joi, 13 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Ce este o taparina si cum pescuim la taparina

Taparina este formata dintr-o linie principala pe care se leaga un numar de muste artificiale si in capat se ataseaza un plutitor (buldo). Pentru a pescui la taparina nu avem nevoie de echipament special ci il putem folosi pe cel de spinning.

Un bat de preferat din 2 segmente, cu o lungime intre 2,7 – 3 m si cu actiune cat mai mare, rigid pe varf. Linia principala trebuie sa fie fir monotextil, maxim 0,18 mm si sa nu fie un fir scufundator. Legarea mustelor se face pe o linie separata (taparina) , care se leaga direct la linia principala. Numarul mustelor care pot fi folosite pe taparina, variaza in functie de lungimea batului. Optim ar fi sa avem 4 muste, la o distanta de 50 cm intre ele dar se pot pune si 5, 6 muste in functie de preferinte, lasand piciorusul cu musca de maxim 1,5 cm. Linia pe care se leaga taparina este tot din fir monofilament recomandabil cu un diametru de maxim 0,16 mm. Pentru a putea pescui cu taparina la suprafata apei, in capatul inferior al acesteia se leaga un plutitor, asa numitul buldo care trebuie sa aiba si o greutate de 10-15 g pentru a putea lansa. Dupa cum am spus taparina se prinde direct de linia principala, fara elemente de legatura ( varteje, agrafe ) care ar trage capatul superior al taparinei sub apa si care ar provoca de asemenea atacuri false asupra lor si nu asupra mustelor.

Un aspect important este legat de reglarea franei mulinetei: atunci cand vizam pesti ce pot atinge talie mai mare, trecuti peste jumatate de kilogram sau cand stim ca avem sanse sa ne intre asemenea pesti (rosioara, avat ), frana mulinetei trebuie slabita aproape la maxim. Astfel evitam ruperea taparinei sau a liniei principale intrucat atacurile sunt destul de violente in cazul pestilor mai mari iar la diametre de 0,16…0,18 vor ceda la noduri. Frana se strange progresiv, in timp ce obosim pestele.

Ca tehnica de recuperare a taparinei, aceasta se poate face usor – liniar , cu varful in jos/lateral si cu stopuri de 2-3 secunde dupa 3-4 ture de manivela. De obicei pestele ataca musca in momentul stopului. In cazul in care pestele este mai mofturos sau sta la mai mult de 30 cm sub apa vom adopta alt stil si anume recuperarea o vom face cu varful batului in sus. Aici ajuta un bat mai lung . Linia principala intre varful batului si prima musca nu trebuie sa atinga apa . In acest fel, ridicand putin din bat, prima musca de pe taparina va evolua pe apa iritand pestele si aducandu-l dintre ape sa atace urmatoarele muste de la suprafata sau chiar pe cea “saltareata”. Si aici se recomanda stopurile. Tehnica e general valabila pentru toti pestii.

Un material © taparine-scrumbie.blogspot.ro pentru info-delta.ro

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Plansa de colorat Delta Dunarii

Planșe de colorat cu animale și plante din Delta Dunării

0
Delta Dunării este un paradis al naturii, unde copiii pot descoperi lumea fascinantă a animalelor și plantelor prin planșe de colorat. Aceste desene îi...

RECOMANDAM