Pastruga este o specie de sturion care traieste in Marea Neagra, Marea Caspica si Marea Azov. Pastruga este clasificata dupa IUCN ca o specie pe cale de disparitie.
Corpul este pe spate de culoare neagra – cafeniu, abdomenul fiind alb spre gri. Prezinta 5 randuri de discuri rombice osoase, deosebindu-se de celelalte specii din familia Acipenseridae prin lungimea botului, falca superioara reprezentand circa 60% din lungimea capului.
Migreaza in perioada martie – mai pentru reproducere in fluviile Dunare, Volga, Nistru unde isi depune icrele in zonele nisipoase si cu aglomerari de pietris. Se graneste cu moluste, crustacei, larve de insecte, viermi, guvizi.
Descriere – Caracteristici principale:
- Lungime: 80 – 100 cm, poate atinge 200 cm;
- Greutate: frecvent 5 – 8 kg, insa poate atinge 68 kg.
Cum pescuim pastruga?
Are valoare economica foarte mare si este pescuit pentru carnea gustoasa si icrele lui de coloare cenusie inchisa. Se pescuieste in mare, cu setci fixe, carmace si taliene. In tara noastra, pescuitul de sturioni in habitatele piscicole naturale este interzis conform Ordinului MADR/MMAP nr. 58/462/2021 publicat in Monitorul Oficial nr.278 din 19.03.2021