vineri, 29 martie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pestera Mica

Localizare si cale de acces: Toate sunt situate in imediata apropiere de P.Galeria de Prospectie. Daca luam ca azimut 1500 SSE.
Dupa aproximativ 200m pe drumul negru, in dreapta se deschide o diaclaza, care a fost botezata de unii, impropriu, „crevasa”. Aici sunt cantonate cele patru pesteri din Fisura.
Descriere: Prima dintre pesterile din aceasta Fisura (Fig. 1), este de dimensiuni mici si greu accesibila, prin coborarea in panta abrupta. In dreapta intrarii se deschide un horn ce comunica cu suprafata (Fig. 2).
Acesta ne duce la emiterea ipotezei prin care majoritatea pesterilor din Fisura s-au creat prin solicitare gravitationala. Dupa M. Bleahu acestea mai poarta denumirea de pesteri de tractiune gravitationala, care au putut lua nastere prin deplasarea versantului de NE a dealului( o alta consecinta a inexistentei vegetatiei arborescente), spre cota cea mai mica.
Morfogeneza de diaclaza – Crapaturile din stratele de calcar sunt numite in general litoclaze, sunt de mai multe feluri:
• cele mai fine, subtiri cat firul de par, sunt numite leptoclaze;
• daca sunt mai mari si au un spatiu liber intre peretii crapaturii au denumirea de diaclaze;
• cand crapaturile sunt de mare amploare si strabat calcarul fara intrerupere un pachet gros de strate poarta numele de fracturi;
• cand cele doua flancuri ale crapaturii s-au deplasat, miscandu-se unul fata de altul pe verticala, avem de a face cu o falie;
• daca miscarea s-a efectuat pe orizontala avem dea face cu o decrosare.
In realitate lucrurile nu stau asa de simplu cum am dori sa fie, din mai multe motive, de aceea nu vom intalni numai entitati morfogenetice asa cum am aratat, ci si combinatii ale acestora. Cazul de fata este unul dintre acestea.
Crapatura care s-a format in urma unor miscari tectonice sau in urma unor miscari gravitationale ce au generat alunecarile unor straturi, este de tip combinativ diaclaza prin fracturare (Fig.3).
Litoclaza – diaclaza pin fracturare in care au luat nastere pesterile se intinde pe o lungime de 120m si are adancimi ce variaza intre 2 si 40m, spre capatul sudic are aspectul unui aven cu adancimea maxima de 40m, este orientata pe directia NNV-SSE.
Pesterile sunt situate pe prima portiune a fisurii, cu intrarile situate pe peretele de NE al acesteia, la adancimi ce variaza intre 8 si 5m.
Dupa cum mentionam, prima se situeaza in capatul de NV a diaclazei si pentru a ajunge la ea se coboara o panta abrupta (Fig.4) pana la cota de -8m, fata de drum.
Intrarea este descendenta si se situeaza pe peretele NE si are dimensiunile 3/0.7m, este greu accesibila datorita blocurilor de calcar prabusite. Acesta are la intrare un horn de 8 m conform profilelor.
Are doua galerii paralele, care sunt unite printr-una scurta cu inaltimi mici si perpendiculara pe acestea. In interior nu sunt prezente concretiuni si nici nu se observa o tendinta de formare. Agentul dizolvant lipseste din peisaj, singura sursa este apa de condens care apare numai in perioadele reci ale anului, in rest pestera este uscata si fosila, cu foarte multe prabusiri care ingreuneaza inaintarea.
Galeria paralela cu cea de la intrare, este ingusta si greu accesibila. Aceasta are corespondent cu exteriorul printr-o mica deschidere, dar datorita prabusirilor este inpracticabila.
Aerarea este puternica, datarita celor doua deschideri, care inlesnesc circulatia maselor de aer. Fauna pe care o gazduieste nu este bogata, aici intalnim o serie de anareide si coleoptere ca elemente trogloxene.
Conditii de vizitare: In afara hornului de la intrare,care este de dimensiuni mai mari, pestera este de dimensiuni mici. Pot fi analizate straturile si modul de interpunere al fetelor de stratificatie. Nu vor lipsi nici in cest caz echipamentul de protectie si cel de iluminat(care poate fi si o simpla lanterna cu baterii bune).

Galerie fotografii Pestera Mica

© Material realizat de catre Prof. Niculae Dobrescu

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

pescuit la scrumbie

Pescuitul sezonier la scrumbie în Rezervația Biosferei Delta Dunării 2024 –...

0
Activitatea de pescuit sezonier la scrumbie 2024 se va desfăşura cu respectarea legislaţiei specifice de protecţia mediului în vigoare și a următoarelor condiţii prevăzute...

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0