miercuri, 9 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Biban – Perca fluviatilis

Bibanul prezinta un corp robust, solzii marunti, asprii si bine inplantati in tegument. Dinti marunti si ascutiti pe ambele maxilare. Pe placile operculelor si pe dorsala anterioara prezinta tepi. Pe spate are culoare verde-cenusiu ajungand spre un verde-negricios. Pe flancuri este verde cu reflexe aramii, iar burta este cenusiu alburie, sau chiar galbena. Corpul prezinta intre cinci si noua dungi verticale mai inchise ce coboara de pe spate spre burta. Inotatoarele ventrale sunt galbui, iar celelalte sunt rosii.

Traieste in apele dulci ca si in cele salmastre. Prefera apele limpezi cu fundul acoperit de vegetatie, lin curgatoare si de aceea il vom gasi mai mult in lacuri si balti, insa traieste si in rauri. Un peste lacom ce prefera hrana vie: insecte, larve, rame, vermusi, melci, pestisori, icrele altor pesti, hranindu-se tot timpul anului. In general acesta sta la loc de panda printre radacini, copaci, picioare de pod, ochiurile din stuf etc. Cei mai mici vaneaza in bancuri intre ape, iar cei mai batrani vaneaza spre fund unde traiesc solitari.

Descriere – Caracteristici principale:

  • Lungime: 30 – 35 cm (exeptional 50 – 60cm)
  • Greutate: 200 – 500 g (exceptional 2 – 5 kg)
  • Durata de viata: 12 – 13 ani

Cum pescuim la biban?

Cand ai atat de multe variante, vis a vis de pescuit si de specii de pesti, aproape ca uiti de micutul hraparet care de multe ori te agaseaza cand tu stai cu gandul numai la capturile capitale. Nu de putine ori am spus ca daca vrei sa inveti sa pescuiesti trebuie sa apelezi la acest micut peste “agasant”. De cele mai multe ori asa avem tendinta sa gandim, este un reflex pe care ni-l ofera dimensiunile lor destul de mici, dar, intotdeaauna exista un “dar”, acest lucru nu este deloc adevarat un biban care trece de jumatate de kilogram este o adevarata savoare, si nu oricine se poate lauda cu astfel de captura. Sa stim cu toti ca mai totdeauna cand o partida tinde sa devina un esec, un pescuit la biban si apoi o saramura la gratar poate salva mandria si celui mai orgolios pescar. Bibanul il gasim aproape oriunde in Delta Dunarii, ca sta in anafoare la adancimi mari, fie la intersectia canalelor, ori la gurile de intrare in baltile Deltei.

Cel mai important este de stiut ca aceste locuri nu ofera capturi mai mari de o palma, greii bibanilor se afla intodeauna acolo unde gasim pradatorii mari, stiuci sau salai, ei vaneaza intotdeauna in preajma lor este un fel de colaborare “mafiota”, oricand acestia pot fi atacati de cate o dintoasa mai nervoasa, cu toate acestea ei risca acest lucru. Un biban de peste jumatate de kilogram, pe langa faptul ca este un adversar redutabil, acesta nu mai este deloc la varsta tineretii, el ating aceasta greutate deabia dupa aproximativ 15 ani, deci avem de a face cu un adevarat senior, ganditi-va putin ce varsta ar avea unul trecut de 1 kilogram. Momelile artificiale cele mai versatile folosite pt bibani sunt renumitele “twistere”, de toate felurile si culorile posibile, micile dimensiuni ale nalucilor soft vor aduce capturi una dupa alta iar placerea este de nepovestit. Daca doriti insa, sa prindeti bibani sanatosi, apelati fara nici o retinere la “trusa de tinichea”, adica lingurile cu care visati sa prindeti stiuci capitale fac treaba excelenta cand este vorba de bibani uriasi si plini nerv in ei. Deci nu va sfiiti sa aruncati cu linguri care deunazi prindeau stiuci cu dinti in gura. Fir intins…..!

„Bibanul, cum il pescuim” – material de Mihalache M.

Mai puteti citi si articolele:

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Manastirea Celic Dere judetul Tulcea

Galerii fotografii Manastirea Celic Dere

0
Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telita, Mănăstirea Celic-Dere a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire...

RECOMANDAM