Rosioara este o specie de peste foarte raspandita prezenta in Dunare, in raurile si lunca acestora, in lacurile litorale, in ghiolurile si baltile din Delta Dunarii, in lacurile de acumulare din zonele de deal si campie, in foarte multe brate moarte ale raurilor colinare si de ses etc. Rezista la lipsa acuta de oxigen din apa si are un ritm lent de dezvoltare.
Corpul rosioarei este alungit, comprimat lateral, de inaltime variabila, si acoperit cu solzi de marime mijlocie, bine fixati. Botul este scurt, gura mica, terminala, oblica in sus. Caudala este adanc scobita, cu lobi egali. Linia laterala este continua, putin apropiata de partea ventrala a pestelui. Ochii sunt adanc implantati, cu cate o pata rosie. Partea dorsala a pestelui este albastrui inchisa cu reflexe verzi sau cafenii, cateodata negricioase. Laturile pestelui sunt argintii, uneori cu luciu metalic sau albicios, partea ventrala este alba. Inotatoarele, exceptand cele ale exemplarelor tinere, au baza fumurie, iar varfurile rosii, cu o intensitate variabila, de unde si denumirea populara de rosioara
Alimentatia este bazata in general pe hrana de origine vegetala si mai putin pe zooplancton, larve de insecte, viermi, mici racusori. Vara poate fi vazuta de multe ori muscarind la suprafata apei la insecte mici (musculite, tantari).
Dimensiunea legala pentru pescuit: 15 cm.
Descriere – Caracteristici principale:
- Lungime: 18-24 cm (exceptional peste 35 cm)
- Greutate: 200 – 300g (exceptional peste 1,5 kg)
- Durata de viata: 10-12 ani
Imagini rosioara
Cum pescuim rosioara – pescuit la taparina cu muste artificiale
Nu de multe ori rosioara a salvat multe partide de pescuit ratate in Delta Dunarii. Nu vom discuta despre cum pescuim rosioara la pluta. Nu vom discuta nici despre cum pescuim rosioara la rotative/naluci de dimensiuni mici, ci despre cum putem prinde rosioara la mustele artificiale pescuite pe suprafata apei.
Dimineata devreme sau seara catre amurg, se pot observa “carduri” de rosioare la suprafata apei. Se prinde foarte bine cu prima musca topaita, insa mare grija la frana mulinetei, intrucat puteti avea surprize din partea unor exemplare mari. Mustele de rosioara trebuie sa contina cat mai multe elemente rosii, portocalii sau roz acestea fiind culorile de baza care le determina cel mai tare sa atace. Ca tehnica folosite trebuie sa retineti ca la musca mananca ceva mai ciudat decat celalalte specii de peste in sensul ca nu trebuie intepata imediat ce a atacat musca sau imediat ce se simte in bat atacul acesteia ci trebuie lasata 3-5 secunde pentru a lua bine musca, rosioara avand comportamentul de a “gusta” prada. Eventual, in momentul atacului miscarea mustelor pe o lungime scurta, de 3-4 cm din varful batului le va starni si mai tare. Cele mai eficiente muste de rosioara sunt cele legate pe carlige nr 16, 18.
Un material © taparine-scrumbie.blogspot.ro pentru info-delta.ro
Mai puteti citi si: Spinning la rosioara in Delta Dunarii – recomandare naluci pescuit rosioara