O zi torida pe malul Dunarii. Nimic nu misca, nici vantul, nici pestele, pasarile stateau adapostite de caldura ce topea totul in jur. De noi se aproprie o barca cu doi localnici ce se intorceau de la pescuit. Ne roaga frumos sa le dam ceva sa scoata apa ce se infiltra in barca. Baieti buni, dupa ce elimina „balastul” din barca, ne omenesc cu vreo sase bucati de scrumbie. Inainte de a pleca, probabil uitandu-se la chipurile noastre mirate, ne dau cateva sfaturi „de cum sa le facem”. Asa am si facut.
Scrumbia la gratar e usor de facut. Este un peste gras, care se mananca sa zicem limitat, fara a exagera deoarece „pica greu”. In primul rand se curata, se spala si se cresteaza foarte des si pe o parte si pe alta. Apoi se pune scrumbia astfel preparata pe gratar la foc nu prea tare. Daca se pune pe tava, aceasta se incinge bine de tot si se presara sare inainte. Cand prajiti scrumbia, puteti pune pe tava si ceva rosii, va asiguram ca sunt excelente si de mare ajutor. Se lasa sa se patrunda bine, se intoarce cu grija sa nu se rupa sau sa se sfarme. Se prepara un mujdei de usturoi la care se adauga rosiile coapte pana devine un amestec „exploziv”. Se scot scrumbiile bine facute (nu arse) de pe gratar sau tava, se aseaza pe platou si se toarna deasupra mujdeiul cu rosiile coapte, ceva verdeata si multa, multa lamaie. Fara lamaie nu se poate!
Ca recomandare, din proprie experienta, nu incercati aceasta reteta acasa in apartament, daca nu vreti sa cheme vecinii pompierii din cauza fumului ce iese! Merge preparata undeva la iarba verde, departe de pofticiosii ce or sa dea tarcoale pe langa gratarul vostru atrasi de irezistibila scrumbie la gratar.
Galerie fotografii scrumbie la gratar
© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate
Nimic nu se compara cu o scrumbie la gratar. Asa crestata des… as manca dimineata, la pranz si seara.
In Tulcea, cel mai bine se mananca scrumbia de Pasti. Nu trebuie sa lipseasca cateva bucati la traditionalul gratar la padure. Parca nu mai am rabdare ….
Dragilor,dobrogeanca din mine s-a trezit si trece la treaba.Uitasem gustul multor preparate dobrogene dar ,descoperindu-va pe voi, ii voi „stresa” pe gorjeni.
Cautam retata pentru ghisman si…v-am descoperit.SUCCES !
🙂 Multumim. Comentariul a picat la fix pentru ca in seara asta ghici? 2 scrumbii se vor perpeli frumusel intocmai dupa reteta.
super delicios, ne apuca ameteala numai la gandul scrumbiei la gratar, cu lamaie, saramura sau mujdei…vai, vai….excelente retete aveti pe aici, felicitari!!!!