0

Oblete, albisoara, loga, snetzi. Este o specie de peste foarte raspandita la noi in tara fiind intalnita in majoritatea raurilor, lacurilor, iazurilor sau baltilor mai mari, inclusiv in Delta Dunarii.

Corpul obletelui este fusiform, de culoare albastra sau verzuie pe spate, cu reflexe metalice. Partile laterale si abdomenul sunt argintii. Corpul este acoperit de solzi subtiri care se desprind foarte usor. Inotatoarele pectorale, ventrala si anala au reflexe rosiatice sau portocalii. Prezinta un cap mic, alungit si puternic comprimat medio-lateral, cu ochii mari, situati in jumatatea anterioara a capului. Botul este scurt, gura mica oblica in sus, usor superioara. Marginea inotatoarei dorsale este dreapta sau usor concava la fel ca si cea anala.

Se hraneste cu larve, insecte, mici crustacei, alge, fito si zooplancton. Dimensiunea legala pentru pescuit: 12 cm.

Din solzii obletului se extrag cristale de guanina, material care se foloseste la vopsirea perlelor artificiale si a obiectelor de artizanat („Essence d’Orient”).

Caracteristici principale:

  • Lungime: 10 -15 cm (exceptional peste 22 cm)
  • Greutate: 20 – 40g (exceptional peste 50g)
  • Durata de viata: 5 – 7 ani

Cum pescuim obletele – pescuit la taparina cu muste artificiale

Majoritatea pescarilor pescuiesc obletele la halau (plasa), folosindu-l ca momeala pentru diversi rapitori. Totusi, exista si pescari carora le face placere sa prinda aceasta specie de peste si care folosesc echipamente mai speciale. Vergi usoare si scurte (1.5 – 4m), monofilamente de 0.08 – 0.12, plute usoare, plumbi cilindrici si carlige mici cu tija lunga. Deci este un pescuit de finete.

Daca vreti sa mergeti mai departe si va place distractia, puteti pescui aceasta specie de peste utilizand taparina, obletele raspunzand foarte bine la mustele artificiale pescuite pe suprafata apei, atat in sezonul cald cat si in sezonul rece acolo unde avem locuri cu apa calda.

Mustele de oblete se leaga pe carlige nr 16 (bune vara) , nr 18 (bune toamna) si nr 20 (bune iarna), pe ape calde. Ca si combinatii de culori ale mustelor, rosu cu ceva lucios de culoare verde sau negru cu ceva lucios de culoare verde vor starni intotdeauna curiozitatea obletilor. Nu se dau insa in laturi nici de la alte muste, ce contin alte culori . Momentul optim al zilei este seara, dupa ora 18.30 in zilele de vara cand obletii ies la suprafata apei si muscaresc dupa tantari sau alte insecte ce zboara pe deasupra apei.

Un material © taparine-scrumbie.blogspot.ro pentru info-delta.ro

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…