Nisetrul este un peste marin care traieste in Marea Neagra, si Marea Caspica. Nisetrul este clasificata dupa IUCN ca o specie pe cale de disparitie.
Are corpul alungit, gros in partea anterioara, comprimat lateral in cea posterioara cu o coloratie destul de variabila (la unele exemplare, spinarea este neagra-cenusie, la altele – de un verde murdar sau verde inchis). Sub linia laterala si pe abdomen e alb murdar. Prezinta solzi ganoizi numai in regiunea caudala, in rest corpul fiind acoperit cu 5 siruri longitudinale de scuturi osoase: un sir impar dorsal, cate un sir lateral si lateroventral pe fiecare latura. Pielea acoperita cu placute mici (scutele) stelate de diverse marimi.
Capul este complet acoperit de placi osoase zgrunturoase. Botul este scurt, lat si obtuz cu 4 mustati pe fata inferioara. Mustatile sunt nefranjurate si rotunde in sectiune. Prezinta gura mica, inferioara, dreapta, fara dinti. Buza superioara este putin despicata la mijloc, iar cea inferioara este intrerupta pe distanta mare.
Inotatoarea dorsala si anala sunt situate in partea posterioara. Inotatoarea caudala heterocerca prezinta cu doi lobi, unul superior mai mare si altul inferior mai mic.
In februarie – mai depune icrele in fluvii pe fund pietros sau nisipos, in ape adanci. Se hraneste cu larve de insecte, larve de pesti, crustacee si pesti mici.
Descriere – Caracteristici principale:
- Lungime: 1-2 m, maxim poate atinge 4 m;
- Greutate: obisnuita 20-30 kg, maximala 115 kg;
- Durata de viata: pana in 50 de ani.
Cum pescuim nisetrul?
Are valoare economica foarte mare si este pescuit pentru carnea gustoasa si icrele lui de coloare cenusie inchisa. Se pescuieste in mare, cu setci fixe, carmace si taliene. In tara noastra, pescuitul de sturioni in habitatele piscicole naturale este interzis conform Ordinului MADR/MMAP nr. 58/462/2021 publicat in Monitorul Oficial nr.278 din 19.03.2021