puternic, incovoiat si ascutit. Degetele sunt foarte puternice si inarmate cu ghiare tari, ascutite si taioase. Femelele intrec in marimea taliei masculii.
Reproducerea: cuibareste in colonii ocupand cuiburi de cioara de semanatura. Femela depune in luna mai 4 – 5 oua de culoare alba cu pete brun-roscate. Puii ies dupa o incubatie de 22 zile. Dupa patru saptamani sunt capabili de zbor.
Hrana: Este o pasare carnivora la baza fiind mamiferele mici. Rareori se hraneste si cu soparle, pasari de talie mica si insecte de talie mai mare.
Habitat: In tara noastra se gaseste preponderent in Banat, Transilvania si jumatatea estica a Romaniei.
Fotografii de © Iliuta Goean