luni, 17 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Scrumbia de Dunăre – Alosa pontica

Scrumbia de Dunăre este un pește pelagic, migrator, care trăiește în bancuri în Marea Neagră în apropiere de țărm.

Are corpul alungit, îndesat și mult turtit lateral. Dorsal prezintă culoarea verde-albăstruie, cu flancuri argintii viu lucioase și o pată pe opercul slab marcată. Solzii sunt potrivit de mari și cad repede. Sub burtă un număr variabil de solzi (30-36) alcătuiesc o muchie distinctă (carena). Gura are dinți bine dezvoltați pe fălci, limbă și vomer.

Se hrănește cu guvizi, crustacei marini, miside, gamaride, creveți și puietul altor pesti. În martie, atunci când apa atinge temperaturi intre 3gC și 7,5gC urcă pe Dunăre pentru depunerea icrelor apoi se reîntoarce în mare începând cu a doua jumătate a lunii mai (până în iunie) când apa atinge temperaturi între 22gC și 26gC. Ajunsă la vârsta de 4-5 ani, depune în Dunăre un număr de 10.000-140.000 icre cu diametrul de 2,5-2,8mm. Alevinii eclozati migrează spre apele Mării Negre unde vor trăi în apele de lângă coastele mării, deplasandu-se spre larg pe măsură ce cresc. Iarna migrează spre larg, la adâncimi de până la 100m.

Scrumbia de Dunăre – Descriere – Caracteristici principale:

  • Lungime: 30 – 45cm
  • Greutate: la 7-8 ani are 1 kg
  • Durata de viata: pana la 11 ani

Lungimea minimă admisă a scrumbiei de Dunăre ce poate fi reținută după capturare este de 22 cm.

Cu cine se înrudește Scrumbia de Dunăre?

În Marea Neagră trăiesc patru specii de scrumbie:

  • Scrumbia de mare – Alosa Maeotica
  • Scrumbia albastră – Scomber scombrus
  • Scrumbia de Dunăre – Alosa immaculata
  • Rizeafca – Alosa Caspio Tanaica

Scrumbie de Dunăre

Care sunt beneficiile consumului de scrumbie?

Acest pește este o sursa excelentă de acizi grași omega-3, precum EPA și DHA, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și creierului. Scrumbia de Dunăre este bogată în proteine de înaltă calitate, care sunt esențiale pentru creșterea și repararea mușchilor și a țesuturilor.

Scrumbia de Dunăre conține vitamina B12, seleniu și fosfor, toate acestea fiind importante pentru menținerea sănătății oaselor și a sistemului nervos.

Acizii grași omega-3 din scrumbia de Dunăre sunt esențiali pentru funcționarea normală a creierului, îmbunătățind memoria și concentrarea, pot reduce nivelul de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de boli de inima dar și ameliorarea simptomelor unor afecțiuni, cum ar fi artrita

În general, consumul de scrumbie de Dunăre poate fi benefic pentru sănătatea noastră, însă este important să fie consumată cu moderație și să fie preparată în mod sănătos, pentru a obține toate aceste beneficii.

Rețete culinare cu Scrumbie de Dunăre

Cum pescuim Scumbia de Dunăre?

Industrial se pescuiește cu plasele. Sportiv se pescuiește cel mai ușor cu taparine. Taparina este formată dintr-o linie principală pe care se leagă un număr de muște artificiale și în capăt se atașează un plutitor (buldo). Pentru a pescui la țaparină nu avem nevoie de echipament special ci îl putem folosi pe cel de spinning.

Articolul Scrumbia de Dunăre a fost actualizat in octombrie 2023

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Complex lacustru Roşu-Puiu

Complexul lacustru Roşu – Puiu

0
Situat în județul Tulcea, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acest complex acvatic este delimitat de:Vest: Canalul Crișan - Caraorman și grindul Caraorman; ...

RECOMANDAM