joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Obletele – Alburnus alburnus

Oblete, albisoara, loga, snetzi. Este o specie de peste foarte raspandita la noi in tara fiind intalnita in majoritatea raurilor, lacurilor, iazurilor sau baltilor mai mari, inclusiv in Delta Dunarii.

Corpul obletelui este fusiform, de culoare albastra sau verzuie pe spate, cu reflexe metalice. Partile laterale si abdomenul sunt argintii. Corpul este acoperit de solzi subtiri care se desprind foarte usor. Inotatoarele pectorale, ventrala si anala au reflexe rosiatice sau portocalii. Prezinta un cap mic, alungit si puternic comprimat medio-lateral, cu ochii mari, situati in jumatatea anterioara a capului. Botul este scurt, gura mica oblica in sus, usor superioara. Marginea inotatoarei dorsale este dreapta sau usor concava la fel ca si cea anala.

Se hraneste cu larve, insecte, mici crustacei, alge, fito si zooplancton. Dimensiunea legala pentru pescuit: 12 cm.

Din solzii obletului se extrag cristale de guanina, material care se foloseste la vopsirea perlelor artificiale si a obiectelor de artizanat („Essence d’Orient”).

Descriere – Caracteristici principale:

  • Lungime: 10 -15 cm (exceptional peste 22 cm)
  • Greutate: 20 – 40g (exceptional peste 50g)
  • Durata de viata: 5 – 7 ani

Cum pescuim obletele – pescuit la taparina cu muste artificiale

Majoritatea pescarilor pescuiesc obletele la halau (plasa), folosindu-l ca momeala pentru diversi rapitori. Totusi, exista si pescari carora le face placere sa prinda aceasta specie de peste si care folosesc echipamente mai speciale. Vergi usoare si scurte (1.5 – 4m), monofilamente de 0.08 – 0.12, plute usoare, plumbi cilindrici si carlige mici cu tija lunga. Deci este un pescuit de finete.

Daca vreti sa mergeti mai departe si va place distractia, puteti pescui aceasta specie de peste utilizand taparina, obletele raspunzand foarte bine la mustele artificiale pescuite pe suprafata apei, atat in sezonul cald cat si in sezonul rece acolo unde avem locuri cu apa calda.

Mustele de oblete se leaga pe carlige nr 16 (bune vara) , nr 18 (bune toamna) si nr 20 (bune iarna), pe ape calde. Ca si combinatii de culori ale mustelor, rosu cu ceva lucios de culoare verde sau negru cu ceva lucios de culoare verde vor starni intotdeauna curiozitatea obletilor. Nu se dau insa in laturi nici de la alte muste, ce contin alte culori . Momentul optim al zilei este seara, dupa ora 18.30 in zilele de vara cand obletii ies la suprafata apei si muscaresc dupa tantari sau alte insecte ce zboara pe deasupra apei.

Un material © taparine-scrumbie.blogspot.ro pentru info-delta.ro

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM