joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Somn – Silurus glanis

Somnul traieste in ape adanci cu fundul malos. Este un peste de panda stand nemiscat mult timp in asteptarea prazii, de unde si numele de somn. Principala sa arma sunt mustatile care atrag pestisorii curiosi pe care acesta ii insfaca de cum s-au apropiat in deajuns pentru a fi o prada sigura. Se hraneste cu crustacei, pesti , broaste, lipitori, viermi mari. Spre sfarsitul toamnei se aduna in numar mare in gropane adanci unde, ingropati in mal, isi petrec iarna.

Prezinta un corp cilindric pana la inotatoarea dorsala, apoi se turteste lateral. Capul este mare si turtit, gura foarte mare, cu dintii ascutiti si desi ca o perie. Are trei perechi de mustati din care una cu firele foarte lungi (folosite ca momeala pentru pestisori). Culoarea este verde cenusie pe spinarea si flancuri; pe alocuri corpul este marmorat. Burta este alba sau galbuie. Nu are solzi.

Descriere – Caracteristici principale:
  • Lungime: 0,5-1m (exceptional 3-4 m)
  • Greutate: 10 – 15 kg (recordul mondial de somn prins sportiv este de 157 kg insa poate ajunge pana la 400 kg ).
  • Durata de viata: pana la 100 de ani

Cum pescuim somnul?
Somnul, cel mai temut dintre toti cand vine vorba de dimensiuni, de la moacele facute covrig pana la dihaniile care depasesc cota imaginatiei kilogramelor. Ce sa va spun, putini sunt aceia dintre pescarii pasionati de spinning, care spun inainte de a se pregatii de plecare, bai astazi ma duc sa dau la somn. Pare o chestie grea sa prinzi un somn cu nalucile astea, cand noi stim ca somnul mananca rame sau coropisnite. Da, intradevar se prinde la rame sau coropisnite mai bine pentru ca in felul acesta se pescuieste mai mult, dar incercati sa insistati la somn cu naluci artificiale sa vedeti ce surpriza veti avea, somnul este un rapitor si inca unul foarte activ in ciuda faptului ca pare lenes si lipsit de interes fata de miscatoarele noastre cu zorzonele pe care le tot taram cu disperare prin ape. Este bine sa va asigurati de un echipament ceva mai puternic, dar si cel pentru salau este bun. Pentru naluci este simplu, pentru ca nu v-a trebui sa schimbati mare lucru, viermii de plastic armati cu jiguri grele de la 20 de grame in sus, sunt un deliciu, iar lingurile grele de peste 20 grame tarate si lasate sa se miste incet pe fundurile abisilui va asigur ca va da rezultate. Deci trebuie sa atacati apele adanci, locuri cu anafoare care tulbura linstea cu valtoarea lor. Acolo domneste somnul, si daca nu le aveti prin preajma, cautati locuri cu praguri mari, acolo unde apa se adanceste brusc. Trebuie sa incercati la somn mai ales in perioda mai friguroasa sau noaptea, cu voblere de dimensiuni serioase si mai ales sa fie de calitate. Placerea unui drill alaturi de un mustacios morocanos, sigur va trezi amintiri pe o perioada foarte lunga in viitor, va asigur. Fir intins!

„Somnul, cum il pescuim” – material de Mihalache M.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM