vineri, 22 septembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Scrumbia de Dunare – Alosa pontica

Scrumbia de Dunare este un peste pelagic, migrator, care traieste in bancuri in Marea Neagra in apropiere de tarm.

Are corpul alungit, indesat si mult turtit lateral. Dorsal prezinta culoarea verde-albastruie, cu flancuri argintii viu lucioase si o pata pe opercul slab marcata. Solzii sunt potrivit de mari si cad repede. Sub burta un numar variabil de solzi (30-36) alcatuiesc o muchie distincta (carena). Gura are dinti bine dezvoltati pe falci, limba si vomer.

Se hraneste cu guvizi, crustacei marini, miside, gamaride, creveti si puietul altor pesti. In martie, atunci cand apa atinge temperaturi intre 3gC si 7,5gC urca pe Dunare pentru depunerea icrelor apoi se reintoarce in mare incepand cu a doua jumatate a lunii mai (pana in iunie) cand apa atinge temperaturi intre 22gC si 26gC. Ajunsa la varsta de 4-5 ani, depune in Dunare un numar de 10.000-140.000 icre cu diametrul de 2,5-2,8mm. Alevinii eclozati migreaza spre apele Marii Negre unde vor trai in apele de langa coastele marii, deplasandu-se spre larg pe masura ce cresc. Iarna migreaza spre larg, la adancimi de pana la 100m.

Scrumbia de Dunare – Descriere – Caracteristici principale:

  • Lungime: 30 – 45cm
  • Greutate: la 7-8 ani are 1 kg
  • Durata de viata: pana la 11 ani

Lungimea minima admisa a scrumbiei de Dunare ce poate fi retinuta dupa capturare este de 22 cm.

Cu cine se inrudeste Scrumbia de Dunare?

In Marea Neagra traiesc patru specii de scrumbie:

  • Scrumbia de mare – Alosa Maeotica
  • Scrumbia albastra – Scomber scombrus
  • Scrumbia de Dunare – Alosa immaculata
  • Rizeafca – Alosa Caspio Tanaica

Care sunt beneficiile consumului de scrumbie?

Acest peste este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, precum EPA si DHA, care sunt esentiali pentru sanatatea inimii si creierului. Scrumbia de Dunare este bogata in proteine de inalta calitate, care sunt esentiale pentru cresterea si repararea muschilor si a tesuturilor.

Scrumbia de Dunare contine vitamina B12, seleniu si fosfor, toate acestea fiind importante pentru mentinerea sanatatii oaselor si a sistemului nervos.

Acizii grasi omega-3 din scrumbia de Dunare sunt esentiali pentru functionarea normala a creierului, imbunatatind memoria si concentrarea, pot reduce nivelul de colesterol din sange, scazand astfel riscul de boli de inima dar si ameliorarea simptomelor unor afectiuni, cum ar fi artrita

In general, consumul de scrumbie de Dunare poate fi benefic pentru sanatatea noastra, insa este important sa fie consumata cu moderatie si sa fie preparata in mod sanatos, pentru a obtine toate aceste beneficii.

Retete culinare cu Scrumbie de Dunare

Cum pescuim Scumbia de Dunare?

Industrial se pescuieste cu plasele. Sportiv se pescuieste cel mai usor cu taparine. Taparina este formata dintr-o linie principala pe care se leaga un numar de muste artificiale si in capat se ataseaza un plutitor (buldo). Pentru a pescui la taparina nu avem nevoie de echipament special ci il putem folosi pe cel de spinning.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

lacul lumina delta dunarii

Lacul Lumina – loc de pescuit in Delta Dunarii

0
Lacul Lumina din Delta Dunarii este un loc excelent pentru pescuit, cu o mare varietate de pești, cum ar fi știuca, crapul, somnul și...

Pescuitul în luna octombrie

Bancuri cu pescari

Bancuri haioase cu pescari

RECOMANDAM